Zapomina mdłą i nudną tortilla polewkę! Ten pikantny kurczak tortilla polewka przepis używa oba zwęglonych warzywa i suszy ancho chiles dla złożonego, pikantnego i dymnego smaku w rosole. Top z wszystkich swoich ulubionych bling zupy - pokrojone w kostkę awokado, queso fresco, kolendra, i oczywiście, smażone tortille!

W zeszłym tygodniu, hub i ja wzięliśmy nasze pierwsze prawdziwe wakacje, odkąd zacząłem pracować nad moją książką w listopadzie - tydzień w Asheville i Parku Narodowym Great Smoky Mountains. To było idealne. Spędziliśmy tydzień na zakupach i jedzeniu naszej drogi przez Asheville (bezpiecznie - na zewnątrz i z maskami na sobie!), A także wędrując i ścigając wodospady przez góry. Zabraliśmy też Charliego, który w pełni wcielił się w swojego wewnętrznego psa górskiego, a przynajmniej na miarę swoich obecnych możliwości ze starym psim artretyzmem.

Jedyny minus - przez ostatnie kilka dni padało, a nad nami przetaczały się pozostałości Tropikalnego Sztormu Beta. Na szczęście nie było zbyt źle. Deszcz uderzający o liście był miłą ścieżką dźwiękową do kolacji z gnocchi i sałatką caprese na werandzie naszego górskiego domu, a burza sprawiła, że wszystkie wodospady, które odwiedziliśmy ostatniego dnia, były wyjątkowo piękne.

Kiedy wróciliśmy do domu, chmury burzowe wciąż utrzymywały się nad Kolumbią, a my byliśmy solidnie w Fake Fall (aka tydzień lub dwa chłodniejszej temperatury, zanim zmieni się w lato #2). Więc wiedziałem dokładnie, co chciałem na nasz pierwszy obiad z powrotem - zupa! Konkretnie, ta pikantna zupa z kurczaka z tortillą. Jest obfita, pikantna, dymna i tak, o wiele lepsza niż mdłe i rozwodnione wersje, które dostajecie w większości restauracji. Ja jest także perfect dla wierzchołka z co lubię dzwonić zupnego bling, wszystkie yummy accoutrements które przynoszą twój miskę polewka up a notch.

Jak robić rosół dla ten pikantnej kurczak tortilla polewki przepis

Rzecz która robi ten pikantnej kurczaka tortilla polewce w ten sposób specjalna jest rosół. Poważnie, wypiłbym miskę to przez siebie! Ja jest dostający bogatego, złożonego i dymnego smak który jest właśnie umierać dla.

Istnieją dwie sztuczki do tego najbardziej doskonałego bulionu. Pierwszym jest zwęglenie pomidorów, cebuli i czosnku używanych w bulionie pod brojlerem. Zwęglanie zachowuje ich świeży smak, jednocześnie dodając bogaty smak od zwęglenia. Chcesz, aby poczerniały, w miejscach, ale nie spalone na chrupko! Lubię sprawdzać je co kilka minut i wyjmować kawałki, które wyglądają na gotowe, zwłaszcza że czosnek gotuje się znacznie szybciej niż reszta, a pomidory najdłużej.

Inną sztuczką jest użycie suszonych chili ancho. Użycie suszonych chili w porównaniu do świeżych daje bardziej dymne ciepło, które jest mniejsze i wolniejsze niż natychmiastowa ostrość, którą uzyskuje się ze świeżych chili. Dodaje również słodki, rodzynkowy smak. Aby wydobyć najwięcej smaku z suszonych chili, należy je najpierw opiekać nad płomieniem gazowym, a następnie rehydratować w ciepłej wodzie. Wiele dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych będzie miało wybór suszonych chili, ale czasami nawet wtedy jest to tylko kilka rodzajów. Dlatego też lubię robić zakupy w meksykańskich sklepach spożywczych, które sprzedają je znacznie taniej! Jeśli nie możesz znaleźć suszonych chili ancho, spróbuj chili mulatto lub guajillo. Ty mogłeś także używać 1 łyżeczkę ancho chili w proszku dla each chili.

Robić rosole, po prostu miesza zwęglonych veggies, rehydrated chili i rezerwową wodę chili w blenderze, wtedy dodaje w kurczaka rosole rozrzedzać je out trochę. Używam rosół dusić kurczaka udka until delikatny, który utrzymuje one soczystego i dodaje więcej smak.

Topping ten pikantny Kurczak Tortilla Zupa Przepis

Inna rzecz kocham o ten pikantnej kurczak tortilla polewce przepis jest że ja jest perfect pojazdem dla zupy bling. Kocham zaokrąglać out polewkę z zabawnymi polewkami, które robią mię ładnym i uwydatniają smak - dla przykładu wędzona papryka olej, feta i kalamata oliwki na ten prostej białej fasolowej polewce i avocado, pepitas i cilantro na ten pieczonym słodkim ziemniaku i kalafiorowej polewce.

