Jako nie-dietetyczny dietetyk, jestem trochę zakłopotany, żeby to przyznać, ale....

Lubię ryż z kalafiora.

Wiem, wiem. Czy jest coś bardziej dietetycznego niż zamiana małych kawałków kalafiora na węglowodany? Ale wiecie, ja naprawdę lubię kalafiora, a smażenie go z dużą ilością czosnku i cebuli, aż stanie się ładny i skarmelizowany, jest naprawdę smacznym sposobem na zrobienie tego.

Jak często powtarzam moim klientom, to intencje stojące za zachowaniem mają o wiele większe znaczenie niż samo zachowanie. W przypadku ryżu z kalafiora (lub zoodles lub wrapy z sałaty lub cokolwiek innego), jeśli jest to nowy, zabawny sposób na cieszenie się warzywem - proszę bardzo! Ale bądźmy szczerzy, kalafior NIE jest ryżem, tak jak cukinia nie jest makaronem, a sałata nie jest chlebem.

Lubię przygotowywać to danie, gdy mam ochotę na lżejszą kolację, ale aby dodać do niego trochę węglowodanów, nie krępuj się dodać trochę ryżu lub quinoa do kalafiorowego ryżu, albo podawać je z makaronem ryżowym. Uwielbiam mieć pod ręką mrożoną quinoa i ryż do takich dań jak to. Sos sriracha-lime jest bardzo dobry, ale jeśli chcesz zaoszczędzić krok, zawsze możesz użyć pieczonego tofu Trader Joe's s sriracha.

Miska z ryżu kalafiorowego i tofu z sosem sriracha-limonkowym

Składniki

Sos:

  • 2 ząbki czosnku, mielone

  • 1/4 filiżanki srirachy

  • 2 łyżki soku z limonki

  • 1 łyżka miodu

Kalafior Rice:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku, mielone

  • 1 średnia cebula, drobno pokrojona w kostkę

  • 1-lb torba kalafiora ryżu, lub 1 głowa kalafiora, riced

  • 1 1/2 szklanki edamame

  • 3 uncje młodego szpinaku, grubo posiekane

Inne składniki:

  • 16 uncji bardzo twardego tofu, odciśnięte na sucho, pokrojone w 1-calową kostkę

  • Oliwa z oliwek w sprayu

  • 1 awokado, obrane, usunięte pestki, pokrojone w plasterki

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 425 stopni. Dużą blachę do pieczenia spryskać oliwą z oliwek. Rozłóż tofu równomiernie na blasze, spryskaj oliwą i piecz przez 20-25 minut, przewracając w połowie, aż będzie chrupiące.

  2. Następnie przygotuj sos. Ubij składniki sosu razem w małym garnku i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj na wolnym ogniu 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić na bok, aż będzie gotowy do użycia.

  3. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć aż staną się półprzezroczyste, około 4 minuty. Dodać ryż z kalafiora, doprawić solą i pieprzem i smażyć, aż kalafior stanie się miękki i złocisty, w sumie około 8 minut. Dodać edamame i gotować, aż się podgrzeje, około 1 minuty. Wymieszaj szpinak garściami, dodając kolejne porcje, gdy zwiędnie.

  4. Wrzucić tofu do garnka z sosem i wymieszać, aby się połączyło. Rozdzielić ryż kalafiorowy pomiędzy miski, nałożyć tofu sriracha i pokrojone awokado.

You might also like:

Kanapka z pieczonym kalafiorem z kremowym sosem kolendrowym i pikantnymi chipsami ze słodkich ziemniaków

Souvlaki z łososia z ryżem kalafiorowym i tzatziki

Pizza dyniowa z Gruyere i Shiitakes na cieście kalafiorowym

Warto przeczytać