Zawsze zbieram inspiracje kulinarne, gdziekolwiek jestem, więc trzymam listę pomysłów na przepisy w moim telefonie komórkowym. Prawdopodobnie było tam zapisanych ponad 100 pomysłów na przepisy, dopóki nie zaktualizowałam telefonu komórkowego i nie straciłam ich wszystkich! Na szczęście ubiłem tę wiosenną sałatkę Cezar z grzankami za'atar przed aktualizacją. To była sałatka, którą widziałem w menu w Sweetgreen lata temu i wiedziałem, że muszę odtworzyć ją w domu.
Bułka tarta za'atar zdecydowanie nadaje sałatce charakteru. Zrobiłam świeże, używając podartej ciabatty podsmażonej na oliwie z oliwek i posypanej bliskowschodnią mieszanką przypraw. Można ją kupić w postaci gotowej mieszanki, albo po prostu ubić z mieszanką sumaku, tymianku i nasion sezamu. Jest też prażona ciecierzyca, która dodaje chrupkości i sycącego białka. Możesz zamienić kupioną w sklepie prażoną ciecierzycę na przekąski, aby zaoszczędzić czas!
Uwielbiam też to, że ta sałatka zawiera mieszankę gotowanych i surowych warzyw. Ogórki są chrupiące i świeże, rzodkiewki dodać pieprzny smak, aby przejść wraz z rukolą, a sauteed szparagi dodaje lekko słodki smak.
Wiosenna sałatka cezar z grzankami za'atar
Składniki:
Za'atar croutons:
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka nasion sezamu
1 łyżeczka sumaku
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
4 filiżanki rozdartej ciabatty
Pieczona ciecierzyca:
1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kminku
Sól i czarny pieprz
Sałatka:
1 pęczek szparagów, przycięty i pokrojony na 1-calowe kawałki
1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
Mieszane zielenie lub rukola
4 rzodkiewki, pokrojone w plasterki
2 małe ogórki
4 jajka ugotowane na twardo, obrane i przepołowione
Dressing Cezar
Instrukcje:
Najpierw zrobić ciecierzycę. Rozgrzać piekarnik do 400 stopni. Ciecierzycę wymieszać z oliwą, kminkiem i doprawić solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć równomiernie na dużej blasze do pieczenia i piec przez 30 minut, mieszając co 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Następnie, przygotuj grzanki. Ubij razem przyprawy i sól. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać pokrojoną ciabattę i smażyć, często mieszając, aż chleb będzie tostowy i chrupiący. Wymieszać z mieszanką za'atar i smażyć przez kolejne 30 sekund, aż będzie aromatyczna, następnie odstawić na bok, aż będzie gotowa do złożenia sałatki.
Aby usmażyć szparagi, podgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać szparagi i smażyć aż będą chrupiące, około 3 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Aby złożyć sałatkę, wymieszać zieleninę, ogórek, rzodkiewkę, szparagi, ciecierzycę i grzanki. Wymieszać z dressingiem Cezar. Rozdzielić na cztery talerze, dodać ugotowane na twardo jajko i podawać.
Więcej wiosennych sałatek:
Warto przeczytać
- 18 sierpnia 2022
Uwielbiasz cieszyć się niektórymi owocami morza, ale nie wiesz dokładnie, jak je przygotować samodzielnie. Przygotowywanie owoców morza może być dość przytłaczające i...
Czytaj dalej- 1 lipca 2022
Ślub to specjalna okazja, która gromadzi ludzi, aby uczcić nową parę i docenić więź dzieloną między nimi. Z tego powodu wszystko musi być specjalne i niezapomniane dla...
Czytaj dalej