Ten post był sponsorowany przez Thrive Algae Oil. Dziękujemy za wspieranie marek, które sprawiają, że ten blog jest możliwy!

W tym tygodniu w Kolumbii oficjalnie zrobiło się 90 stopni, więc mimo że technicznie wciąż jest wiosna, czas na letnie grillowanie. Niestety, ten przepis na grillowane wiosenne warzywa z dressingiem miso-lime!

Chłopaki, chcę, żebyście wiedzieli, że przezwyciężyłam moją grillofobię, aby przedstawić wam to danie. W zeszłym roku, kiedy organizowałam przyjęcie weselne dla mojej szwagierki, mój grill wybuchł mi w twarz podczas rozpalania go. Najwyraźniej, pozwalając propanu uruchomić zbyt długo przed użyciem zapalniczki do zapłonu nie jest mądry pomysł. Na szczęście moje brwi przetrwały, a ja nadal byłam w stanie przygotować zabójczą sałatkę ziemniaczaną z grilla na przyjęcie. Ale od tego czasu, byłem zbyt przestraszony, aby spróbować zapalić mój grill na własną rękę!

Zrobiłem ten przepis używając Thrive Culinary Algae Oil, tego samego oleju, którego użyłem do zrobienia tej grillowanej pizzy naan z jarmużowym pesto i pomidorami heirloom w zeszłym roku. Możecie się zastanawiać, dlaczego ktoś chciałby gotować z olejem z alg, ale obiecuję, że nie jest to tak dziwne, jak się wydaje! Z 13 gramami na porcję, ma najwyższy poziom jednonienasyconych tłuszczów, dobrego rodzaju, który pomaga utrzymać zdrowie serca. Ma również najniższy procent tłuszczów nasyconych - 0,5 grama na porcję.

Odkąd odkryłam Thrive Algae Oil, stał się on moim ulubionym neutralnym olejem do gotowania. W tym dressingu, jego neutralny smak pozwala na wydobycie smaku miso, limonki i imbiru. Jest to również idealny wybór do grillowania, ponieważ ma wysoki punkt dymienia, sięgający 485 stopni.

Jeśli chcesz spróbować Thrive siebie, przejdź do lokalnego Publix i odebrać butelkę, gdy jesteś tam, aby można zrobić moje grillowane warzywa wiosenne z miso-lime dressing w przyszłym tygodniu! Zwróć uwagę na okazjonalne demonstracje degustacyjne w sklepie. Jeśli nie jesteś z Południa, możesz skorzystać z lokalizatora sklepów lub znaleźć go na Amazon!

Z tego przepisu robi się ekstra dressing, który bez problemu znajdziesz do wykorzystania. Myślę, że byłby naprawdę pyszny, podany na grillowanym lub wolno gotowanym łososiu - ja używam przepisu mojej przyjaciółki Kary. Możesz go również użyć zamiast dressingu marchewkowo-imbirowego, którego używam w tej prostej sałatce z awokado. Uwielbiam też pomysł stworzenia inspirowanej wiosną miski zbożowej z quinoa i użycia tego dressingu. Jest tak jasny i świeży w smaku, a dodatkowo zawiera probiotyki z pasty miso!


Grillowane wiosenne warzywa z dressingiem miso-limonkowym

Serwuje 4

Składniki:

Dressing:

  • ¼ szklanki soku z limonki

  • 1 ½ łyżki stołowej białej pasty miso

  • 1-calowy kawałek imbiru, starty

  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony

  • 1/3 szklanki Kulinarnego Oleju z Alg Thrive

  • Sól i czarny pieprz

Warzywa:

  • 1 pęczek szparagów, przycięty

  • 8 uncji groszku śnieżnego, oczyszczone

  • 2 łyżeczki Kulinarnego Oleju z Alg Thrive

  • Sól i czarny pieprz

  • Toasted ziarna sezamu lub gomasio, do serwowania

Instrukcje:

  1. W średniej misce, ubij razem sok z limonki, pastę miso, imbir i czosnek. Powoli dolewać olej, cały czas ubijając, aż dressing będzie zemulgowany. Doprawić solą i świeżo posiekanym czarnym pieprzem do smaku.

  2. Rozgrzać grill na średnio-wysokim ogniu. Wymieszać warzywa z olejem i doprawić solą i czarnym pieprzem.

  3. Kiedy grill jest gorący, równomiernie rozłożyć warzywa na ruszcie i smażyć groszek przez około 1 minutę z każdej strony, a szparagi przez około 1-2 minuty z każdej strony. Jeśli masz kosz do grillowania, możesz użyć go do groszku, aby nie spadł przez ruszt.

  4. Gdy warzywa będą lekko zwęglone, ale chrupiące, przełożyć na talerz, skropić dressingiem i posypać nasionami sezamu lub gomasio.


Więcej sezonowych stron, które możesz przygotować z Thrive:

Pieczone marchewki z pomarańczą w chipotle

Warzywa z pieprzem cytrynowym i farro

Brukselka pieczona w miso klonowym

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać