Ten łatwy meksykański przepis na zapiekane jajka sprawia, że obiad jest łatwy i przyjazny dla budżetu! Zapiekaj jajka w pikantnym sosie pomidorowym z czarną fasolą, kukurydzą i poblanos i podawaj z kukurydzianymi tortillami. To zajmuje mniej niż 30 minut, aby uzyskać ten satysfakcjonujący wegetariański obiad na stole!

Więcoo, jak tam wszyscy się trzymają?

Dziwnie jest rozmawiać o jedzeniu w czasie, kiedy wydaje się, że świat się rozpada. A jednak, bez względu na to, co dzieje się na świecie, bez względu na to, jak się czujesz, twoje ciało wciąż potrzebuje jedzenia. Więc przypuszczam, że (staramy się) kontynuować normalność tak bardzo, jak to tylko możliwe?

Poza doskonaleniem kilku ostatnich przepisów do mojej nadchodzącej książki, dużo gotowałam. Jak wiecie, jestem wielkim zwolennikiem tego, że czasami jedzenie naprawdę poprawia humor. Do tej pory powróciłam do moich miodowo-gruszkowych babeczek pistacjowych i przyrządziłam mapo tofu wspominając ostatni miesiąc, kiedy jedyną rzeczą powstrzymującą mnie przed podróżą był fakt, że wciąż miałam rozdziały do napisania. Następny na liście do ugotowania jest ten herbatniki i sos zapiekanki i te zrumienione masło czekoladowe chip cookie barów.

Biorąc pod uwagę wszystkie niewiadome, pomyślałem, że byłoby to pomocne, aby powrócić do niektórych przepisów na moim blogu, które używają głównie stabilnych składników, takich jak ten meksykański przepis na pieczone jajka. Nie jestem pewna jak jest u Was, ale jak na razie mamy na szczęście pełny dostęp do wszystkich potrzebnych produktów. Sklepy spożywcze są nadal otwarte i w większości w pełni zaopatrzone, więc zamierzam korzystać z tego tak długo, jak to możliwe. Ale wiem, że mamy sporo szczęścia, na tak wiele sposobów.

Ten przepis na meksykańskie zapiekane jajka jest jednym z tych dań, które lubię wyłamać w pracowitą noc. Wykorzystuje głównie składniki z puszki i mrożone, plus świeże jajka, jalapeno, poblano i ser. Jest to tak wygodne do zrobienia, i łatwe dla tych z was, którzy są zmuszeni do gotowania dla siebie po raz pierwszy. Plus, to jest przyjazny dla budżetu, przy użyciu jaj i fasoli w puszce jako źródło białka.

Jak zrobić ten przepis na meksykańskie pieczone jaja?

Jeśli kiedykolwiek wcześniej zrobiłeś shakshuka, ten meksykański przepis na zapiekane jaja podąża za podobnym szablonem. Często robię przepisy, które podążają za podobnym szablonem, ponieważ po opanowaniu czegoś podstawowego, jak robienie omletu lub kurczaka z patelni, możesz łatwo go zmienić.

Aby zrobić to meksykańskie zapiekane jajka przepis, saute mieszankę czerwonej cebuli, jalapeno, czosnek, poblanos i kukurydza. Następnie, mieszaj w sosie pomidorowym aromatyzowanym chili chipotle, przyprawami i ziołami oraz puszką czarnej fasoli. Kiedy smaki się połączą, zrób dołki w sosie tylną stroną łyżki i wbij do każdego jajko. Na wierzchu połóż ser i zapiekaj, aż białka będą gotowe, a żółtka wciąż będą płynne. To może być trochę trudne, aby uzyskać właściwy czas, więc nie czuj się źle, jeśli będziesz musiał sprawdzić to milion razy - ja tak właśnie robię!

Podczas gdy jajka się pieką, podgrzej kilka tortilli, z którymi możesz je podać. Lubię opiekać kukurydziane tortille na gazowym ogniu. Zazwyczaj podaję meksykańskie jajka zapiekane na tortillach, w stylu huevos rancheros. Jeśli masz przyprawę elote z Trader Joe's, zdecydowanie posyp też odrobiną tej przyprawy na wierzchu!

Ten przepis na meksykańskie zapiekane jajka został pierwotnie opublikowany w lutym 2014 roku. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Meksykańskie jajka zapiekane

Serwuje 4

Składniki

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, plus extra dla tortilli

  • 1/2 dużej czerwonej cebuli, posiekanej

  • 3 ząbki czosnku, mielone

  • 1 papryka poblano, pozbawiona łodygi, z nasionami i posiekana

  • 1 papryka jalapeno, pozbawiona łodygi, z pestkami i zmielona

  • 1 filiżanka kukurydzy, świeżo ściętej z kolby lub mrożonej

  • 1 papryczka chipotle z puszki chipotles w sosie adobo, zmielona

  • 1/2 łyżeczki kminku

  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano, najlepiej oregano meksykańskie

  • 1 14-uncjowa puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana

  • 1 14-uncjowa puszka przecieru pomidorowego bez dodatku soli

  • 6 dużych ekologicznych, pasteryzowanych jaj

  • 1/4 filiżanki pokruszonego queso fresco

  • 4 tortille kukurydziane

  • 2 łyżki stołowe kolendry, posiekane

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 375 stopni.

  2. Podgrzać olej w dużej, żaroodpornej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie i stanie się półprzezroczysta, około 5 minut. Dodać czosnek, poblano, jalapeno, kukurydzę i wymieszać. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną i zbrązowieją w niektórych miejscach, około 5 minut. Dodać paprykę chipotle, kminek i oregano. Gotować do uzyskania aromatu, około 30-60 sekund. Dodać przecier pomidorowy i czarną fasolę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia.

  3. Zdjąć patelnię z ognia. Na wierzchu roztrzepać jajka. Posypać serem. Przełożyć do piekarnika.

  4. Podczas gdy jajka się gotują, posmarować tortille lekko oliwą z oliwek. Umieścić w tosterze, aby były chrupiące lub opiekać je (ostrożnie) nad płomieniem kuchenki gazowej.

  5. Kiedy białka jaj będą gotowe, a żółtka wciąż będą lekko płynne, po około 13-15 minutach, wyjmij z piekarnika. Odstawić do lekkiego ostygnięcia, udekorować kolendrą i podawać z ciepłymi tortillami.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na meksykańskie jajka zapiekane, możesz również polubić:

Pieczone jajka i tortille

Pikantne Tacos śniadaniowe z czarnej fasoli i quinoa

Letnia patelnia z masłem pistacjowo-ziołowym z Farmer's Market



Warto przeczytać