Ostatnio mam ochotę tylko na sery i letnie produkty. Więc oto jesteśmy z tą sałatką!

Jeśli nie mieliście jeszcze przyjemności zjeść idealnie dojrzałej brzoskwini z Południowej Karoliny, to bardzo wam współczuję. Niewiele jest w życiu potraw, które są bardziej doskonałe. Pamiętam, że kiedy Alice Waters, słynna szefowa kuchni z Chez Panisse, przyjechała do Emory, aby przemawiać (gdzie byłam na stażu), opowiedziała historię o tym, jak spotykała się z Billem Clintonem, kiedy był prezydentem. Wiedziała, że będzie miała tylko chwilę, by z nim porozmawiać, i chciała przekazać, jak ważne jest wspieranie lokalnej żywności, więc podarowała mu doskonałą brzoskwinię. Ta historia była prawdopodobnie o wiele bardziej romantyczna w jej opowiadaniu. Mogę sobie wyobrazić, że Bill był jak, "Ummm, dzięki?" Mimo to, podoba mi się pomysł, że idealnie dojrzała brzoskwinia była pokarmem, który wybrała.

Dostałam dużą torbę brzoskwiń na targu rolniczym i jadłam je we wszystkim, żeby nie pozwolić żadnej spleśnieć na ladzie! Na toście z awokado na śniadanie... posypane masłem migdałowym na przekąskę... z lodami na deser. Muszę się w nie zaopatrzyć, bo razem z pomidorami, brzoskwinie są jedną z rzeczy, których po prostu nie zjem poza sezonem.

Jeśli jeszcze nie jedliście sera halloumi, to jest to ten solankowy ser o niskiej zawartości wilgoci, dzięki czemu dobrze znosi grillowanie. Kiedy się w niego wgryziesz, ma taką piskliwą teksturę, dlatego często nazywany jest piskliwym serem. Połączyłam go z mnóstwem chrupiących warzyw i kremowym awokado, które połączyłam z soczystymi plasterkami brzoskwini. Następnie wszystko polałam cytrynowym, ziołowym dressingiem tahini. Jeśli chcesz, ta sałatka byłaby naprawdę smaczna również z gotowaną quinoa!


Grillowany Halloumi i sałatka brzoskwiniowa z dressingiem cytrynowo-tahiniowym

Składniki:

  • 12 uncji sera halloumi, pokrojonego w plastry
  • 1 głowa sałaty liściastej
  • Microgreens
  • 1 papryka, łodyga, nasiona i posiekane
  • 1 ogórek, posiekany
  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 brzoskwinie, pokrojone w plasterki
  • 1 awokado pokrojone w plasterki

Dressing:

  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka stołowa tahini
  • 1 mały ząbek czosnku, mielony
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku

Instrukcje:

  1. Rozgrzać grill na średnio-wysokim ogniu. Gdy gorące, grillować ser przez 2 minuty na stronę, aż grill oznaczone. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokroić w 1-calową kostkę.
  2. Ubić wszystkie składniki dressingu razem i doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.
  3. Wrzucić sałatę, microgreens, paprykę, ogórka i czerwoną cebulę do dużej miski. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie, awokado i grillowany halloumi. Skropić dressingiem i podawać.

Więcej przepisów z brzoskwiniami:

Balsamiczna sałatka z pieczonych brzoskwiń i fig z boczkiem i niebieskim serem

Brzoskwiniowe Chai Kefir Smoothie

Pieczone figi i brzoskwinie z mascarpone

Warto przeczytać