Te balsamiczne macerowane truskawki to najbardziej elegancka mała przekąska.

Czy ten cały ocet i truskawki cię przerażają? Kiedyś myślałam o balsamicznym jako o czymś do sałatek, dopóki jeden z tych wymyślnych sklepów z oliwą i octem nie otworzył się w naszym sąsiedztwie. Oferują one gałki lodów waniliowych do smaku z różnymi smakami balsamicznych, które oferują. Na początku byłam trochę... zdezorientowana... ale po kęsie kremowych lodów waniliowych z mżawką syropowatego figowego balsamiku, byłam oczarowana. Teraz robię dziwne rzeczy, takie jak dodawanie do zwykłych lodów waniliowych oliwy z oliwek extra vergine, balsamicznej i soli morskiej. I oczywiście, robię te małe kubeczki jogurtowe.

Jak macerować truskawki

Macerowanie oznacza zmiękczanie w płynie. W przypadku tych truskawek, używam mieszanki balsamicznej z odrobiną miodu. Dzięki temu wydobywam płyn, który tworzy pyszny sok i koncentruje truskawki. Jeśli nadal nie jesteś pewien co do balsamicznego, po prostu użyj miodu, a nadal będzie to pyszny, syropowaty sok. Pozostaw na co najmniej 30 minut, aby truskawki zmiękły i stały się soczyste. Sok zmiesza się z jogurtem w tych kubeczkach i osłodzi je wystarczająco.

Aby przygotować je wcześniej, przechowuj truskawki i jogurt osobno i złóż, gdy będą gotowe do jedzenia.

Do tego przepisu, i w zasadzie każdego innego przepisu z użyciem jogurtu, lubię używać albo pełnego mleka, albo 2%. Tłuszcz sprawia, że jest on bardziej satysfakcjonujący - i smaczniejszy! Wolę również jogurt grecki lub skyr w tym przepisie ze względu na jego ekstra kremową konsystencję.


Balsamicznie macerowane truskawkowe kubeczki jogurtowe

Robi się 4

Składniki

  • 3 filiżanki zwykłego jogurtu greckiego lub skyr

  • 2 filiżanki truskawek, pokrojonych w ćwiartki

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • 2 łyżki stołowe miodu

  • 1/3 szklanki grubo posiekanych migdałów, tostowanych

Wskazówki

  1. Wrzucić truskawki z octem balsamicznym i miodem do średniej miski. Pozostawić truskawki do maceracji na co najmniej 30 minut.

  2. Kiedy będzie gotowy do spożycia, rozdzielić jogurt pomiędzy cztery słoiki lub szklanki. Na wierzchu ułóż truskawki i ich sok. Posypać prażonymi migdałami. Podawaj natychmiast. Jeśli przygotowujesz go na później, przechowuj macerowane truskawki i jogurt osobno.


Więcej pomysłów na przekąskę:

Batoniki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym (Peanut Butter and Strawberry Jam Bars)

Czekoladowe batoniki z orzechami laskowymi

Słone orzechowo-kokosowe kęsy energetyczne


Warto przeczytać