Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowy program odchudzania, którego celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn i przywrócenie mu wewnętrznej równowagi. Zgubione kilogramy to efekt uboczny diety. Ten rodzaj szybkiego odchudzania wiąże się ze spożywaniem niektórych warzyw i owoców w niewielkich ilościach. Sprawdź, co możesz, a czego nie możesz jeść będąc na diecie odchudzającej.

Kim jest dr Ewa Dąbrowska?

Dieta dr Dąbrowskiej to dwuetapowe oczyszczanie owocami i warzywami. Pierwszym etapem jest post terapeutyczny, który trwa kilka godzin, a w razie potrzeby nawet kilka dni. Drugi etap to zdrowa dieta oparta o żywność nisko przetworzoną. Ewa Dąbrowska- doktor nauk medycznych. Przez wiele lat była zastępcą w Akademii Medycznej (dziś Uniwersytet Medyczny) w Gdańsku. Pisząc rozprawę doktorską na temat znaczenia zaburzeń immunologicznych w porfirii skórnej tarda, zainteresowała się rolą żywienia w leczeniu choroby i rozpoczęła badania z tym związane. W efekcie opracowała innowacyjną dietę owocowo-warzywną, która usuwa toksyny z organizmu i wspomaga jego procesy samoleczenia. Jest autorką wielu prac naukowych i książek promujących dietę.

Zasady diety warzywno-owocowej

Dieta warzywno-owocowa to system, który powinien oczyścić i wzmocnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Po zabiegu detoksykacyjnym powinieneś stosować zdrową dietę opartą na warzywach, owocach, zbożach i roślinach strączkowych. Zdaniem dr Ewy Dąbrowskiej, jeśli dokładnie oczyścimy organizm, może to przywrócić mu zdolność samoleczenia. A dzięki nagromadzonym złogom możesz również zrzucić nadmiar tłuszczu. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają proces regeneracji oraz działają oczyszczająco, leczniczo i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Dieta jest niskokaloryczna, a badania naukowe pokazują, że zmniejszenie spożycia kalorii to skuteczna metoda przedłużania życia, zapobiegania nowotworom i innym groźnym chorobom.

Produkty spożywcze

Post powinien aktywować trawienie wewnętrzne, zwane endogennym, poprzez unikanie wysokokalorycznych pokarmów – białek, tłuszczów, szybko przyswajalnych węglowodanów. Dzięki temu organizm pozbywa się bezużytecznych złogów, zwyrodnieniowych tkanek, ponieważ wykorzystuje je jako źródło energii. Najpierw organizm zaczyna trawić nadmiar tłuszczu i niepotrzebne komórki: chore, uszkodzone, zmutowane oraz te, w których gromadzą się toksyny i metale ciężkie. W ten sposób pozbywamy się wszystkiego, co zakłóca normalne funkcjonowanie organizmu, a zaczynają działać naturalne mechanizmy samoleczenia.

Korzyści z diety

Ta dieta nie jest uciążliwa i wymaga niewielkiego wysiłku. Raczej nie towarzyszą jej nieprzyjemne objawy, takie jak ciągłe ssanie żołądka, drżenie rąk i senność. Konieczność długiego mielenia i żucia przez organizm większości surowych i półprzetworzonych pokarmów powoduje, że posiłek starcza na długi czas i mamy wrażenie sytości. Utrata masy ciała zwykle następuje dość szybko. Dlatego dieta przeznaczona jest nie tylko dla osób, które zmagają się z nadwagą i otyłością, ale również dla tych, którzy uskarżają się na różne schorzenia. Największe korzyści zdrowotne odczują osoby, które mają osłabiony układ odpornościowy i w efekcie często zarażają się infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi, grzybiczymi, alergiami, astmą, nietolerancjami pokarmowymi, migrenami, bólami mięśni, zapaleniem wątroby, zespołem suchego oka, trądzikiem, chorobami autoimmunologicznymi takimi jak reumatyzm, choroba Hashimoto, łuszczyca. Z problemami hormonalnymi, takimi jak nieregularne miesiączki, dyskomfort menopauzalny, niedoczynność i guzki tarczycy, nadmiar estrogenów lub prolaktyny, torbiele jajników, mięśniaki.

Warto przeczytać