Ten przepis na risotto pomidorowo-bazyliowe jest pełen wszystkich świeżych smaków lata z jasnymi, świeżymi pomidorami i ziołową bazylią, z pancettą i parmezanem dla słonego, umami uderzenia! Dodatkowo, dzielę się moimi ulubionymi wskazówkami, jak zrobić idealne risotto!

Nie mogłabym być bardziej podekscytowana tematem "Recipe Redux" w tym miesiącu, odtwarzając ulubiony przepis z naszych podróży.

Kiedy po raz pierwszy pojechałam do Włoch z moją rodziną, kiedy byłam jeszcze w liceum, każdy z nas miał bardzo specyficzne danie, którego najlepszą możliwą wersję chciał odkryć. Jeśli widzieliśmy je w menu, zawsze je dostawaliśmy, nawet jeśli było to danie wspólne dla całego stołu, zamówione wyłącznie w celu przetestowania smaku. Dla mojej macochy było to spaghetti carbonara. Dla mojego brata i taty było to w zasadzie wszystko, co wieprzowe, w tym ssanie wieprzowe, co było dla mnie nieco traumatyczne, bo właśnie wyszłam z fazy wegetariańskiej. A dla mnie było to risotto.

Zwycięzcą okazało się risotto z owocami morza z Harry's Bar w Wenecji. Było kremowe, pikantne, bogate i doskonałe. Muszę również przyznać honorowe wyróżnienie risotto z atramentem kałamarnicy, również z restauracji w Wenecji. Było tak smaczne, że jedyną rzeczą, która powstrzymała mnie przed spędzeniem reszty nocy z zadowolonym uśmiechem na twarzy był fakt, że moje usta stały się czarne od atramentu kałamarnicy.

Kiedyś robiłem risotto dość regularnie w domu, dopóki nie zacząłem oglądać Top Chef. Mam wrażenie, że za każdym razem, gdy szef kuchni podejmuje próbę risotto, zamienia się w nieszczęśliwą porażkę, która wysyła ich do domu! A jeśli najlepsi kucharze narodu nie potrafią zrobić przyzwoitego risotto, to wiem, że ja na pewno zawodzę.

Aby zrobić ten przepis na risotto z bazylią pomidorową, postanowiłem się uczyć i odważyć! Więc podczas gdy ten przepis może teraz proszę sędziów na Top Chef, byłem całkiem zadowolony z niego, i to jest to, co jest ważne. Łatwo jest się onieśmielić w kuchni, zwłaszcza jeśli jesteś nowy do gotowania, ale po prostu pamiętaj, Tom Colicchio jest bardzo mało prawdopodobne, aby wyskoczyć z cienkiego powietrza i śmieci swoje gotowanie. Jedyną osobą, którą musisz uszczęśliwić, jesteś ty sam!

Pomidorowo Bazyliowe Risotto Porady Przepis

Zwykle myślę o risotto jako o przepisie na zimę, więc chciałam stworzyć bardziej letnią wersję tego przepisu na risotto z bazylią i pomidorami. Aby nadać smak temu daniu, użyłam pancetty i przepołowionych pomidorków koktajlowych krótko podsmażonych z listkami świeżej bazylii i oliwą z oliwek extra virgin. Oto kilka uwag na temat tego, jak zrobić może nie godne Top Chef, ale całkowicie zdatne i smaczne risotto:

  • Użyj ryżu Arborio lub jakiegoś innego rodzaju białego ryżu krótkoziarnistego, który jest bardziej skrobiowy i tworzy bardziej kremowe risotto. Oto link do ryżu arborio używam, jeśli nie można go znaleźć w sklepie spożywczym (link partnerski). Możesz pokusić się o zamianę na brązowy ryż lub inne pełne ziarno, takie jak farro lub jęczmień. Z delikatnymi smakami w tym przepisie na risotto z pomidorami i bazylią, pełne ziarno byłoby zbyt mocne, ale dla bardziej "jesiennych" lub "zimowych" smaków risotto, brązowy ryż jest naprawdę smaczny! Pomyśl o risotto z kurczakiem i dzikimi grzybami z groszkiem. Musisz tylko podwoić lub potroić czas gotowania i mieć pod ręką więcej wywaru, ponieważ brązowy ryż gotuje się znacznie dłużej.

