Sprężyna ma....sprung?

Eh, nie tak bardzo. Chyba zgodnie z kalendarzem, ale matka natura nie dostała tego komunikatu. Zazwyczaj w SC o tej porze roku, mamy solidne 70-tki, ale ja nadal noszę moje zimowe ubrania. W ten weekend wybieramy się do Bostonu, gdzie po drodze możemy złapać kilka drobnych opadów śniegu, więc nie mogę nawet założyć mojej puchowej zimowej kurtki!

Mimo to, nie pozwolę, aby tak głupia rzecz jak pogoda powstrzymała mnie przed publikacją wiosennych przepisów, takich jak ta wiosenna sałatka z saute groszkiem i szalotkami. Doprawiona chrupiącą, pieprzną rzodkiewką, kremowym awokado, soczystą fetą i słodkimi, złotymi rodzynkami, jest to jedna z tych idealnych sałatek, w których każdy smak jest inny. Aka, mój ulubiony rodzaj sałatki.

Aby zaokrąglić ją do bardziej sycącego posiłku, dodaj białko. Ta sałatka byłaby świetna z kurczakiem w sosie, pieczonym łososiem, lub możesz zamienić fetę na plasterki grillowanego halloumi. Podałabym ją również z dobrą chrupiącą bułką lub rogalikiem na boku, ponieważ zazwyczaj potrzebuję trochę więcej węglowodanów niż groszek, aby czuć się usatysfakcjonowana.


Sałatka wiosenna z groszkiem i szalotkami

Służy 4

Jeśli używasz świeżego groszku, najpierw ugotuj go w wodzie przez 60-90 sekund przed podsmażeniem.

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine

  • 1 ząbek czosnku, obrany i zmielony

  • 1 filiżanka groszku, świeżego lub mrożonego

  • 6 szalotek, pokrojonych w plasterki

  • 1/4 filiżanki suszonych złotych rodzynek

  • 1 torebka wiosennej zieleniny

  • 6 rzodkiewek, cienko pokrojonych

  • 1 awokado, przekrojone na pół, pozbawione pestek, obrane i pokrojone w plasterki

  • Kruszona feta

Dressing:

  • Sok z połowy cytryny

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine

  • 1 łyżeczka miodu

  • Sól i świeżo pęknięty pieprz

Instrukcje:

  1. Podgrzej oliwę z oliwek na średniej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać ząbek czosnku i smażyć 30 sekund. Wymieszać z groszkiem, szalotkami i złotymi rodzynkami i smażyć 1-2 minuty, aż szalotki zwiędną. Wyłączyć ogień i odstawić do ostygnięcia na 10 minut.

  2. Umieścić zieleninę w dużej misce sałatkowej i dodać groszek, rzodkiewkę, awokado i fetę.

  3. W małej miseczce, ubij sok z cytryny, oliwę z oliwek i miód. Doprawić solą i czarnym pieprzem i skropić sałatkę. Wymieszaj do połączenia.


Więcej przepisów na wiosnę (kiedykolwiek w końcu zdecyduje się tu dotrzeć):

Wiosenna Sałatka Makaronowa z Pesto z Zielonej Rzodkiewki i Frond Koperku

Pieczone szparagi i rzodkiewki z miętą i groszkiem Pesto

Kremowy makaron wiosenny z szparagami i ostrygami

Warto przeczytać