Ten post był pierwotnie udostępniony w grudniu 2013 roku. Zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane.
Tę sałatkę z cytrusami i rukolą przygotowałam w zeszłym tygodniu, kiedy prowadziłam zajęcia na farmie City Roots na temat gotowania z koprem włoskim. Naprawdę uważam, że jest to jedno z najbardziej niewykorzystanych warzyw. Właściwie to nie znoszę smaku lukrecji, ale uwielbiam ten anyżkowy smak kopru włoskiego. Dodaje on świeżej rześkości tej sałatce, która jest idealna w połączeniu z soczystymi cytrusami.
Uwielbiam używać mieszanki różnych cytrusów w tej sałatce. Użyłam pomarańczy Cara Cara, krwistych pomarańczy i pomarańczy pępkowych. Możesz również użyć grejpfruta.
Zjadłam tę sałatkę w połączeniu z kilkoma przypadkowymi resztkami i rzeczami z lodówki, ale gdybym miała zaplanować posiłek, który miałby sens, zjadłabym ją z pieczonym łososiem lub dorszem (mmm... może z dorszem owiniętym prosciutto), albo dorzuciłabym na wierzch grillowane krewetki. Można też zrobić zupę i sałatkę też! Spróbowałbym tego z tą prostą zupą z białej fasoli.
Sałatka z cytrusów i rukoli z migdałami Marcona i koprem włoskim
Serwuje: 4 do 6
Składniki
¼ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
¼ łyżeczki nasion kopru włoskiego, lekko rozgniecionych
skórka z 1 pomarańczy
4 mieszane pomarańcze
1 średnia główka kopru włoskiego, przepołowiona i bardzo cienko pokrojona
½ szklanki czerwonej cebuli, przepołowionej i pokrojonej w cienkie plasterki
8 filiżanek rukoli
1/3 filiżanki migdałów marcona
8 oliwek kalamata, posiekanych
¼ szklanki octu sherry
Instrukcje
Na małej patelni zmieszamy oliwę z oliwek, nasiona kopru włoskiego i skórkę pomarańczową. Podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania aromatu, około 60-90 sekund. Odłóż na bok.
Odetnij górę i dół każdej pomarańczy, aby uzyskać płaską powierzchnię do krojenia. Używając ostrego noża, natnij zakrzywioną stronę każdej pomarańczy, aby usunąć skórkę, pozostawiając jak najwięcej miąższu. Pokrój każdą pomarańczę na 1/2-calowe kawałki.
Umieścić rukolę w dużej misce. Dodać koper włoski i czerwoną cebulę, wymieszać, aby się połączyły. Rozdzielić sałatkę na talerze. Na wierzchu położyć pokrojoną pomarańczę. Posypać migdałami i oliwkami.
Wymieszać olej aromatyzowany i ocet sherry. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sałatkę i posypać jeszcze raz czarnym pieprzem.
Więcej prostych sałatek sezonowych:
Cherry Arugula Sałatka z chrupiącym Prosciutto
Sałatka z awokado z dressingiem imbirowym z marchewki
Posiekane pomidory Caprese
Warto przeczytać
- 18 sierpnia 2022
Uwielbiasz cieszyć się niektórymi owocami morza, ale nie wiesz dokładnie, jak je przygotować samodzielnie. Przygotowywanie owoców morza może być dość przytłaczające i...
Czytaj dalej- 1 lipca 2022
Ślub to specjalna okazja, która gromadzi ludzi, aby uczcić nową parę i docenić więź dzieloną między nimi. Z tego powodu wszystko musi być specjalne i niezapomniane dla...
Czytaj dalej