Frittaty to mój ulubiony sposób na wyczyszczenie lodówki pod koniec tygodnia! W tej frittacie makaronowej wykorzystałam resztki gotowanych na parze brokułów, koziego sera i makaronu, które miałam z tamtego tygodnia. Jeśli nigdy nie wrzucałeś makaronu do frittaty - zrób to! To świetny sposób na dodanie sycących i bogatych w błonnik węglowodanów, które dopełnią Twój posiłek.

W zeszłym miesiącu zaczęłam uczyć gotowania na naszej lokalnej farmie organicznej, jak używać sezonowych składników z ich CSA w łatwym i zdrowym gotowaniu. Podczas gdy robiłam wegetariański sos bolognese (z najwspanialszą kombinacją lwiej grzywy i boczniaków), jedna z uczestniczek podniosła rękę i potulnie zapytała: "ale zaraz, czy makaron nie jest niezdrowy?". I dosłownie, prawie wszyscy inni w klasie mieli minę, która mówiła dobrze, że nie jest?

Makaron jest w zasadzie moim ulubionym jedzeniem i mam wrażenie, że nie jestem jedyną osobą, która się tak czuje. Poważnie, czy spotkaliście kiedyś kogoś, kto nie lubi makaronu? To jakby jedyna rzecz, co do której wszyscy mogą się zgodzić. Mimo to, na ramionach wielu ludzi wciąż siedzi mini-Dr Atkins, szepcząc im do ucha, że makaron i inne węglowodany to nie-nie.

Uwielbiam używać makaronu, aby dodać do moich posiłków węglowodany bogate w błonnik. O ile nie mam zbyt dużego apetytu, po prostu nie mogę zjeść posiłku bez jakiegoś rodzaju węglowodanów. To sprawia, że czuję się okropnie. Uwielbiam świeży, domowy makaron (robiony przez innych ludzi, nie przeze mnie!), ale na co dzień w tygodniu, lubię trzymać się dobrego 'ole makaronu pełnoziarnistego'. Chociaż uważam, że makaron pełnoziarnisty nie smakuje zbyt dobrze z sosami na bazie śmietany lub oliwy z oliwek i czosnku, to we wszystkim innym uwielbiam jego pszenny smak.

Jeśli nadal myślisz o makaronie jako o "pustych kaloriach", oto kilka powodów do przemyśleń:

  • Węglowodany są jednym z trzech makroskładników wraz z tłuszczem i białkiem. Te trzy składniki odżywcze dostarczają naszemu organizmowi energii, dlatego zalecam klientom spożywanie wszystkich trzech składników podczas każdego posiłku, aby czuć się sytym i zapewnić organizmowi niezbędną energię. Węglowodany są szczególnie ważne, ponieważ są jedynym źródłem energii, z którego może korzystać nasz mózg. Bez nich możesz czuć się zmęczony, zamroczony lub mieć zawroty głowy. Ja na pewno tak mam.

  • Makaron pełnoziarnisty zawiera błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i selen. Nawet jeśli biały makaron nie zawiera tak wielu składników odżywczych czy błonnika, to nic nie szkodzi! Nie wszystko, co jemy, musi być pełne składników odżywczych.

  • Zarówno biały, jak i pełnoziarnisty makaron mają niski indeks glikemiczny, czyli miarę tego, jak jedzenie wpływa na poziom cukru we krwi, co moim zdaniem jest zaskakujące dla większości ludzi. Jego wpływ na poziom cukru we krwi jest jeszcze lepszy, gdy makaron jest połączony z białkiem i tłuszczem, jak jajka, kozi ser i oliwa z oliwek w tym przepisie.

Ponieważ w tym daniu wykorzystano resztki zimnego makaronu, w rzeczywistości ma on jeszcze mniejszy wpływ na poziom glukozy. Badania wykazały, że ugotowany i schłodzony makaron (oraz inne rodzaje węglowodanów, takie jak ziemniaki i ryż), zamienia część skrobi na skrobię oporną, która nie rozkłada się na cukier. Całkiem fascynujące, prawda?

Mam nadzieję, że ta frittata makaronowa stanie się nowym regularnym daniem w Twoim domu!


Frittata makaronowa z kapustą włoską i brokułami Rabe

Serwuje 4

Składniki

  • 4 uncje brokułów rabe

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine

  • 8 uncji pokrojonych grzybów baby bella

  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony

  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki

  • 8 jajek

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 łyżki stołowe suszonych pomidorów

  • 2 filiżanki ugotowanego pełnoziarnistego makaronu penne

  • 2 uncje koziego sera, pokruszonego

Wskazówki

  1. Rozgrzać piekarnik do 400 stopni.

  2. Gotować brokuły na parze przez 4-6 minut w mikrofalówce, aż zmiękną.

  3. Podgrzać oliwę z oliwek na dużej, żaroodpornej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać grzyby, czosnek, płatki czerwonej papryki i szczyptę soli. Smażyć, aż grzyby zmiękną.

  4. Podczas gdy grzyby się gotują, ubić jajka i mleko w dużej misce i doprawić solą i czarnym pieprzem.

  5. Dodaj suszone pomidory i ugotowany makaron na patelnię i wymieszaj do połączenia. Ułożyć brokuły rabe na makaronie i warzywach. Wlać jajka na patelnię. Na wierzchu rozsypać pokruszony kozi ser. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, aż do momentu, gdy będą gotowe. Ostudzić 10 minut przed pokrojeniem i podaniem.


Może Ci się również spodobać:

Zapiekane jajka w gnieździe

Proste Migas

Pikantne pieczone jajka i tortille


Warto przeczytać