Zawsze zbieram inspiracje kulinarne, gdziekolwiek jestem, więc trzymam listę pomysłów na przepisy w moim telefonie komórkowym. Prawdopodobnie było tam zapisanych ponad 100 pomysłów na przepisy, dopóki nie zaktualizowałam telefonu komórkowego i nie straciłam ich wszystkich! Na szczęście ubiłem tę wiosenną sałatkę Cezar z grzankami za'atar przed aktualizacją. To była sałatka, którą widziałem w menu w Sweetgreen lata temu i wiedziałem, że muszę odtworzyć ją w domu.

Bułka tarta za'atar zdecydowanie nadaje sałatce charakteru. Zrobiłam świeże, używając podartej ciabatty podsmażonej na oliwie z oliwek i posypanej bliskowschodnią mieszanką przypraw. Można ją kupić w postaci gotowej mieszanki, albo po prostu ubić z mieszanką sumaku, tymianku i nasion sezamu. Jest też prażona ciecierzyca, która dodaje chrupkości i sycącego białka. Możesz zamienić kupioną w sklepie prażoną ciecierzycę na przekąski, aby zaoszczędzić czas!

Uwielbiam też to, że ta sałatka zawiera mieszankę gotowanych i surowych warzyw. Ogórki są chrupiące i świeże, rzodkiewki dodać pieprzny smak, aby przejść wraz z rukolą, a sauteed szparagi dodaje lekko słodki smak.


Wiosenna sałatka cezar z grzankami za'atar

Składniki:

Za'atar croutons:

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka nasion sezamu

  • 1 łyżeczka sumaku

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine

  • 4 filiżanki rozdartej ciabatty

Pieczona ciecierzyca:

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • 1/2 łyżeczki kminku

  • Sól i czarny pieprz

Sałatka:

  • 1 pęczek szparagów, przycięty i pokrojony na 1-calowe kawałki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin

  • Mieszane zielenie lub rukola

  • 4 rzodkiewki, pokrojone w plasterki

  • 2 małe ogórki

  • 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i przepołowione

  • Dressing Cezar

Instrukcje:

  1. Najpierw zrobić ciecierzycę. Rozgrzać piekarnik do 400 stopni. Ciecierzycę wymieszać z oliwą, kminkiem i doprawić solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć równomiernie na dużej blasze do pieczenia i piec przez 30 minut, mieszając co 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

  2. Następnie, przygotuj grzanki. Ubij razem przyprawy i sól. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać pokrojoną ciabattę i smażyć, często mieszając, aż chleb będzie tostowy i chrupiący. Wymieszać z mieszanką za'atar i smażyć przez kolejne 30 sekund, aż będzie aromatyczna, następnie odstawić na bok, aż będzie gotowa do złożenia sałatki.

  3. Aby usmażyć szparagi, podgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać szparagi i smażyć aż będą chrupiące, około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem.

  4. Aby złożyć sałatkę, wymieszać zieleninę, ogórek, rzodkiewkę, szparagi, ciecierzycę i grzanki. Wymieszać z dressingiem Cezar. Rozdzielić na cztery talerze, dodać ugotowane na twardo jajko i podawać.


Więcej wiosennych sałatek:

Warto przeczytać