To jedno danie wegetariańskie greckie zapiekanki ryżowe przepis jest tak łatwy do wykonania! Wystarczy zapiec ryż z ciecierzycą, szpinakiem, smażonym czosnkiem i cebulą, mnóstwem świeżych ziół i cytryną! Top to off z serem feta i zapiekać, aż ryż jest miękki i chrupiące na dnie patelni! Łatwy do wykonania z półki stabilnych składników, więc to sprawia, że idealny posiłek spiżarni.

Spójrz na tę przytulną patelnię z dobrocią?

Kontynuując zeszłotygodniowy temat przepisów na jedno danie, przynoszę wam ten jednodaniowy wegetariański przepis na grecką zapiekankę ryżową. Aby go zrobić, wszystko, co robisz to smażenie warzyw na patelni, dodawanie niegotowanego ryżu i bulionu, i niech to wszystko będzie przytulne w piekarniku. W końcu otrzymasz aromatyczny, delikatny ryż z małymi chrupiącymi kawałkami na dnie. Aka najlepsza część. To jest jak paella, ale o wiele mniej przerażające.

Greckie smaki są dla mnie takie pocieszające. Ta mieszanka szalotki, koperku i pietruszki jest po prostu najlepsza. Cóż, w zasadzie wszystko z koperkiem jest najlepsze. To moje ulubione zioło. Dodajmy do tego fetę i jesteśmy na nowym poziomie pyszności.

Jedno danie Wegetariańska Grecka Zapiekanka Ryżowa Przepis Adaptacje

Utrzymałem ten przepis wegetariański używając ciecierzycy jako źródła białka, ale nie krępuj się użyć kurczaka, mielonej wołowiny lub jagnięciny. Mogę przytulić kilka udek z kurczaka bez kości lub kawałków kurczaka wielkości kęsa w z piersi przed pieczeniem. Zrumień je najpierw, jeśli obawiasz się, że się upieką - myślę, że powinno być w porządku, ale daj mi znać, jeśli spróbujesz. Albo zrumień mieloną wołowinę lub jagnięcinę z warzywami przed dodaniem ryżu i bulionu. Możesz też zrobić coś w rodzaju paelli, dodając surowe krewetki pod koniec gotowania.

Nie krępuj się użyć fasoli cannellini lub lima w tym wegetariańskim przepisie na grecką zapiekankę ryżową, jeśli chcesz. Uwielbiam ich kremową konsystencję w tym daniu! Możesz również zmienić zieleninę i użyć jarmużu, gorczycy lub boćwiny.

Jedno danie Wegetariańska Grecka Zapiekanka Ryżowa Przepisy Porady

  • Nie zmniejszaj ilości oliwy z oliwek! Czasami ograniczam ilość oliwy w przepisach, które wymagają jej większej ilości, ponieważ nie chcę zużyć całej tej drogiej oliwy. Ale to jest jeden z tych przepisów, w których oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem aromatyzującym i pomaga schrupać ryż.

  • Jeśli zamieniasz brązowy ryż, będziesz chciał zwiększyć ilość bulionu i czas gotowania. Nie jestem pewna, o ile, ale jeśli spróbujesz, daj mi znać!

  • To może być wykonane z świeżego szpinaku też, po prostu posiekaj go i gotować, aż zwiędnie.

  • Możesz użyć patelni z powłoką nieprzywierającą, ale nie polecam tego, ponieważ stracisz chrupiącą skórkę ryżu. Ja użyłam miedzianej patelni do paelli, której jak przypuszczam większość z was nie ma w domu. Nie krępuj się użyć jakiejkolwiek bezpiecznej dla piekarnika patelni, która jest wykonana z ceramiki, żeliwa, stali nierdzewnej lub stali węglowej.

Robi ten jeden danie wegetariański grecki ryż zapiekanka jako spiżarnia posiłek

To jest także przepis który ty możesz robić jako spiżarniany zszywkowy posiłek. Jeżeli ty dostałeś rosół, ryż, czosnek, cebula, pomidorowy pasta, ciecierzyca i mrożony szpinak na ręku, ty możesz łatwo robić to z spiżarnią/mrożącymi składnikami opuszczać feta i zamieniać kalamata oliwki dla ten solankowego smaku, i używać suszonych ziół. Kiedy używasz suszonych ziół w kuchni, będziesz potrzebować około 1/3 ilości, która jest określona dla świeżych. Ja jest wielki dla tamto rozciągnięć czasu między wycieczkami sklep spożywczy!


Jednodaniowa wegetariańska zapiekanka z greckiego ryżu

Serwuje 4-6

Składniki:

  • ¼ filiżanki oliwy z oliwek

  • 1 cebula, posiekana

  • 3 ząbki czosnku, mielone

  • ¼ łyżeczki płatków chili

  • ¼ łyżeczki suszonego oregano

  • ¼ filiżanki pasty pomidorowej

  • 1 torebka mrożonego szpinaku, odsączonego (zawiń w czysty ręcznik kuchenny i przekręć nad zlewem)

  • ¼ filiżanki posiekanej pietruszki

  • ¼ filiżanki posiekanego koperku

  • 2 szalotki, posiekane

  • 1 1/2 szklanki białego ryżu

  • 3 filiżanki bulionu warzywnego

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona

  • Skórka i sok z 1 cytryny

  • ½ łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

  • ¾ filiżanki pokruszonej fety

  • 1 pomidor, cienko pokrojony

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.

  2. Podgrzać oliwę z oliwek w dużej, żaroodpornej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż staną się półprzezroczyste, około 5 minut. Dodać płatki czerwonej papryki i oregano i smażyć 1 minutę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze minutę. Dodać mrożony szpinak i zioła, wymieszać do połączenia i gotować 3-5 minut.

  3. Wsypać ryż i gotować, mieszając od czasu do czasu, około 2-3 minut. Wlać bulion, ciecierzycę, skórkę i sok z cytryny, sól i czarny pieprz i wymieszać do połączenia. Wmieszać 1/2 szklanki pokruszonej fety.

  4. Na wierzchu ryżu ułożyć plasterki pomidora i pozostałe 1/4 szklanki pokruszonej fety. Przykryć folią i piec 20-25 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. Zdjąć folię i krótko umieścić pod brojlerem, aby wierzch stał się bardziej chrupiący. Pozostawić na 5 minut do ostygnięcia przed podaniem.


Jeśli podoba Ci się ta jednodaniowa wegetariańska zapiekanka ryżowa, możesz również polubić te inspirowane Grecją przepisy:

Cukinia Chickpea Balls z posiekaną grecką sałatką

Grecki załadowany pieczone frytki z Dill-Scallion Dipping Sauce

Grecki dorsz duszony



Warto przeczytać