Jedną z moich ulubionych rzeczy w jedzeniu jest to, że potrafi ono w jednej chwili przenieść mnie do najszczęśliwszych wspomnień. Chrupiący bajgiel, pokryty grubą warstwą serka śmietankowego i smarowidła przenosi mnie do czasów dzieciństwa. Zapach czarnej zupy fasolowej gotującej się na kuchence przypomina mi czasy, gdy Atlantę nawiedziła burza śnieżna, a gorąca miska była idealną rozgrzewającą kolacją po całodziennych zabawach na dworze. Kremowy camembert rozsmarowany na chrupiącym chlebie przenosi mnie do Francji, gdzie po raz pierwszy odkryłam swoją miłość do jedzenia i podróży.

Pracując z klientami nad uzdrowieniem ich relacji z jedzeniem, uwielbiam poznawać ich wspomnienia związane z jedzeniem. To bardzo miłe, gdy widzę, jaką rolę odgrywają różne kultury i regionalne potrawy! Nawiązanie kontaktu z tymi wspomnieniami może być świetnym przypomnieniem, że jedzenie to coś więcej niż tylko paliwo.

Aby uczcić jedzenie, uwielbiam odtwarzać w kuchni ulubione wspomnienia związane z jedzeniem. W zeszłym tygodniu postanowiłam przygotować ulubione danie z jednej z naszych podróży - tę południową miseczkę z kaszy z kozim serem i warzywami z Tupelo Honey w Asheville.

Zanim się zaręczyliśmy, wybraliśmy się na rocznicową wycieczkę do Asheville i zjedliśmy całą drogę przez miasto. To był najlepszy rodzaj wycieczki! Pierwszego dnia natknęliśmy się na Tupelo Honey Cafe, która od tego czasu otworzyła swoje lokale na całym południu. Ponieważ "Tupelo Honey" Van Morrisona to nasza piosenka, uznaliśmy, że to jasny znak, aby zjeść tam kolację.

Po trzydaniowym posiłku nasza romantyczna noc zamieniła się w leżenie w łóżku niewygodnie najedzeni, oglądając Braveheart i stękając z niewygody. Ale było warto! Ich placek pekanowy z brązowym masłem był najważniejszym punktem posiłku, ale zaraz po nim była kasza z kozim serem i warzywna miska, którą zjadłem jako danie główne. Kremowa kasza z kozim serem Adluh (lokalna z Kolumbii!) z dodatkiem zieleniny, chrupiącej smażonej okry, czarnego groszku i salsy verde!

W mojej rekreacji zamieniłam pieczonego słodkiego ziemniaka na smażoną okrę, ponieważ nie mogłam znaleźć świeżej okry (a smażona okra jest bardzo trudna do zrobienia!). Możesz użyć dowolnych warzyw sezonowych, które lubisz! W lecie warto spróbować pieczonych lub świeżych pomidorów heirloom!

Do przygotowania kaszy koniecznie użyj kaszy mielonej, a nie szybkiej - jej konsystencja jest o wiele lepsza. Polecam jedną z dwóch lokalnych marek: Anson Mills lub Adluh. Ja kupuję je w Rosewood Market, gdzie zawsze mają duży wybór produktów. Możesz też zamówić je przez Internet, jeśli nie mieszkasz tutaj, w Cola. Uwielbiam też Bob's Red Mill!

Jakie są Twoje ulubione wspomnienia związane z jedzeniem? Podziel się nimi w komentarzach!

Ten post został pierwotnie opublikowany w lutym 2015 roku. Zdjęcia, tekst i przepis zostały zaktualizowane, aby zapewnić Wam jak najlepszą zawartość.


Południowa kasza z kozim serem i warzywna miska

Składniki

Kasza:

  • 6 szklanek wody

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 filiżanka zmielonej na kamień kaszy

  • 3 uncje koziego sera

Warzywa:

  • 2 średnie słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine, podzielone

  • 1/2 dużej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki

  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony

  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

  • 6 uncji młodego szpinaku (1 torebka)

  • 1 1/2 szklanki ugotowanego groszku z czarnych oczu

  • Salsa verde, do podania

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 400 stopni. Wymieszaj słodkie ziemniaki z 1 łyżką oliwy z oliwek, dopraw solą i czarnym pieprzem, a następnie rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia. Piecz przez 20 minut, podrzucając w połowie pieczenia, aż zmiękną i nabiorą złotego koloru.

  2. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę z solą. Powoli wsypać kaszę, mieszając trzepaczką, aby zapobiec zbryleniu. Zmniejszyć ogień do średniego poziomu i gotować, mieszając co jakiś czas, do uzyskania gęstej i kremowej konsystencji, łącznie około 30 minut. Pokruszyć kozi ser i wymieszać, aż się połączy. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.

  3. Podczas gdy kasza się gotuje, podgrzać pozostałą łyżkę oliwy z oliwek na średnio-wysokim ogniu. Dodać cebulę, czosnek i płatki czerwonej papryki i smażyć do momentu, aż staną się półprzezroczyste (ok. 3-4 minuty). Dodać szpinak i smażyć aż zwiędnie, około 3-5 minut.

  4. Rozdzielić kaszę równomiernie pomiędzy cztery miski. Na wierzchu ułożyć zieleninę, słodkie ziemniaki i groszek z czarnych oczu. Skropić salsą verde i podawać.


Może Ci się również spodobać:

Poblanos nadziewane kaszą serową z sosem pomidorowym

Polenta z kozim serem i grzybowym Ragu

Wegańska kasza serowa z grillowaną fasolą


Warto przeczytać