Musisz zrobić najlepszy przepis na wegetariańskie klopsiki z soczewicy! Napakowane warzywami, aby zapewnić wartości odżywcze i dodać smaku tym bezmięsnym klopsikom. Spróbuj ich z warzywami i pesto, lub połącz je z ulubionym sosem marinara i makaronem, aby uzyskać obfity posiłek!

Jeśli mnie znasz, to wiesz, że uwielbiam podróżować. Po prostu uwielbiam odkrywać nowe miasta, zwiedzać muzea i poznawać historię. Ale moją ULUBIONĄ rzeczą podczas podróży jest próbowanie tak wielu lokalnych potraw, jak tylko się da! Jedzenie w restauracjach sieciowych podczas podróży jest po prostu nudne i nie dostaje się pełnego doświadczenia, jeśli nie je się tego, co robią miejscowi.

Jednym z moich ulubionych miejsc do podróżowania jest Nowy Jork! Dorastałam w Nowym Jorku do 8 roku życia, a teraz jest to jedno z moich ulubionych miejsc, do których chcę wracać. Jest to jedyne w swoim rodzaju miasto z mnóstwem miejsc na zakupy, pięknymi parkami, niesamowitymi muzeami i historią, a do tego jedzenie, za które można umrzeć! Możesz dostać kawałek pizzy, który jest wielkości twojej głowy i najlepszy sernik na świecie, żeby wymienić tylko kilka. Jest tam również bar serowy. BAR SEROWY!

Ten przepis na wegetariańskie klopsiki z soczewicy został zaadaptowany z przepisu z Meatball Shop w NYC. To naprawdę fajna restauracja, która specjalizuje się w - zgadliście! - klopsikami! Wybierasz swoje klopsiki, sos, a następnie łączysz je z makaronem lub warzywami. To taka zabawna koncepcja! Chociaż uważam, że ich klasyczne klopsiki z kurczakiem i łososiem są absolutnie niesamowite, to myślę, że ich wegetariańskie klopsiki są moimi ulubionymi!

Dlaczego to są najlepsze wegetariańskie klopsiki z soczewicy?

Y'all, zrobiłem mój sprawiedliwy udział wegetariańskich przepisów na klopsiki lub burgery, a te klopsiki z soczewicy są jednymi z najlepszych! Podsmażone warzywa są kluczowym dodatkiem, który dodaje smaku i wilgoci do kulek. Smażenie warzyw aż do uzyskania głębokiego koloru nadaje klopsikom z soczewicy bogaty, karmelowy smak. I chociaż są one zrobione z soczewicy, więc oczywiście nie smakują jak mięso, to wciąż jest w nich mnóstwo smaku umami, pochodzącego z mielonych orzechów włoskich, pasty pomidorowej, grzybów i parmezanu. Są one niczym innym jak mdłe i nudne!

Zastępowanie soczewicy mielonym mięsem

Soczewica to świetny składnik, który można wykorzystać jako zamiennik mielonego mięsa. Mają podobną konsystencję do mielonego mięsa, ale również dostarczają białka! Nie jestem weganką ani wegetarianką, ale staram się jeść bezmięsne posiłki, kiedy tylko mogę, a soczewica sprawia, że jestem zadowolona, ponieważ zawiera błonnik i białko. Używałam soczewicy do wielu innych moich przepisów, takich jak wegetariańskie burgery i sloppy joes. Możesz ugotować ją na sucho - upewnij się tylko, że pilnujesz czasu gotowania, ponieważ różne rodzaje soczewicy gotują się w różnym czasie. Aby zaoszczędzić czas, kup soczewicę w puszce, lub możesz znaleźć gotowaną na parze soczewicę w dziale produktów w Trader Joe's.

Jak włączyć więcej posiłków bezmięsnych

Dodawanie bezmięsnych posiłków od czasu do czasu może być korzystne z wielu powodów. Zmniejszy to Twój ślad węglowy, a także doda więcej błonnika, witamin i minerałów oraz urozmaici Twoją dietę. Używanie pokarmów takich jak ciecierzyca, soczewica, chlebowiec i fasola to świetne substytuty mięsa, ponieważ zawierają białko i mają podobną "mięsną" konsystencję.

