Ten przepis został pierwotnie zamieszczony w marcu 2014 roku. Zdjęcia i treść zostały zaktualizowane.

W ciągu ostatnich kilku miesięcy, wracałam i aktualizowałam stare przepisy. To było dużo zabawy, aby spojrzeć wstecz do 2013 i 2014 roku i zobaczyć, co jadłem. Nawet jeśli moja fotografia jedzenia była... specjalna.... a moje pisanie było przerażające, większość przepisów przetrwała próbę czasu!

Ten jarmuż i grzybowy stroganoff był jednym z moich ulubionych przepisów z bloga. To wielka miska komfortu, idealna na zimę. Po prostu uwielbiam kremowy sos, który zyskuje głębię smaku dzięki grzybom. To jedno z tych dań, przy którym złapiesz się na tym, że wylizujesz miskę do czysta (co ja zrobiłam, a przyłapał mnie na tym mój sąsiad, który widzi naszą kuchnię ze swojej bocznej werandy - niezręczne).

Tradycyjnie, stroganoff podaje się z makaronem jajecznym, ale ja pomyślałam, że fajnie byłoby podać go z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami. Ponieważ przyrumieniona, skarmelizowana część ziemniaka jest najlepsza, moim trikiem na pieczone ziemniaki jest pokrojenie ich w krążki. Wystarczy odwrócić je, kiedy będą w połowie pieczenia, a będą złociste i chrupiące z obu stron, a ich wnętrze będzie kremowe i puszyste.


Stroganoff z jarmużu i grzybów z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami

Zaadaptowane z Chow

Składniki:

  • 1 filiżanka suszonych grzybów (użyłam shitakes)

  • 1 funt ziemniaków Yukon Gold, pokrojonych w 1/2-calowe krążki

  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine, podzielone

  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

  • 3 ząbki czosnku, zmielone

  • 1 pęczek jarmużu, usunąć łodygi, posiekać

  • 8 uncji świeżych grzybów cremini, pokrojonych w plasterki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 2 łyżki mąki

  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

  • 1 łyżka stołowa masła (najlepiej organicznego, z własnego chowu)

  • 1/3 szklanki pełnotłustej kwaśnej śmietany (jak wyżej)

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.

  2. W małym rondelku zagotować 2 szklanki wody, wyłączyć ogień i dodać grzyby. Przykryć i pozostawić na 12 minut, aż zmiękną. Ostrożnie wyjmij grzyby za pomocą łyżki cedzakowej i odstaw do ostygnięcia. Wlej 1 1/2 szklanki płynu do kubka pomiarowego i odstaw na bok. Kiedy grzyby będą już wystarczająco chłodne, posiekaj je grubo.

  3. Podczas gdy grzyby się moczą, wymieszaj ziemniaki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na blasze do pieczenia w równych warstwach, nie nakładając się na siebie. Piecz przez około 40 minut, aż ziemniaki się zarumienią, przewracając je na drugą stronę po około 25-30 minutach pieczenia.

  4. Dodaj 1 łyżkę oleju na dużą patelnię na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć aż staną się półprzezroczyste, około 5 minut. Dodać jarmuż i smażyć aż zwiędnie, około 5 minut. Dodać świeże i rehydratyzowane grzyby, dużą szczyptę soli i smażyć, aż grzyby zmiękną, puszczą i wchłoną swój płyn, około 5-7 minut.

  5. Wymieszaj z papryką i mąką i gotuj przez kilka minut, aby usunąć surowe brzegi mąki. Wlej wino, zeskrobując przyrumienione resztki z dna, i gotuj do odparowania, około 3-4 minuty.

  6. Wlej bulion grzybowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 7-10 minut, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

  7. Wyłączyć ogień, dodać masło i kwaśną śmietanę. Wymieszać do połączenia.

  8. Ułożyć ziemniaki na dużym naczyniu do serwowania. Na wierzchu ułożyć jarmuż z grzybami i podawać.


Więcej wegetariańskich dań na zimę:

Instant Pot Pieczarki i pszenne jagody Risotto

Szpinak i Feta Phyllo Pie

Kremowy makaron z kalafiora

Warto przeczytać