Te grillowane meksykańskie łódeczki z cukinii, zainspirowane smakiem meksykańskiej kukurydzy ulicznej, są idealnym daniem dodatkowym na letnie grillowanie! Upieczone połówki cukinii są nacierane aromatyczną mieszanką przypraw, grillowane, a następnie wypełnione kremową cotija i wykończone odrobiną limonki!

Zrobiłam te grillowane meksykańskie łódeczki z cukinii na przyjęcie na basenie kilka lat temu i od tamtej pory są one w regularnej rotacji każdego lata. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów, które wyciągam, gdy przygotowujemy kolację na grillu. Jak na tak prosty przepis, jest w nich mnóstwo smaku z dymnej mieszanki przypraw, kremowego nadzienia queso fresco, limonki i kolendry. No i oczywiście są też naprawdę ładne.

To danie boczne zostało zainspirowane smakiem grillowanej meksykańskiej kukurydzy ulicznej, czyli elotes. Przeczytałam o elotes wieki temu w jednym z magazynów kulinarnych i zaintrygował mnie pomysł grillowanej kukurydzy polanej majonezem, tartym serem, chili i limonką. Potem, kiedy przeprowadziłam się do Kolumbii, w końcu zauważyłam, że są one sprzedawane w jednej z ciężarówek z taco na naszym lokalnym targu rolniczym. Y'all, wiem, że pomysł majonezu i kukurydzy może nie być atrakcyjny dla wszystkich, ale pozwólcie mi tylko powiedzieć, że jest to najlepszy sposób na jedzenie kukurydzy.

Jak zrobić łódeczki z cukinii

Łódeczki z cukinii to po prostu zwykła cukinia z nasionami wyłuskanymi w celu zrobienia otworu na nadzienie. Próbowałam już wcześniej innych przepisów na cukiniowe łódeczki, ale zawsze wychodziły mdłe i wodniste. Cukinia w piekarniku jest po prostu...niedobra. To zbyt wodniste warzywo, aby uzyskać ten miły, karmelowy smak, więc musisz wrzucić ją na grilla. Dodaje to dymnej charyzmy i sprawia, że tekstura jest chrupiąca i delikatna.

Cukiniowe łódeczki doprawiłam mieszanką przypraw Naturally Ella, której używa do grillowanej kukurydzy. Uwielbiam tę mieszankę przypraw do grillowania białek, takich jak kurczak czy łosoś, więc możesz chcieć podwoić przepis, aby mieć więcej pod ręką. Albo dla 347 więcej czasów robisz ten przepis przez lato.

Kiedy robisz te grillowane meksykańskie łódeczki z cukinii, upewnij się, że zaczynasz grillowanie od przeciętej strony cukinii, a następnie przerzucasz ją, aby szybko się przypiekła z drugiej strony. Nadal chcesz, aby miała strukturę, więc nie grilluj jej na śmierć!

Nadzienie do tych grillowanych meksykańskich łódeczek z cukinii zrobione jest z queso fresco, słonego, kruchego meksykańskiego sera oraz mieszanki jogurtu greckiego i majonezu. Jeśli nie możesz znaleźć queso fresco, feta jest doskonałym zamiennikiem, o podobnym smaku i konsystencji.

Adaptacje przepisu

Chociaż jestem zbyt przyklejony do yummy nadzienia kremowego queso fresco, aby spróbować czegoś innego, założę się, że te grillowane łódeczki z cukinii będą również smacznym nadzieniem dla chili, mielonej wołowiny lub smażonej fasoli i sera!

Ten przepis został pierwotnie opublikowany we wrześniu 2014 roku. Przepis, zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane, aby dać Ci najlepszą możliwą zawartość!


Grillowane meksykańskie łódeczki z cukinii przepis

Serwuje: Robi 8 połówek

Danie inspirowane przez Joy the Baker, mieszanka przypraw od Naturally Ella.

Składniki

Mieszanka przyprawowa:

  • 1 łyżka wędzonej papryki

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • 1 1/2 łyżeczki cebuli w proszku

  • 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1 łyżeczka chili w proszku ancho

  • 1/2 łyżeczki kminku

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki soli

Cukinia:

  • 4 duże cukinie

  • Oliwa z oliwek

  • 2 łyżki stołowe zwykłego jogurtu greckiego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 filiżanka pokruszonego sera queso fresco lub feta

  • Posiekana świeża kolendra

  • Limonka, pokrojona w plasterki

Instrukcje

  1. Wymieszać wszystkie składniki mieszanki przyprawowej i odstawić na bok.

  2. Rozgrzej grill do średniej temperatury.

  3. Przekroić każdą cukinię wzdłuż na pół. Łyżką wydrążymy nasiona i zrobimy z nich łódeczki. Skropić oliwą z oliwek i obficie posypać mieszanką przypraw.

  4. Umieścić każdą cukinię przeciętą stroną do dołu na grillu. Grillować około 10 minut bez obracania, aż cukinia będzie dobrze zaznaczona. Odwrócić i grillować kolejne kilka minut z drugiej strony, aż będzie lekko zaznaczona. Wyjąć na półmisek do serwowania.

  5. Podczas gdy cukinia się grilluje, wymieszać ser i jogurt w małej misce. Rozdzielić mieszankę serową równomiernie pomiędzy łódeczki. Udekorować kolendrą i skropić sokiem z limonki.


Więcej letnich dań bocznych:

Grillowana brzoskwinia i salsa z cebuli Vidalia

Chrupiąca szynka prosciutto i sałatka z ciemnych wiśni i czereśni z sosem balsamicznym

Cukiniowe frytki w sosie pomidorowym z cebulą Feta


Warto przeczytać