W mojej daremnej próbie uproszczenia codziennego obiadu, przynajmniej raz w tygodniu przyrządzam ziemniaczany hash. Jest prosty, sycący, a skoro już poruszyliśmy kwestię tego, że ziemniaki są dla ciebie dobre, to jest też zdrowy.
Jako smakosz, nie jestem zadowolony z prostej mieszanki ziemniaków, papryki i cebuli. Oczywiście muszę dostać wszystkie fantazyjne z nim. Jeden z kuchennych sukcesów zawierał szpinak, pomidory i indyjskie przyprawy. Innym faworytem były paluszki, buraki, jarmuż i ser pleśniowy. Ale ten był moim absolutnym faworytem, i zrobił ładny obraz z jego kontrastujących kolorach, więc dzielę się nim z wami dzisiaj.
Rzeczą, która doprowadza mnie do szału w słodkim ziemniaczanym haszyszu jest to, że kiedy gotuję słodkie ziemniaki na patelni, zawsze się przypalają, zanim ugotują się do końca. W rezultacie otrzymujemy bałagan złożony z pół zwęglonych, pół surowych ziemniaków. Ogromna porażka.
Znalazłam rozwiązanie na zdjęciu Edible Perspective, które przedstawia proste słodkie ziemniaki i jajka. Zamiast kroić je w kostkę, ona kroi je w juliennes, uzyskując pyszną plątaninę idealnie ugotowanych słodkich ziemniaków, z właściwą równowagą między chrupiącymi i delikatnymi kawałkami. Geniusz! Aby szybko zrobić julienne, użyj spiralizera, a następnie grubo posiekaj, lub zrób julienne za pomocą krajalnicy mandolinowej.
Sam hasz, z karmelizowanymi słodkimi ziemniakami, ostrym cheddarem, dymnymi przyprawami i jajkami na twardo, jest dość bogaty. Salsa i czosnkowe chimichurri równoważą ją odrobiną świeżości. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś chimichurri, przygotuj się na rewelację. Jest to tradycyjna argentyńska przyprawa, zrobiona z pietruszki, oliwy z oliwek i czosnku, zwykle nakładana na grillowane mięsa. Mogłabym jeść ją łyżeczką.
Poszatkowane słodkie ziemniaki z jajkami, Chimichurri i świeżą salsą
Obsługuje 4 osoby
Składniki:
Ziemniaki i jajka:
1 1/2 łyżki stołowej oliwy z oliwek
1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę, 1/4 kubka zarezerwowana na salsę pomidorową
3 duże słodkie ziemniaki, obrane i spiralnie lub julienned
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka chili w proszku
4-6 jajka
1 filiżanka rozdrobnionego ostrego sera cheddar
Chimichurri:
1/2 szklanki pietruszki
1/2 filiżanki kolendry
1/4 filiżanki oliwy z oliwek extra-virgin
1 ząbek czosnku, mielony
Salsa:
2 filiżanki pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych
Zarezerwowana czerwona cebula pokrojona w kostkę (1/4 szklanki)
1/2 jalapeno, nasiona i zmielone
Sok z 1/2 limonki
Instrukcje
Najpierw przygotujemy chimichurri. Wszystkie składniki zmiksować w robocie kuchennym, aż będą drobno posiekane, w razie potrzeby zeskrobując po bokach. Doprawić solą do smaku.
Następnie przygotujemy salsę, łącząc wszystkie składniki w misce i doprawimy solą do smaku.
Rozgrzać piekarnik do 375 stopni.
Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i smażyć około 3 minut, aż stanie się półprzezroczysta. Dodać słodkie ziemniaki, przyprawy, sól i pieprz, i smażyć aż zmiękną i nabiorą złotego koloru, około 10 minut.
Zrób 4-6 wgłębień w ziemniakach grzbietem łyżki i wbij do każdego wgłębienia jajko. Na wierzchu posypać serem.
Wstawić ziemniaki i jajka do piekarnika i piec 5-7 minut, aż białka się zetną, a jajka staną się płynne.
Podawać z chimichurri i salsą na wierzchu.
Więcej przepisów z haszem:
Wegańskie Southwestern Tempeh i Sweet Potato Hash
Southwestern Breakfast Hash z chili i pomarańczy
Zapiekanka śniadaniowa z jarmużem i papryką
Warto przeczytać
- 18 sierpnia 2022
Uwielbiasz cieszyć się niektórymi owocami morza, ale nie wiesz dokładnie, jak je przygotować samodzielnie. Przygotowywanie owoców morza może być dość przytłaczające i...
Czytaj dalej- 1 lipca 2022
Ślub to specjalna okazja, która gromadzi ludzi, aby uczcić nową parę i docenić więź dzieloną między nimi. Z tego powodu wszystko musi być specjalne i niezapomniane dla...
Czytaj dalej