Łosoś tandoori z sosem ogórkowo-jogurtowym to prosty, ale aromatyczny posiłek na jeden wieczór! Podawany z quinoa lub ryżem i grillowaną cukinią stanowi pełnowartościowy posiłek! Gotowanie zajmuje mniej niż 30 minut!

Ten przepis został pierwotnie opublikowany w październiku 2013. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane.

Pierwszy raz w życiu jadłam kurczaka tandoori w przypadkowych miejscach, na Bahamach. Poszedłem, kiedy byłem w gimnazjum z rodziną, a podczas zwiedzania wyspy, natknęliśmy się na maleńką małą indyjską restaurację z NAJLEPSZYM jedzeniem. To był jeden z moich pierwszych razów, kiedy próbowałem indyjskiego jedzenia i byłem uzależniony.

Teraz, aby zrobić legit tandoori, technicznie trzeba piec tandoor, który nie wydaje się rozsądny zakup w tym momencie w moim życiu. Ale można odtworzyć niektóre smaki z przyprawami tandoori, które można znaleźć w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych, na rynkach indyjskich lub zamówić online.

Posiadanie pod ręką wielu ciekawych przypraw sprawia, że proste gotowanie jest tak łatwe. Aby przyrządzić tego łososia tandoori, po prostu natarłam go przyprawą tandoori i usmażyłam na patelni. Takie proste! A ogórkowy sos jogurtowy też nie zajmuje dużo czasu!

Można również gotować łososia na grillu, co bym zrobił, ale nie mieliśmy propanu. Wystarczy zacząć od strony skóry w dół, a następnie odwrócić po kilku minutach. Myślę, że dymny smak sprawi, że to pikantne danie będzie jeszcze lepsze.


Łosoś tandoori z sosem jogurtowym z ogórków

Serwuje 4

Składniki:

Ogórkowy Sos Jogurtowy:

  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki

  • ½ ogórka, obrane, nasiona, i drobno pokrojone w kostkę

  • 1 ząbek czosnku, mielony

  • Sok z 1/2 cytryny

  • 3/4 filiżanki pełnego tłuszczu jogurt grecki

Łosoś:

  • 1 funt dzikiego łososia, pokroić na cztery kawałki

  • 1 łyżka stołowa przyprawy tandoori

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Posiekana świeża kolendra, do podania

  • Cytryny, do serwowania

Instrukcje:

  1. Ubij razem składniki dressingu w średniej misce. Doprawić solą do smaku.

  2. Natrzeć łososia przyprawą tandoori z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Rozgrzać około 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać łososia, skórą do góry, na patelnię. Gotować przez około 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć około 2 minuty, aż łosoś będzie gotowy. Przełożyć do naczynia do serwowania.

  4. Udekorować kolendrą i skropić świeżą cytryną.


Więcej łatwych przepisów rybnych:

Grecki dorsz duszony w sosie pomidorowym z oliwkami

Pstrąg z deski cedrowej z guacamole imbirowo-kolendrowym

Łosoś pieczony w miso z czosnkowym szpinakiem i piklami

Warto przeczytać