Ten przepis został pierwotnie zamieszczony w marcu 2014 roku. Zdjęcia i treść zostały zaktualizowane.
W ciągu ostatnich kilku miesięcy, wracałam i aktualizowałam stare przepisy. To było dużo zabawy, aby spojrzeć wstecz do 2013 i 2014 roku i zobaczyć, co jadłem. Nawet jeśli moja fotografia jedzenia była... specjalna.... a moje pisanie było przerażające, większość przepisów przetrwała próbę czasu!
Ten jarmuż i grzybowy stroganoff był jednym z moich ulubionych przepisów z bloga. To wielka miska komfortu, idealna na zimę. Po prostu uwielbiam kremowy sos, który zyskuje głębię smaku dzięki grzybom. To jedno z tych dań, przy którym złapiesz się na tym, że wylizujesz miskę do czysta (co ja zrobiłam, a przyłapał mnie na tym mój sąsiad, który widzi naszą kuchnię ze swojej bocznej werandy - niezręczne).
Tradycyjnie, stroganoff podaje się z makaronem jajecznym, ale ja pomyślałam, że fajnie byłoby podać go z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami. Ponieważ przyrumieniona, skarmelizowana część ziemniaka jest najlepsza, moim trikiem na pieczone ziemniaki jest pokrojenie ich w krążki. Wystarczy odwrócić je, kiedy będą w połowie pieczenia, a będą złociste i chrupiące z obu stron, a ich wnętrze będzie kremowe i puszyste.
Stroganoff z jarmużu i grzybów z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami
Zaadaptowane z Chow
Składniki:
1 filiżanka suszonych grzybów (użyłam shitakes)
1 funt ziemniaków Yukon Gold, pokrojonych w 1/2-calowe krążki
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine, podzielone
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, zmielone
1 pęczek jarmużu, usunąć łodygi, posiekać
8 uncji świeżych grzybów cremini, pokrojonych w plasterki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki mąki
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka stołowa masła (najlepiej organicznego, z własnego chowu)
1/3 szklanki pełnotłustej kwaśnej śmietany (jak wyżej)
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
W małym rondelku zagotować 2 szklanki wody, wyłączyć ogień i dodać grzyby. Przykryć i pozostawić na 12 minut, aż zmiękną. Ostrożnie wyjmij grzyby za pomocą łyżki cedzakowej i odstaw do ostygnięcia. Wlej 1 1/2 szklanki płynu do kubka pomiarowego i odstaw na bok. Kiedy grzyby będą już wystarczająco chłodne, posiekaj je grubo.
Podczas gdy grzyby się moczą, wymieszaj ziemniaki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na blasze do pieczenia w równych warstwach, nie nakładając się na siebie. Piecz przez około 40 minut, aż ziemniaki się zarumienią, przewracając je na drugą stronę po około 25-30 minutach pieczenia.
Dodaj 1 łyżkę oleju na dużą patelnię na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć aż staną się półprzezroczyste, około 5 minut. Dodać jarmuż i smażyć aż zwiędnie, około 5 minut. Dodać świeże i rehydratyzowane grzyby, dużą szczyptę soli i smażyć, aż grzyby zmiękną, puszczą i wchłoną swój płyn, około 5-7 minut.
Wymieszaj z papryką i mąką i gotuj przez kilka minut, aby usunąć surowe brzegi mąki. Wlej wino, zeskrobując przyrumienione resztki z dna, i gotuj do odparowania, około 3-4 minuty.
Wlej bulion grzybowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 7-10 minut, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Wyłączyć ogień, dodać masło i kwaśną śmietanę. Wymieszać do połączenia.
Ułożyć ziemniaki na dużym naczyniu do serwowania. Na wierzchu ułożyć jarmuż z grzybami i podawać.
Więcej wegetariańskich dań na zimę:
Instant Pot Pieczarki i pszenne jagody Risotto
Szpinak i Feta Phyllo Pie
Kremowy makaron z kalafiora
Warto przeczytać
- 18 sierpnia 2022
Uwielbiasz cieszyć się niektórymi owocami morza, ale nie wiesz dokładnie, jak je przygotować samodzielnie. Przygotowywanie owoców morza może być dość przytłaczające i...
Czytaj dalej- 1 lipca 2022
Ślub to specjalna okazja, która gromadzi ludzi, aby uczcić nową parę i docenić więź dzieloną między nimi. Z tego powodu wszystko musi być specjalne i niezapomniane dla...
Czytaj dalej