Ulepsz klasyczny chlebek bananowy! Przygotuj ten pełnoziarnisty karmelizowany chlebek bananowy, który składa się z karmelizowanych bananów z cynamonem, wanilią i brązowym cukrem oraz mąki pełnoziarnistej dla dodatkowego błonnika. Jest to idealny prezent dla gospodyni lub na święta, ponieważ nadmiar można zamrozić na później.

Jeśli myślałeś, że chipsy czekoladowe to jedyny sposób na ulepszenie chlebka bananowego, to przygotuj się na ten przepis na karmelizowany chlebek bananowy!

Kiedyś mówiłam, że moja mama robi najlepszy chlebek bananowy, ale myślę, że z tym przepisem to ja będę mogła ubiegać się o koronę. Sekretem do nadania mu ekstra bananowego smaku jest karmelizowanie bananów w maśle, brązowym cukrze i cynamonie, co wydobywa smakowite nuty zrumienionego masła i karmelu. A jako korzyść uboczna, sprawiło, że mój dom pachnie jak niebo. A jak ładnie wygląda z plasterkami bananów na wierzchu?

Pieczenie z mąki pełnoziarnistej

Do przygotowania tego przepisu na karmelizowany chlebek bananowy użyłam mąki pełnoziarnistej. Do szybkich chlebków śniadaniowych, uwielbiam używać białej mąki pszennej lub mieszanki 50/50 białej i pszennej mąki, ponieważ dodaje ona przyjemnego pszennego smaku, ale nie jest tak gęsta i sucha. Uwielbiam, jak ten smak sprawia, że chleby mają bardziej rustykalny smak. Dodaje również błonnika, co sprawia, że śniadanie jest bardziej sycące.

W porównaniu do mąki pełnoziarnistej, biała mąka pełnoziarnista ma delikatniejszą teksturę i mniej wyrazisty smak, dlatego lubię używać jej do wypieków. Jeśli nie możesz jej znaleźć, wystarczy mieszanka 50/50 mąki pełnoziarnistej i białej. Kolejnym trikiem, który pomaga zmiękczyć całe ziarna jest pozostawienie ciasta na 10 minut przed pieczeniem. Ponieważ mąka pełnoziarnista ma nienaruszony błonnik/branę, potrzeba trochę więcej czasu, aby płyny namoczyły ją i zmiękczyły ziarna.

Jak cieszyć się tym przepisem na karmelizowany chleb bananowy z mąki pełnoziarnistej?

Ten cały pszenicy karmelizuje banana chleb przepis jest perfect dla śniadania! I was munching on this for breakfast all last week with some peanut butter or with a side of a fried egg. Jest też naprawdę smaczny z mascarpone i odrobiną miodu, albo po prostu z kawałkiem solonego masła. Rano opiecz kromki, a Twój dom znów będzie pachniał niesamowicie! Uwielbiam też mieć je pod ręką jako przekąskę.

Karmelizowany Chleb Bananowy z Pełnej Pszenicy Adaptacje Przepisu

Upiekłam ten przepis bez orzechów, ale zazwyczaj wrzucam tam trochę orzechów włoskich lub pekanów. Można też wmieszać garść lub dwie granoli dla chrupkości.

Innym fajnym dodatkiem do tego przepisu byłoby skarmelizowanie bananów z rumem, aby zrobić go prawie jak chlebek bananowy! Wystarczy dodać odrobinę rumu na gorącą patelnię, kiedy banany są już prawie skarmelizowane i zeskrobać wszystkie przyrumienione kawałki z dna.

Możesz również pogłębić smak używając ekstraktu migdałowego, który jest jednym z moich ulubionych ekstraktów do pieczenia. Naprawdę wydobywa orzechowy smak chleba.

I oczywiście, chipsy z ciemnej czekolady nigdy nie są złym wyborem, jeśli chodzi o chleb bananowy!


Karmelizowany Chleb Bananowy z Pełnej Pszenicy Przepis

Na 1 bochenek

Bardzo luźno zaadaptowany z książki kucharskiej Einkorn, prezentu podarowanego mi przez Jovial.

Składniki

  • 2 1/2 szklanki białej mąki pełnoziarnistej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

  • 5 łyżek masła + 1 łyżeczka

  • 3 bardzo dojrzałe banany i 1 dojrzały, ale wciąż jędrny

  • 1/2 szklanki brązowego cukru w proszku

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka wanilii.

  • 3 jajka

  • 1 łyżka stołowa cukru turbinado

Wskazówki

  1. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić na bok, aż będzie gotowa do użycia. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni F.

  2. Rozgrzać masło na dużej patelni. Obrać i pokroić w plasterki 3 bardzo dojrzałe banany. Dodaj banany, brązowy cukier, cynamon i wanilię do masła i smaż, aż banany będą miękkie i zaczną się karmelizować, około 5-7 minut.

  3. Dodaj karmelizowane banany do robota kuchennego wraz z jajkami. Przetwarzaj aż do uzyskania puree, a następnie przesyp do miski z mąką. Wymieszaj szpatułką, aż do połączenia.

  4. Wlej ciasto do wysmarowanej masłem bochenkownicy. Obrać pozostałego banana i pokroić wzdłuż na pół, a następnie ułożyć na wierzchu chleba. Na wierzchu banana ułóż kropki z pozostałej łyżki masła i posyp cukrem turbinado.

  5. Piecz 40-45 minut, aż chleb będzie gotowy, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Pozostaw do ostygnięcia na patelni przez co najmniej 15 minut, następnie ostrożnie wyjmij i podawaj na ciepło.


Jeśli podoba Ci się ten przepis na karmelizowany chleb bananowy, możesz również polubić:

Pełnoziarniste muffiny z masłem orzechowym i galaretką

Muffinki dyniowe z masłem daktylowym

Bezglutenowe muffiny marchewkowo-pekanowe


Warto przeczytać