Ta wegetariańska zupa z makaronem ramen z bok choy i shiitakes jest tak dobra! Rosół jest bardzo bogaty i aromatyczny dzięki prostemu trikowi. Dodatkowo, można ją przygotować w nieco ponad 30 minut, więc jest przyjazna na cały tydzień!

Po wizycie w Japonii w 2017 roku, wróciłem jako totalny snob kulinarny.

Jedną z rzeczy, których nauczyłem się o japońskiej kuchni, jest to, że tamtejsi kucharze mają niemal obsesję na punkcie doskonalenia swojego specjalnego dania. Wiele restauracji specjalizuje się tylko w jednej rzeczy, niezależnie od tego, czy jest to yakitori, sushi, makaron soba czy ramen.

Kiedy więc wróciłam do domu, do naszego sklepowego sushi i tłustego hibachi, po prostu... nie mogłam. Dobra, to kłamstwo, bo w niektóre tygodnie żyję na sushi z Whole Foods. Wiem jednak, że nie ma to jak kawałek tłustego toro na idealnie ugotowanym i przyprawionym ryżu do sushi, i jest mi z tego powodu naprawdę smutno.

W przypadku wielu innych kuchni mam wrażenie, że potrafię odtworzyć niektóre z moich ulubionych dań w domu w zadowalającym stopniu. Ale jeśli chodzi o japońskie jedzenie, to teraz, kiedy spróbowałam ręcznie robionego gryczanego makaronu soba z bogatym w umami bulionem do maczania i miseczek donburi z owocami morza wypełnionych po brzegi uni, po prostu nie próbuję.

Jedynym wyjątkiem jest ramen, bo jak się przekonałem w Japonii, nie ma żadnych zasad, jeśli chodzi o ramen. Poza tym nadal uwielbiam tani, pakowany ramen, więc choć kremowa miska tonkatsu ramen to zupełnie nowy poziom, jestem też w pełni usatysfakcjonowany jego mniejszymi wersjami. Nie zamierzam jednak spędzić 24 godzin na przygotowywaniu bulionu. Zamiast tego poświęcę 30-45 minut na zrobienie tej wegetariańskiej zupy ramen z makaronem z shiitakes i bok choy.

Jak zrobić aromatyczny wegetariański rosół ramen

W przypadku ramenu wszystko zależy od bulionu. Większość bulionów do ramenu robi się, gotując kości przez bardzo długi czas, aż do rozpuszczenia żelatyny, szpiku, a nawet wapnia. W ten sposób powstaje jedwabisty, niemal kremowy i bogaty w smaku bulion. Do tej wegetariańskiej zupy z makaronem ramen dodałem do bulionu warzywnego oczyszczoną cebulę, czosnek i imbir, aby nadać jej gęstszy, bardziej kremowy smak. Użyłem również płynu z rehydratacji suszonych grzybów shiitake, aby dodać nieco umami, a także odrobinę sosu sojowego i miso, aby nadać zupie smaku.

Kimchi nie jest tradycyjnym dodatkiem, ale w przypadku ramenu nie ma żadnych zasad. Uwielbiam odrobinę pikantności i marynowanego smaku, który dodaje, a mój brzuch uwielbia zastrzyk probiotyków.

Dobry makaron do ramenu może być trochę trudny do znalezienia - w sklepach spożywczych, w których zwykle robię zakupy, można go trafić albo nie trafić. Z pewnością robiłem go już wcześniej, gotując makaron z czterech pojedynczych paczek ramen. Bardzo lubię ramen z Lotus Foods, który jest zrobiony z pełnych ziaren. W tym daniu można też użyć makaronu soba lub chińskiego makaronu jajecznego.

Jeśli chcesz dodać trochę więcej białka do tego wegetariańskiego ramenu, możesz dodać tofu lub edamame. Lub, ponieważ nie ma tu żadnych zasad i nie musi on pozostać wegetariański, możesz dodać kurczaka, wieprzowinę lub krewetki!

Ten przepis został pierwotnie opublikowany w kwietniu 2015 r. Zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby zapewnić jak najlepszą zawartość!


Wegetariańska zupa ramen z makaronem z shiitakes i Bok Choy Przepis

Serwuje się: 4-6

Składniki

  • 4-6 jajek

  • 2 uncje suszonych grzybów shiitake

  • 3 łyżki stołowe oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego lub z awokado

  • 1 średnia żółta cebula, grubo posiekana

  • 1-calowy kawałek świeżego imbiru, obrany i zmielony

  • 4 ząbki czosnku, obrane i zmielone

  • 4 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka stołowa pasty miso

  • 12 uncji ramenu

  • 2 sztuki bok choys, pokrojone na ćwiartki

  • 1/2 szklanki kimchi

Instrukcje

  1. Doprowadzić do wrzenia garnek z osoloną wodą. Dodać jajka i gotować 7 minut dla jajek średnich lub 9 minut dla jajek ugotowanych na twardo. Odcedź i ostudź jajka w misce z lodowatą wodą, a następnie obierz je.

  2. Grzyby rehydratować w 2 szklankach gorącej wody.

  3. Podgrzać olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę, imbir i czosnek ze szczyptą soli i smażyć na złoty kolor, około 5-7 minut. Dodaj bulion warzywny, bulion z rehydratyzowanych grzybów i 2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Za pomocą blendera zanurzeniowego przecedzić bulion i wymieszać z sosem sojowym i pastą miso. Doprawić solą do smaku. Dodać bok choy i rehydratyzowane grzyby i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż bok choy stanie się chrupiący.

  4. Podczas gdy bulion się gotuje, doprowadzić do wrzenia garnek osolonej wody i ugotować makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić, aż będzie gotowy do spożycia.

  5. Gdy makaron będzie gotowy do spożycia, rozdzielić go między miski. Zalać bulionem, dodać bok choy i grzyby. Udekorować kimchi i gotowanym jajkiem.


Może ci się również spodobać:

Miseczki sushi z awokado

Sałatka sezamowa z makaronem soba

Congee z brązowego ryżu z tempeh



Warto przeczytać