  • Używaj ciepłego wywaru. Jeśli dodasz do potrawy zimny wywar, schłodzi on wszystko, spowalniając proces gotowania i zapobiegając uwalnianiu się skrobi. Dlatego też trzymaj garnek z ciepłym wywarem na osobnym palniku.

  • Nie mieszaj risotto zbyt często. Mieszanie risotto jest konieczne - ziarna ryżu ocierają się o siebie, dzięki czemu powstaje więcej skrobi i kremowa konsystencja. Równomiernie rozprowadza też płyn i zapobiega przypalaniu się dna. Wiem, że technicznie rzecz biorąc, powinieneś mieszać ciągle, ale czytałam też, że najlepiej jest mieszać co 30 sekund, a ja wolę w to wierzyć, ponieważ oznacza to mniej obolałych bicepsów.

  • Dodaj ugotowane warzywa pod koniec gotowania risotto. Poza czosnkiem i cebulą, które nadają potrawie smak, warzywa należy ugotować na osobnej patelni i dodać do w pełni lub prawie w pełni ugotowanego risotto, w przeciwnym razie warzywa staną się mięsiste i rozpadną się.

Risotto pomidorowo-bazyliowe Adaptacje przepisu

Podstawa ten pomidorowy bazyliowy risotto przepis jest podstawowym risotto smakującym z krótko sautéed pomidorami i bazylią, ale ty mogłeś używać innych warzywa zmieniać ten przepis up. Oto kilka pomysłów na zastąpienie pomidorów i bazylii:

  • Gotowane szparagi i skórka z cytryny.

  • Sautéed dzikie grzyby

  • Sautééed szpinak lub swiss chard

  • Pieczony kalafior, a na koniec skropiony odrobiną zrumienionego masła

  • Pieczony zimowy kabaczek i jarmuż gotowany na parze/suszony

  • Gotowane krewetki - wystarczy zamienić rosół z kurczaka na rosół z owoców morza


Przepis na pomidorowo-bazyliowe risotto

Robi się 1 duży garnek

Składniki

  • 6 filiżanek niskosodowego bulionu z kurczaka

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin

  • 4 uncje posiekanej pancetty

  • ½ żółtej cebuli, obranej i drobno posiekanej

  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione

  • 2 ½ szklanki ryżu Arborio

  • ½ szklanki białego wytrawnego wina

  • 10 uncji pomidorków cherry, przepołowionych

  • ½ szklanki lekko zapakowanych liści bazylii plus dodatkowe do podania

  • ¾ filiżanki tartego parmezanu

Instrukcje

  1. W garnku na średnim ogniu podgrzej bulion do wrzenia. Niech się gotuje, zmniejszając ogień, jeśli zacznie wrzeć.

  2. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pancettę i smaż, aż stanie się chrupiąca i wytopi się z niej tłuszcz, około 2-3 minuty. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż zmiękną i staną się półprzezroczyste, około 5 minut.

  3. Wsyp ryż i gotuj, aż ryż zacznie pachnieć lekko orzechami, około 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wlać białe wino i mieszać, aż wino w większości wyparuje. Wlej chochlę gorącego bulionu do ryżu, mieszaj przez kilka sekund i gotuj na wolnym ogniu, aż bulion zostanie w większości wchłonięty. Kiedy risotto zacznie wydawać się suche, powtórz czynność z dodaniem większej ilości bulionu. Kontynuować dodawanie pozostałego bulionu, aż risotto będzie kremowe i miękkie (al dente).

  4. Podczas gdy risotto się gotuje, podgrzej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodać pomidory i bazylię z dodatkiem szczypty soli. Gotuj, aż pomidory zmiękną, ale nie rozpadną się, około 5 minut.

  5. Kiedy risotto będzie kremowe i al dente, wmieszać pomidory i parmezan i gotować jeszcze 1 minutę, ciągle mieszając. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku. Podawać przybrane większą ilością parmezanu i świeżej bazylii.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na risotto z bazylią i pomidorami, możesz również polubić:

Łatwa Focaccia bez zagniatania z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Pasta Puttanesca

Łatwe ziołowe Ricotta Fettuccine



Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać