Przybij piątki za łatwy i smaczny przepis na kolację w tygodniu! ???? Ten pikantny orzechowy sos z łososiem w panierce z konopi to szalenie satysfakcjonujący posiłek na jeden wieczór, pełen smaku, tekstury i wartości odżywczych. Dodatkową zaletą jest to, że jego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut. I nie jest to 30 minut Rachael Ray, tylko prawdziwe 30 minut.

Miałem kilka pikantnych masła orzechowe wiszące w mojej spiżarni, że nie wiem, co zrobić - pikantne masło orzechowe z Peanut & Co (który użyłem w tym przepisie) i tajski masło orzechowe i garam masala masło orzechowe z Eliot's Adult Nut Butters (wszystkie próbki - dzięki chłopaki!) Ponieważ jestem na misji, aby oczyścić moją spiżarnię, zdecydowałem pikantny sos orzechowy był sposób, aby przejść.

Tej metody powolnego gotowania łososia nauczyłam się od mojej dziewczyny Kary z The Foodie Dietitian. Daje ona wilgotnego (przepraszam!) łososia, który niemal rozpływa się w ustach. Uwielbiam chrupiącą skórę na smażonym na patelni łososiu, ale nie kocham mojego domu pachnącego jak targ rybny przez następne trzy dni. Nie ma to jak wejść do domu po długim dniu w biurze i dostać w twarz zapachem 3-dniowej ryby.

Uwielbiam przygotowywać sałatki, ponieważ nie więdną, więc możesz przygotować dużą porcję i zapakować resztki na lunch. Miło jest mieć trochę dodatkowego dressingu na boku, aby rozjaśnić smak przed jedzeniem. Ponadto, jeśli zdecydujesz się na przygotowanie dania z wyprzedzeniem, dodaj chrupiące krakersy ryżowe, kiedy będziesz gotowa do jedzenia, aby nie były rozmokłe.

Jeśli nie jesteś zjadaczem ryb....then prawdopodobnie nie kliknąłeś na ten przepis. Niestety, ten slaw byłby również smaczny z dodatkiem marynowanego, pieczonego lub smażonego na patelni tofu. Możecie dodać do tofu nasiona konopi, aby uzyskać tę pyszną, orzechową skórkę!

W każdym razie, wyruszam dziś do Portland w stanie Maine! Jedna z moich uroczych przyjaciółek RD z Columbii, która niestety zostawiła mnie i przeniosła się z powrotem na północ, wychodzi za mąż w ten weekend. Cała nasza załoga z Columbii wybiera się na długi weekend, a ja będę miała okazję zobaczyć mojego wujka na weselu, ponieważ pracuje on z panem młodym. Jeśli masz jakieś zalecenia, gdzie zjeść lub rzeczy do zrobienia, proszę podzielić się w komentarzach. Inna przyjaciółka RD Emily dała mi kilka świetnych rekomendacji żywieniowych, ale zawsze mogę użyć więcej :) Wróć w następny poniedziałek lub wtorek z podsumowaniem!


Pikantna sałata orzechowa z łososiem w chrupkach konopnych

Jeśli nie masz lub nie możesz znaleźć ostrego masła orzechowego, użyj zwykłego kremowego masła orzechowego i dodaj srirachę, aż osiągniesz pożądany poziom ostrości.

Składniki:

Dressing

  • 1/4 filiżanki plus 2 łyżki stołowe pikantnego masła orzechowego

  • Sok z 1/2 limonki

  • 3 łyżki octu ryżowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki wody

  • Sriracha, opcjonalnie, aby uczynić go ostrzejszym

Łosoś:

  • 4 filety z łososia

  • 2 łyżki stołowe oleju arachidowego

  • 2 ząbki czosnku, mielone

  • 1/3-1/2 filiżanki nasion konopi

Sałatka:

  • 2 9-uncjowe torebki z warzywami

  • 2 średnie marchewki, starte na dużych otworach tarki do sera

  • 1/4 czerwonej cebuli, cienko pokrojone

  • 2 szalotki, posiekane

  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry

  • Krakersy ryżowe, lekko pokruszone

Instrukcje:

  1. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni.

  2. Umieść łososia równomiernie na naoliwionej lub wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia. Wymieszać olej arachidowy i czosnek razem w małej misce. Łyżką oleju czosnkowego polać filety z łososia i równomiernie rozprowadzić. Posypać solą i czarnym pieprzem. Łyżeczką nałożyć serca konopne na wierzch filetów z łososia i docisnąć, aby je pokryć. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut, aż łosoś będzie równomiernie się łuszczył.

  3. Podczas gdy łosoś się gotuje, ubij razem składniki dressingu na dnie dużej miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku i dodaj srirachę, jeśli chcesz, aby był ostrzejszy.

  4. Dodać papkę, marchew, czerwoną cebulę, szalotki i kolendrę do miski z dressingiem. Wymieszać, aby się połączyły. Rozdzielić sałatę na talerze. Na wierzchu ułożyć kilka garści pokruszonych krakersów ryżowych i filet z łososia. Smacznego!


Więcej łatwych przepisów na łososia:

Barbecue Salmon Tacos

Miso pieczony łosoś z Quick Pickles i szpinak sezamowy

Łosoś BLT z dżemem pomidorowym i boczkiem


Warto przeczytać