Ta łatwa miska z tofu z czosnkowymi kolardami to eksplozja smaku! Pile brązowy ryż z garlicky sauteed collards, plasterki awokado i chrupiące pieczone jerk tofu! Ten wegetariański przepis na miskę jest łatwy, szybki i z pewnością zaspokoi Twoje kubki smakowe. Mniej niż 10 składników!

Ten łatwy jerk tofu miska jest pełna śmiałych smaków z chrupiące pieczone jerk tofu i garlicky sauteed kolards! Termin jerk to styl gotowania, który wywodzi się z kultury jamajskiej i wykorzystuje przyprawę jerk jako suchą lub mokrą przyprawę do mięs lub białek. Przyprawa jerk jest wykonana z mieszanki przypraw, w tym papryczek scotch bonnet, ziela angielskiego, cayenne, czosnku, tymianku i cynamonu. Jest słodka i pikantna!

Miski z ziarnami są doskonałym posiłkiem, ponieważ są tak łatwe do zrobienia, możesz zamieniać składniki bez konieczności wkładania dużego wysiłku w planowanie i pozostawiają uczucie sytości. Jeśli chodzi o miski zbożowe, istnieje nieskończenie wiele możliwości ich zastąpienia, tak jak w tym przypadku. Ten przepis na miskę wymaga brązowego ryżu, ale jeśli masz pod ręką tylko quinoa, to też się nada! Zrobiłam też tę miskę z ryżem ugotowanym w mleku kokosowym.

To, co najbardziej lubię w miskach z ziarnami, takich jak ta łatwa miska z tofu, to fakt, że pozostawiają uczucie sytości, ponieważ zawierają wszystkie trzy makroskładniki - węglowodany z ziaren, białko z tofu, tłuszcz z oliwy i awokado, plus solidną dawkę witamin i minerałów! Wszystkie składniki satysfakcjonującego posiłku w jednej misce.

Do tego przepisu używam kupionego w sklepie sosu przyprawowego jerk, aby zaoszczędzić czas - i dlatego, że trudno jest znaleźć te niezbędne papryczki Scotch Bonnet. Marka Walkerswood jest moją ulubioną, ale uwielbiam też The Shizzle, który można znaleźć w Whole Foods. Jeśli chcielibyście spróbować zrobić własną, oto prosty przepis!


Łatwa miska z tofu z czosnkiem i kolardami

Obsługuje 4osoby

Składniki:

Tofu:

  • 1 16-uncjowy blok tofu, wyciśnięty na sucho i pokrojony w kostkę.

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

  • 1/4 filiżanki sosu przyprawowego jerk (lubię Walkerswood)

Collards:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

  • 1 pęczek collards, grube łodygi usunięte, pocięte na wstążki

  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone

  • 1 filiżanka bulionu warzywnego

Miska:

  • Ugotowany brązowy ryż

  • Awokado, pokrojone w plasterki

  • Limonka, dla servingd

Instrukcje:

  1. Kostki tofu wymieszać z sosem jerk i olejem. Marynata w lodówce co najmniej 30 minut.

  2. Kiedy gotowy do gotowania, rozgrzać piekarnik do 400 stopni. Rozłóż tofu wieczorem na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut, aż będzie chrupiące, podrzucając w połowie drogi.

  3. Podczas gdy tofu się piecze, podgrzej olej na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodaj kolardy i czosnek, w razie potrzeby partiami, dopraw solą i pieprzem, i gotuj, aż zwiędną i wszystkie kolardy zmieszczą się na patelni. Dodaj odrobinę bulionu (około 1/4 szklanki), aby pomóc im w gotowaniu na parze i kontynuuj gotowanie, dodając więcej bulionu w razie potrzeby, aż kolardy zmiękną, w sumie około 15 minut.

  4. Rozdzielić ryż pomiędzy miski. Na wierzchu ułóż tofu, czosnkowe kolardy, pokrojone awokado i podawaj z sokiem z limonki.


You might also like:

Wegetariański Babaganoush Bowl

Miska z quinoa z pieczonym kalafiorem i słodkimi ziemniakami

Banh Mi Bowl z kulkami mięsnymi z tofu z trawy cytrynowej i sosem Sriracha Aioli


Warto przeczytać