Smażone tortille są oczywistym, i koniecznym wyborem dla bling w tym przepisie. Inne dodatki, które uwielbiam to świeża kolendra, pokrojone w kostkę awokado, pokrojone rzodkiewki, marynowane lub świeże jalapeno, kwaśna śmietana i pokruszone queso fresco (lub feta). Jest też świetna z sokiem z limonki.

Jak przygotować posiłek Pikantna Zupa Tortilla z Kurczaka Przepis

Jeżeli ty chcesz robić ten pikantnemu kurczakowi tortilla polewce przepisowi więcej weeknight przyjaciel, sugeruję mieszać zwęglonych warzywa, chili, i rezerwujący chili wodę, i zamrażać ten puree until ty jesteś gotowy gotować. Tamto sposób bierze up mniej pokój w twój chłodni, i gotować, wszystko ty musisz robić jest dodawać rosół i kurczaka i dusić je podczas gdy przygotowywający bling.

Pikantna Zupa Tortilla z Kurczaka Adaptacje Przepisów

Podczas gdy kukurydza i czarna fasola no zazwyczaj dodają tradycyjną tortilla polewkę (przynajmniej mój zrozumienie!), są pospolitymi dodatkami więcej amerykanizujący tortilla polewka przepisy, i ty jesteś więcej niż mile widziany dodawać one ten przepis! Ty mogłeś także robić ten pikantnemu kurczakowi tortilla przepisowi kremowemu mieszać w 1/2 - 1 filiżance ciężkiej śmietany.

Podczas gdy ty no potrzebujesz używać najdoskonalszych świeżych dojrzałych pomidorów w ten przepisie, gdy zwęglanie one koncentrować ich smak trochę, w umarłym zimie, polecałbym zamieniać w 28 uncjach puszkach ognisty pieczony pomidory.

Ten pikantna kurczak tortilla polewka przepis oryginalnie umieszczał Wrzesień 2013. Przepis, obrazy i tekst uaktualniali dawać wam najlepszy ewentualną zawartość.


Pikantna Kurczak Tortilla Zupa Przepis

Serwuje 4-6ish

Składniki:

  • 2 lbs pomidory, przepołowione

  • 1 duża żółta cebula, obrana i pokrojona w plastry

  • 4 ząbki czosnku, pozostawione bez skórki

  • 2 suszone chili ancho

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 3 filiżanki niskosodowego bulionu z kurczaka

  • 1 funt udek z kurczaka bez kości, bez skóry

  • Tortille kukurydziane, około 2 na miskę zupy, pokrojone w paski

  • Neutralny aromatyzowany olej, do smażenia

  • Do podania: pokrojone w kostkę awokado, posiekana świeża kolendra, pokrojone jalapeno, pokrojona rzodkiewka, pokruszone queso fresco, cząstki limonki

Instrukcje:

  1. Włącz brojler.

  2. Rozłóż czosnek, cebulę i pomidory na blasze do pieczenia, z cebulą po jednej stronie i pomidorami po drugiej. Broil aż warzywa są miękkie i zwęglone, sprawdzając co kilka minut lub tak. Wyjmij czosnek wcześniej, gdy skórki będą lekko przyrumienione.

  3. W międzyczasie, lekko opiecz chili ancho na gazowym ogniu lub na suchej patelni. Kiedy ostygnie na tyle, że można się z nim obchodzić, usuń i wyrzuć łodygę i nasiona. Umieścić chili w gorącej wodzie, aby się nawodniło przez 10 minut.

  4. Kiedy warzywa są zwęglone, a chili jest odwodnione, wyciśnij czosnek z łupin do blendera. Dodaj zwęgloną cebulę i pomidory, chili i wodę po chili, i miksuj aż do uzyskania puree.

  5. Wlać oczyszczone warzywa do dużego garnka. Dodać bulion z kurczaka i 1 łyżeczkę soli, a następnie doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać udka z kurczaka do garnka i częściowo przykryć pokrywką. Gotować do miękkości, około 15-20 minut.

  6. Kiedy kurczak będzie miękki, ostrożnie wyjmij udka z bulionu i używając dwóch widelców, rozdrobnij mięso i dodaj je z powrotem do garnka.

  7. Przed podaniem, rozgrzać 1/2-calową warstwę oleju na patelni na średnio-wysokim ogniu. Kiedy będzie gorący, dodać paski tortilli i smażyć, często mieszając, aż będą złote i chrupiące. Wyjąć na blachę wyłożoną papierowym ręcznikiem i posypać odrobiną soli.

  8. Podawaj zupę przyozdobioną paskami tortilli i pożądanym blingiem zupy.


Jeżeli ty lubisz ten pikantną kurczaka tortilla polewkę przepis, ty mogłeś także lubić:

Butternut Squash Tortilla Soup

Zielona Posole

Dynia Chipotle Chili



Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać