Ten łatwy wegański curried coconut corn chowder przepis jest pełen smaku i jest wykonany bez nabiału przy użyciu mleka kokosowego. Słodkie ziemniaki dodają kremowości i odrobinę słodyczy do bulionu. Zblenduj połowę, a drugą połowę zachowaj w całości, aby uzyskać mnóstwo tekstury!

Na moje urodziny w tym roku, hub zaskoczył mnie z odnowionym Vitamix. Kiedyś myślałem, że to głupie, aby łuskać dużo pieniędzy na urządzenie kuchenne, ale jestem całkowicie sprzedawane na nim teraz. Silnik o dużej mocy sprawia, że zupy i smoothies z ekstra jedwabistą i gładką teksturą, która sprawia, że zastanawiam się, dlaczego zmarnowałem tyle czasu używając 20 dolarów blenderów z Target.

Odkąd dostałem mój Vitamix, wracam, przerabiam i fotografuję stare przepisy na smoothie i zupy, ponieważ gładkie i kremowe puree wyglądają (i smakują!) dużo, dużo lepiej. To jest jeden z tych przepisów, których nie mogłam się doczekać, aby przerobić, ponieważ smaki w nim zawarte są tak bardzo na miejscu.

Wpadłam na pomysł tego wegańskiego curried coconut corn chowder po tym, jak zdecydowałam się użyć spróbować i zrobić bezmleczny chowder używając mleka kokosowego. Kiedy wiedziałam, że dodaję mleko kokosowe, pomyślałam, że curry, kurkuma i imbir będą naturalnym dodatkiem.

Jak zrobić kremowy, wegański, bezmleczny chowder

Ten przepis na wegański curry kokosowy chowder kukurydziany używa puszkowanego mleka kokosowego dla kremowej tekstury. Podczas gdy w niektóre przepisach słodszy, kokosowy smak no pracuje (jak, proszę nawet nie myśleć o używać je dla clam chowder), ale w innych ono pracuje, szczególnie polewki z curry, południowo-wschodnie azjatyckie inspirowane polewki, lub warzywne opierające się polewki, jak mój chipotle dyniowy bisque.

Upewnij się, że używasz puszkowanego mleka kokosowego, zwykle znajdującego się w alejce z azjatycką żywnością, a nie mleka kokosowego, które znajdziesz z innymi mlekami roślinnymi. Podczas gdy pyszne do picia i płatków śniadaniowych, ten nie ma wystarczającej zawartości tłuszczu, aby nadać temu curried coconut corn chowder kremowy smak.

Co jest wspaniałe w tym przepisie na wegański curried coconut corn chowder jest to, że jest to jeden, który możesz zrobić przez cały rok. Latem użyj słodkiej, świeżej, letniej kukurydzy lub zamień ją na mrożoną zimą. Możesz też zrobić dużą porcję i zamrozić na później.

Aby dodać więcej białka, zwieńcz tę zupę grillowanymi krewetkami lub tofu.

Ten post został pierwotnie udostępniony we wrześniu 2014 roku. Tekst, zdjęcia i przepis zostały zaktualizowane, aby dać Ci najlepszą możliwą zawartość!


Vegan Curried Coconut Corn Chowder Przepis

Składniki

  • 1 1/2 filiżanki obrany i pokrojony słodki ziemniak, w 1/2-calowe półksiężyce

  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego

  • 1 duża cebula, posiekana

  • 2 ząbki czosnku, mielony

  • 4 filiżanki ziaren kukurydzy, świeżo wyciętych z około 4 uszu kukurydzy lub mrożonych

  • 1 łyżeczka curry w proszku

  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1 14-uncjowa puszka mleka kokosowego

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

  • Posiekana kolendra, mielone chili, cayenne, oliwa z oliwek i cebula, do dekoracji

Instrukcje

  1. Słodkie ziemniaki ugotujemy lub ugotujemy na parze, aż zmiękną, ale nadal będą trochę twarde, około 7-10 minut. Odstawimy do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokroimy na kawałki wielkości kęsa.

  2. W dużym garnku podgrzej olej na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż stanie się półprzezroczysta, około 5-7 minut. Dodać czosnek, kukurydzę, curry, imbir i tumeric i gotować 5 minut. Dodać mleko kokosowe, bulion warzywny, słodkie ziemniaki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 5-10 minut.

  3. Przelać połowę zupy do blendera i zmiksować na gładką masę. Wymieszać z powrotem z niezmieszaną zupą. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Udekoruj kolendrą, chili i zieloną cebulką i podawaj.


Więcej puree zupy:

Kremowa Zupa Marchewkowa z Czerwonym Curry

Zupa z kasztanów

Prosta zupa z pieczonych słodkich ziemniaków i kalafiora



Warto przeczytać