Pieczone wiosenne warzywa z dressingiem z mięty i cytryny to piękny i smaczny sposób na podkreślenie sezonowych produktów!

Nareszcie jest wiosna! Z wyjątkiem tych, którzy mieszkają w Kolumbii... wtedy jest to w pewnym sensie lato.

Nie jestem pewna, co się stało, ale temperatura w ciągu dwóch tygodni przeszła z 30-40 stopni do 90, całkowicie pomijając wiosnę. Oczywiście nadal mamy szalone ilości pyłków typowych dla tego obszaru. I ogromne popołudniowe burze z piorunami, które wydają się być tak zaplanowane, że zaczynają się dokładnie na 2 minuty przed moim wyjściem z domu.

No cóż. Przynajmniej mamy wiosenne produkty.

Ten przepis na pieczone wiosenne warzywa z dressingiem miętowo-cytrynowym jest pełen wszystkiego, co kocham w tej porze roku. Rzodkiewki i szparagi to dwa moje ulubione warzywa, które można kupić w sezonie na targu rolnym, a do tego tak ładnie wyglądają razem na talerzu! Pieczenie tych wiosennych warzyw nadaje im słodki smak, który doskonale komponuje się z jasnym i ziołowym dressingiem z mięty i cytryny Meyer.

Jestem pewna, że większość z Was, czytających ten wpis, jadła już pieczone szparagi, ale pieczone rzodkiewki mogą być dla Was nowością. Mam obsesję na punkcie pieczonych rzodkiewek, odkąd zobaczyłam ten artykuł na portalu The Kitchn. Kiedy The Kitchn mówi ci, że w twoim życiu brakuje jakiegoś pieczonego warzywa - słuchaj go. Uwielbiam surowe rzodkiewki w wiosennych sałatkach lub na chlebie tostowym z grubą warstwą masła i posypką z soli morskiej, ale szczerze mówiąc, nigdy nie myślałam o ich gotowaniu. Pieczenie rzodkiewek łagodzi ich pieprzny smak i sprawia, że stają się słodkie i delikatne. To jak zupełnie inne warzywo!

Z przepisu na pieczone wiosenne warzywa zrobisz więcej sosu miętowo-cytrynowego niż będziesz potrzebować, a i tak będziesz żałować, że nie podwoiłeś przepisu! Jest pyszny jako sos do sałatek, do grillowanych krewetek lub ryb, a także jako dip do surowych crudités. Dodatkowy sos można nawet zamrozić.

Jak podawać pieczone wiosenne warzywa z dressingiem z mięty i cytryny Meyera

Ten przepis na pieczone wiosenne warzywa jest wspaniały jako sezonowe danie dodatkowe, ale poniżej znajdziesz kilka konkretnych pomysłów na jego podanie:

  • Podawaj je z grillowanym kurczakiem lub krewetkami i chrupiącym pieczywem.

  • Podawaj je z prostym daniem z makaronu, takim jak mój makaron z letnimi kabaczkami lub makaron z pesto pistacjowym.

  • Podawaj go z filetem z łososia z chrupiącą skórą i gotowanymi młodymi ziemniakami z dodatkiem masła i ziół.

  • Podawaj pieczone wiosenne warzywa na farro, skrop dressingiem miętowo-cytrynowym i posyp odrobiną koziego sera, aby stworzyć miskę z ziarnami.

  • Posiekaj resztki warzyw i wymieszaj z dressingiem, aby uzyskać wiosenną sałatkę makaronową.

Ten przepis na pieczone wiosenne warzywa, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Pieczone wiosenne warzywa z miętą i dressingiem z cytryny Meyera

Składniki

  • 1 pęczek szparagów, odłamać zdrewniałe końcówki

  • 8 uncji rzodkiewek, przepołowionych

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Pesto:

  • 1/2 szklanki zapakowanych liści mięty

  • Sok z 1 dużej cytryny Meyer

  • 1/4 filiżanki oliwy z oliwek extra vergine

  • 1/4 filiżanki opiekanych orzechów włoskich

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 400 stopni. Wrzucić szparagi i rzodkiewkę z oliwą z oliwek, doprawić solą i czarnym pieprzem do dużej miski i rozłożyć równomiernie na dużej blasze do pieczenia. Piecz przez 20 minut, aż zmiękną i lekko się zezłocą, podrzucając w połowie pieczenia.

  2. Podczas gdy warzywa się pieką, zmieszaj w robocie kuchennym miętę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i orzechy włoskie. Doprawić solą do smaku.

  3. Podawaj pieczone warzywa polane dressingiem miętowym.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na pieczone wiosenne warzywa, możesz również polubić:

Kalafior pieczony na za'atar z rodzynkami i miętą

Grillowane wiosenne warzywa w sosie mizo i limonkowym

Pieczona zielona fasolka i grzyby Cremini z ziołową bułką tartą


Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać