Ten post został pierwotnie udostępniony we wrześniu 2014 roku. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane.

Czy próbowaliście kiedyś meksykańskiej kukurydzy ulicznej? Robi się ją poprzez posmarowanie grillowanych uszu kukurydzy majonezem (trzymajcie się mnie teraz), serem cotija, chili w proszku i sokiem z limonki. Jest to jedna z tych rzeczy, które brzmią trochę dziwnie, ale mój Boże, są przepyszne. Słodka i soczysta świeża kukurydza z dymem z grilla, pikantne chili w proszku, cierpka limonka, kremowy majonez i słony ser - robię się głodny!

Ta meksykańska sałatka z siekaną kukurydzą jest luźno inspirowana meksykańską kukurydzą uliczną. Odkąd stworzyłam ten przepis kilka lat temu, stał się on jednym z moich ulubionych letnich posiłków, ponieważ w całości przyrządza się go na grillu. Wykorzystuje wszystkie te pyszne smaki i przekształca je w formę posiłku! Chociaż bądźmy realistami, zdecydowanie mógłbym i z chęcią zjadłbym posiłek warty ulicznej kukurydzy!

Meksykańska sałatka z siekanej kukurydzy

Serwuje 4

Składniki

  • 3 uszy kukurydzy, usunąć łuski
  • 2 czerwone papryki
  • 4 duże cebule
  • 4 plastry bekonu
  • 1 duża główka sałaty rzymskiej, posiekana
  • 1 14-uncjowa puszka fasoli pinto, odsączona
  • 1 filiżanka pomidorków cherry, przepołowionych
  • 1/2 szklanki liści bazylii, grubo posiekanych
  • 3/4 filiżanki sera cotija lub feta

Dressing:

  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 filiżanki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku

Instrukcje

  1. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
  2. Posmaruj lub spryskaj oliwą kukurydzę, paprykę i szalotki. Posypiemy solą i pieprzem. Naoliwione warzywa położyć na grillu razem z boczkiem. Grillować szalotki przez około 1-2 minuty, aż staną się widoczne na grillu. Grillować boczek około 5 minut, aż będzie chrupiący. Grillować paprykę i kukurydzę około 7-10 minut, aż się zwęglą, a papryka zmięknie. Wyjąć na półmisek i odstawić do ostygnięcia.
  3. W małej misce, ubić oliwę z oliwek, sok z limonki, kolendrę, miód i chili w proszku. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Umieścić posiekaną sałatę w dużej misce. Wyciąć łodygi, posiekać grillowaną paprykę i dodać do sałaty. Pokruszyć bekon. Posiekać szalotki i dodać do sałaty. Odciąć kukurydzę od kolby za pomocą ząbkowanego noża i dodać do sałaty. Wrzucić pomidorki koktajlowe, bazylię, fasolę pinto i ser. Skropić dressingiem, wymieszać i podawać.

Więcej letnich sałatek:

Tropikalna Sałatka z Tofu z Dressingiem Mango-Makadamia

Sałatka z jarmużu z grillowanym Halloumi, wiśniami i kukurydzą

Sałatka z melonem i miętą

Warto przeczytać