Mam przyjemność zaprezentować Wam moją nową ulubioną sałatkę makaronową na letnie przyjęcia: ziołową sałatkę makaronową z letnią kukurydzą.

Przygotowana z makaronem bowtie (całkowicie niedoceniany kształt makaronu), podrzucona z soczystą, słodką, letnią kukurydzą, krótko podsmażoną, aby zachowała swoją chrupkość, delikatnym serem feta i mnóstwem świeżych ziół, jest jednym z tych dań, które po prostu smakują jak lato. Ilekroć robię sałatkę makaronową, zwykle jest to jakaś wariacja na temat tej samej starej śródziemnomorskiej sałatki makaronowej (suszone pomidory...ogórek...feta....balsamiczny vinaigrette...bla, bla, bla...znacie procedurę). To klasyka, ale czuję się jakbym jadła ją już milion razy. Sprawmy, aby sałatka makaronowa z kukurydzą stała się czymś nowym!

Zrobiłem tę sałatkę makaronową, aby wziąć do nowego domu sąsiadów na małe przyjęcie powitalne, które rzucali. Jeśli śledzicie moje insta-stories, tak, to byli ci sąsiedzi, których zapytałam, czy ich dom jest nawiedzony w ciągu minuty od poznania - Scott dokuczał mi za to bezlitośnie. Na moją obronę, kupili duży, piękny dom, w którym nikt nie mieszkał odkąd przenieśliśmy się do tej okolicy 8 lat temu, więc zdecydowanie ma to przerażający klimat ducha małej dziewczynki na poddaszu, a ja po prostu musiałam to wiedzieć. Okazało się, że nie ma żadnego ducha, ale dowiedzieliśmy się, że najbardziej płodny seryjny morderca w Południowej Karolinie mieszkał w naszej okolicy przez pewien czas. Czy to dziwne, że mam nadzieję, że to było w naszym domu? Może jestem zbyt przezroczysta z moją fascynacją prawdziwymi zbrodniami...

Ilekroć jem z przyjaciółmi (starymi lub nowymi), zawsze przypomina mi się, jak ważne jest jedzenie w nawiązywaniu kontaktów z innymi ludźmi. Czasami, kiedy rozmawiam z nowym klientem o jego związku z jedzeniem w okresie dorastania, wspomina on, że jedzenie było tak ważnym elementem rodzinnych imprez, że jest to negatywna rzecz. Mają wrażenie, że te skupione na jedzeniu uroczystości nauczyły ich kochać jedzenie "za bardzo". Wspieranie silnych więzi społecznych jest jednak jedną z najlepszych rzeczy, jakie można zrobić dla swojego zdrowia, a dzielenie się jedzeniem jest sposobem, w jaki to robimy. Wyobrażasz sobie, że nasi nowi sąsiedzi poprosiliby nas, żebyśmy przyszli do ich (nawiedzonego) domu w sobotę wieczorem tylko po to, żeby porozmawiać? Umm, nie dziękuję. Ale hamburgery i piwo na werandzie? Absolutnie!

Mam nadzieję, że kiedy zrobisz tę sałatkę, będziesz się nią cieszyć z innymi ludźmi, myśląc o pysznych smakach i ludziach, z którymi jesteś, a nie martwiąc się o zawartość węglowodanów. To jest danie do dzielenia się!

Jeśli robisz sałatkę z makaronem z wyprzedzeniem, po prostu odśwież smaki przed podaniem, dodając mżawkę oliwy z oliwek i skrapiając sokiem z limonki. Jeśli chcesz ją urozmaicić i podać jako danie główne, dodaj ciecierzycę lub kurczaka, aby uzyskać więcej białka, a także możesz podać ją na łóżku z zieleniny.


Ziołowa sałatka makaronowa z letnią kukurydzą

Robi się 1 dużą porcję do dzielenia się!

Składniki:

  • 1 lb makaron bowtie
  • 1/4 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża czerwona cebula, obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, mielone
  • 1 czerwona papryka, łodyga, nasiona i posiekane
  • 1 jalapeno, pozbawiona łodygi, z pestkami i posiekana
  • Jądra z 2 dużych kłosów kukurydzy (odciąć jądra, przesuwając ząbkowany nóż wzdłuż boku kolby)
  • 1 filiżanka pomidorków cherry, przepołowionych
  • 4 uncje sera feta, pokruszonego
  • Sok z 1 limonki
  • 1/4 filiżanki bazylii, posiekanej
  • 1/4 filiżanki kolendry, posiekana
  • 2 szalotki, posiekane

Instrukcje:

  1. Doprowadzić do wrzenia duży garnek osolonej wody. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok.
  2. Podgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć aż staną się półprzezroczyste, około 5 minut. Dodać czerwoną paprykę i jalapeno i smażyć aż zmiękną, około 3-4 minuty. Dodać kukurydzę i smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż papryka i cebula będą lekko złote, a kukurydza chrupiąca. Doprawić solą do smaku.
  3. W dużej misce do serwowania, wymieszać warzywa i makaron. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wymieszać z pomidorami, fetą, sokiem z limonki i ziołami. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone.

Więcej przepisów na letnią rozrywkę:

Grillowana Naan Pizza z Pesto z jarmużu i pomidorami Heirloom

Gazpacho Sałatka makaronowa

Grillowane Tacos z łososia

Warto przeczytać