Zobaczcie te pyszne małe geody.

Karmel powstaje w wyniku gotowania cukru z wodą, aż zgęstnieje, zbrązowieje i, cóż, skarmelizuje się. Kiedy więc powiem Wam, że mam przepis na karmel, który nie wymaga gotowania i jest robiony bez dodatku cukru, a smakuje zupełnie jak cukierki karmelowe, możecie pomyśleć, że się pogubiłam. To znaczy, taka była moja reakcja, kiedy natknęłam się na ten przepis na karmel z The Kitchn. Ale byłem ciekawy, i miałem składniki pod ręką, więc dałem mu iść.

Holy moly y'all. To naprawdę smakuje tak bardzo jak karmel! To jest nieco mniej słodkie, i nie utknąć w zęby dość dużo (dwie dobre rzeczy), ale poza tym, to w zasadzie karmel.

Więc jaki jest sekret tego faux-caramel? Tylko dwa składniki - daktyle i tahini.

Wiem, że mogłem stracić kilka z was tam, ale mam nadzieję, że będziesz trzymać się ze mną na ten jeden. Porozmawiajmy najpierw o daktylach. Naturalnie bogate w cukier daktyle mają karmelowy smak, a dzięki swojej lepkiej konsystencji naprawdę przypominają karmelowe cukierki. Używam ich od lat do słodzenia wszystkiego, od smoothie, przez batony energetyczne, desery, aż po owsiankę. Daktyle są również bogate w błonnik, który jest pomocny w kontroli poziomu cukru we krwi. Są również bogatym źródłem potasu, wapnia i magnezu.

Jeśli chodzi o słodycz, 1 mały daktyl odpowiada około 1 łyżeczce cukru, chociaż nie ma takich samych właściwości w pieczeniu, więc możesz chcieć być ostrożny w dostosowywaniu przepisów. Spróbuj zrobić szybką pastę z daktyli, która jest fajnym słodzikiem, który warto mieć pod ręką do gotowania i pieczenia. Zgodnie z szybkim wyszukiwaniem, które przeprowadziłam, 2/3 filiżanki jest uważane za równoważne 1 filiżance cukru, upewnij się tylko, że dostosujesz stosunek mokrych/suchych składników, aby to zrekompensować.

Teraz przejdźmy do składnika niespodzianki - tahini. Zrobiona z mielonych nasion sezamu, tahini jest zwykle używana w pikantnych zastosowaniach. Ale kiedy się nad tym zastanowić, tahini to w zasadzie masło orzechowe zrobione z nasion sezamu, więc słodkie zastosowania mają sens. W tym surowym karmelu, dodaje nieco więcej orzechowego smaku.

Sam w sobie, surowy karmel był całkiem niesamowity. Ale my tu jesteśmy ekstra, więc nadziałam daktylowym karmelem figi zanurzone w ciemnej czekoladzie i posypałam je solą morską. Są tak dobre - kruche figi i daktylowy karmel pokryte warstwą chrupiącej ciemnej czekolady, z posypką z płatków soli morskiej, która wydobywa wszystkie smaki.

Te figi z daktylowym karmelem nadziewane ciemną czekoladą są naprawdę przyjemne w przygotowaniu. Jest coś niemal medytacyjnego w robieniu przepisu, który wymaga linii montażowej. Jeśli masz dzieci, to jest to świetny przepis, aby wciągnąć je do kuchni! Po zrobieniu daktylowego karmelu, po prostu wytnij w każdej figi mały kawałek i użyj palca, aby zrobić otwór na farsz. Następnie wystarczy zanurzyć figi w roztopionej gorzkiej czekoladzie i posypać odrobiną soli.

Uwielbiam jeść te figi jako słodką przekąskę lub na deser. Przechowują się co najmniej kilka tygodni w lodówce lub dłużej w zamrażarce.


Figi z surowego karmelu nadziewane ciemną czekoladą

Robi się 30 fig, z odrobiną dodatkowego karmelu

Składniki

  • 1 filiżanka daktyli, posiekanych

  • 1/3 szklanki tahini

  • Około 30 suszonych fig

  • 1 filiżanka ciemnych lub półsłodkich wiórków czekoladowych

  • Sól morska w płatkach do dekoracji

Instrukcje

  1. Daktyle, tahini i szczyptę soli umieścimy w robocie kuchennym. Zmiksować do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji, w razie potrzeby zeskrobując boki.

  2. Używając małego nożyka, zrobić nacięcie na środku każdej figi. Włóż palec w szczelinę i poruszaj nim, aby utworzyć małe zagłębienie. Wypełnij je taką ilością karmelu, jaka się zmieści.

  3. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.

  4. Rozpuść czekoladę w mikrofalówce, aż się rozpuści, zatrzymując się co 15 sekund, aby wymieszać ją widelcem. Zanurz każdą figę w czekoladzie, używając wykałaczki lub widelca, aby upewnić się, że jest pokryta, a następnie umieść na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia. Posyp solą, jak tylko figi wyjdą z czekolady, aby się przykleiły.

  5. Odstaw do lodówki na co najmniej 5 minut, aby czekolada stwardniała, lub do czasu, aż będzie gotowa do spożycia.


You might also like:

Coconut Ginger Date Oatmeal

Trufle czekoladowe z orzechami laskowymi

Czekoladowy mus z chia i awokado


Warto przeczytać