Istnieje tak wiele produktów, które ułatwiają włączenie bezmięsnych posiłków bez kłopotów z gotowaniem. Niektóre z moich ulubionych to makaron z soczewicy, BBQ jackfruit i mrożone wegetariańskie burgery (Beyond Burger jest moim ulubionym).

Sugestie dotyczące podawania:

Te wegetariańskie klopsiki z soczewicy są niesamowicie uniwersalne! Uwielbiam przygotowywać je do posiłków na początku tygodnia i wykorzystywać do różnych dań w ciągu tygodnia. Podawaj je klasycznie z makaronem z pesto lub sosem pomidorowym. Możesz też podać je na talerzu z gotowanym szpinakiem i pesto. Możesz też podać je na bułce hoagie z sosem marinara i serem topionym, jako klopsiki sub, albo w misce z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem pieczarek lub jarmużu.

Przygotuj na później wegetariańskie klopsiki z soczewicy

Chociaż ten przepis jest nieco czasochłonny, możesz zrobić kilka na raz i zamrozić na później! Wystarczy zamrozić je na talerzu lub w naczyniu do pieczenia, a następnie przełożyć do torby do zamrażarki. Podgrzej w mikrofalówce lub rozmroź, gdy będziesz gotowy do jedzenia.

Najlepszy wegetariański przepis na klopsiki z soczewicy został zaktualizowany, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą zawartość.


Najlepszy przepis na wegetariańskie klopsiki z soczewicy

Ciasto: 20-26 kulek

Składniki

  • 2 filiżanki soczewicy, każdy rodzaj, jaki lubisz

  • 1/4 filiżanki oliwy z oliwek extra vergine

  • 1 duża cebula, posiekana

  • 2 marchewki, posiekane

  • 2 łodygi selera, posiekane

  • 2 ząbki czosnku, mielone

  • 1 łyżka stołowa świeżego tymianku, mielona

  • 3 łyżki pasty pomidorowej

  • 8 uncji białych grzybów, posiekanych

  • 3 duże jajka

  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

  • 1/2 szklanki bułki tartej panko

  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej pietruszki

  • 1/4 szklanki drobno posiekanych, opiekanych orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Instrukcje

  1. Soczewicę włożymy do dużego garnka, zalejemy kilkoma calami wody i doprowadzimy do wrzenia. Zmniejszymy ogień do minimum i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż zmięknie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

  2. Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek na średnią patelnię. Smażyć cebulę, marchew, seler, czosnek, tymianek i dużą szczyptę soli na średnio-wysokim ogniu, aż zmiękną i lekko się zarumienią/złocą, około 7-10 minut. Dodaj pastę pomidorową i gotuj, często mieszając, około 3 minut. Dodaj grzyby i gotuj około 10 minut, aż cały płyn z grzybów zostanie uwolniony i wchłonięty.

  3. Przenieś warzywa do dużej miski i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Wymieszaj soczewicę, następnie dodaj jajka, parmezan, bułkę tartą, pietruszkę, orzechy włoskie, sól i pieprz i wymieszaj ręcznie, aż do dokładnego połączenia. Wstawić masę do lodówki i schłodzić przez 25 minut.

  4. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.

  5. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużą blachę do pieczenia z rantem i równomiernie rozprowadzić. Uformować mieszankę soczewicy i warzyw w 20-26 kulek wielkości piłeczki golfowej. Umieść na blasze w odległości co najmniej 1 cala od siebie.

  6. Piec przez 30-35 minut, aż będą twarde, odwracając w połowie drogi.


Więcej wegetariańskich przepisów z roślinami strączkowymi:

Wegetariański Babaganoush Bowl

Kremowa soczewica i grzyby z pieczoną brokułą

Makaron z soczewicy z pieczonymi paluszkami, młodym jarmużem i chrupiącym czosnkiem


Warto przeczytać