Te balsamiczne macerowane truskawki to najbardziej elegancka mała przekąska.
Czy ten cały ocet i truskawki cię przerażają? Kiedyś myślałam o balsamicznym jako o czymś do sałatek, dopóki jeden z tych wymyślnych sklepów z oliwą i octem nie otworzył się w naszym sąsiedztwie. Oferują one gałki lodów waniliowych do smaku z różnymi smakami balsamicznych, które oferują. Na początku byłam trochę... zdezorientowana... ale po kęsie kremowych lodów waniliowych z mżawką syropowatego figowego balsamiku, byłam oczarowana. Teraz robię dziwne rzeczy, takie jak dodawanie do zwykłych lodów waniliowych oliwy z oliwek extra vergine, balsamicznej i soli morskiej. I oczywiście, robię te małe kubeczki jogurtowe.
Jak macerować truskawki
Macerowanie oznacza zmiękczanie w płynie. W przypadku tych truskawek, używam mieszanki balsamicznej z odrobiną miodu. Dzięki temu wydobywam płyn, który tworzy pyszny sok i koncentruje truskawki. Jeśli nadal nie jesteś pewien co do balsamicznego, po prostu użyj miodu, a nadal będzie to pyszny, syropowaty sok. Pozostaw na co najmniej 30 minut, aby truskawki zmiękły i stały się soczyste. Sok zmiesza się z jogurtem w tych kubeczkach i osłodzi je wystarczająco.
Aby przygotować je wcześniej, przechowuj truskawki i jogurt osobno i złóż, gdy będą gotowe do jedzenia.
Do tego przepisu, i w zasadzie każdego innego przepisu z użyciem jogurtu, lubię używać albo pełnego mleka, albo 2%. Tłuszcz sprawia, że jest on bardziej satysfakcjonujący - i smaczniejszy! Wolę również jogurt grecki lub skyr w tym przepisie ze względu na jego ekstra kremową konsystencję.
Balsamicznie macerowane truskawkowe kubeczki jogurtowe
Robi się 4
Składniki
3 filiżanki zwykłego jogurtu greckiego lub skyr
2 filiżanki truskawek, pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki stołowe miodu
1/3 szklanki grubo posiekanych migdałów, tostowanych
Wskazówki
Wrzucić truskawki z octem balsamicznym i miodem do średniej miski. Pozostawić truskawki do maceracji na co najmniej 30 minut.
Kiedy będzie gotowy do spożycia, rozdzielić jogurt pomiędzy cztery słoiki lub szklanki. Na wierzchu ułóż truskawki i ich sok. Posypać prażonymi migdałami. Podawaj natychmiast. Jeśli przygotowujesz go na później, przechowuj macerowane truskawki i jogurt osobno.
Więcej pomysłów na przekąskę:
Batoniki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym (Peanut Butter and Strawberry Jam Bars)
Czekoladowe batoniki z orzechami laskowymi
Słone orzechowo-kokosowe kęsy energetyczne
Warto przeczytać
- 18 sierpnia 2022
Uwielbiasz cieszyć się niektórymi owocami morza, ale nie wiesz dokładnie, jak je przygotować samodzielnie. Przygotowywanie owoców morza może być dość przytłaczające i...
Czytaj dalej- 1 lipca 2022
Ślub to specjalna okazja, która gromadzi ludzi, aby uczcić nową parę i docenić więź dzieloną między nimi. Z tego powodu wszystko musi być specjalne i niezapomniane dla...
Czytaj dalej