Podstawowy tost z awokado zyskuje na wartości dzięki temu przepisowi na tost z sałatką jajeczną z awokado! Dodaj gałkę kremowej, ziołowej sałatki jajecznej, aby zwiększyć ilość białka. Pokochasz ten tost z sałatką jajeczną i awokado w połączeniu z chrupiącą sałatką na brunch lub łatwy lunch!

Czekaj, co to jest, że mówisz? Tosty z awokado są sooooo 2016??? Mimo, że ostatnio zmieniłam nazwę mojej strony internetowej z Avocado A Day Nutrition na The Joy of Eating, nadal uwielbiam tosty z awokado. Szczerze myślę, że tosty z awokado staną się klasyką, zaraz obok grillowanego sera, pb & j i kanapek z sałatką jajeczną. Kremowe awokado na chlebie tostowym to jedna z tych doskonałych kombinacji, które nigdy się nie zestarzeją.

Ten przepis na tosty z awokado z sałatką jajeczną to świetny sposób, aby dodać trochę białka do klasycznych tostów z awokado. Użyłam głównie jogurtu i wielu ziół w mojej sałatce jajecznej, aby nie smakowała zbyt ciężko. Plasterki rzodkiewki i rukwi wodnej dodają jej pieprzowego posmaku. Można też dodać mieloną szalotkę, seler naciowy lub cornichons dla odrobiny chrupkości.

Korzyści zdrowotne płynące z jajek

W ten weekend, udostępniłam na facebooku zabawny filmik Funny or Die o tym, jak trudno jest jeść zdrowo przy ciągle zmieniających się poradach żywieniowych. Jajka są tu idealnym przykładem. Wciąż pamiętam, jak zamawiałam omlety z białek, bo byłam przerażona, że żółtka przyprawią mnie o zawał serca... w wieku 14 lat. Ohhh, ten niekontrolowany niepokój!

W tym momencie, nawet notorycznie powolny do get-with-the-program wytycznych dietetycznych spadła limit cholesterolu. Mimo to, nawet dzisiaj większość ludzi nadal nie myśli o jajkach jako o "zdrowym" jedzeniu (używam cudzysłowu, ponieważ nie sądzę, aby kategoryzowanie żywności jako zdrowej lub niezdrowej było pomocne). W rzeczywistości jest mnóstwo powodów, dla których warto jeść jajka, w tym te pyszne żółtka!

  • Jajka są łatwym i niedrogim źródłem białka. Podczas gdy większość ludzi dostarcza go aż nadto w swojej diecie, często widzę klientów, którzy zapominają o włączeniu białka (lub tłuszczu...lub węglowodanów) do wszystkich swoich posiłków, co prowadzi do bezmyślnego chrupania w późniejszym czasie. To brzmi jak naprawdę podstawowa rada, ale upewnij się, że w każdym posiłku znajdują się wszystkie makroskładniki: tłuszcz, białko i węglowodany.

  • Jedzenie mniejszej ilości białka zwierzęcego to mądry wybór dla środowiska, ale nie ma potrzeby przechodzenia na wegetarianizm czy weganizm. Uwielbiam polecać jajka, szczególnie te pasteryzowane, z targu rolniczego, jako bardziej zrównoważony wybór.

  • Wszystkie jajka zawierają przynajmniej niewielką ilość zdrowych tłuszczów omega-3, ale te z pastwiska zawierają ich znacznie więcej, ponieważ kurczaki odżywiają się zdrowszą dietą. Można również znaleźć jaja wzbogacone o omega-3, które pochodzą od kur, których dieta została uzupełniona o pokarmy bogate w omega-3.

  • Jajka są jednym z najlepszych źródeł choliny, składnika odżywczego, który jest ważny dla układu nerwowego i metabolizmu.

  • Jajka są również bardzo dobrym źródłem selenu, witaminy B12 i jodu, a także dobrym źródłem witaminy D, witaminy A i fosforu.

Jak jeść ziołową sałatkę jajeczną z tostem z awokado?

Ten przepis jest idealny na śniadanie lub lunch! Przygotuj sałatkę jajeczną z wyprzedzeniem i nałóż ją na tosty z awokado, kiedy będziesz gotowa do jedzenia. Lubię cieszyć się nim na własną rękę na śniadanie, lub para z sałatką boczną na bardziej satysfakcjonujący lunch. To pójdzie naprawdę dobrze z moim spirali ogórek sałatka, cytrusowy rukola sałatka, lub wiosna sałatka z sauteed groszek i scallions.


Ziołowa sałatka z jajek i grzanka z awokado

Serwuje: 6

Składniki

  • 8 dużych jajek

  • 1/4 szklanki jogurtu

  • 1 łyżka majonezu

  • 3 łyżki drobno zmielonego szczypiorku

  • 6 kromek chleba pumpernikiel

  • 6 łyżeczek masła

  • 1 ząbek czosnku, obrany

  • 1 duże awokado, obrane, pozbawione pestek i pokrojone w plasterki

  • 1 rzodkiewka, cienko pokrojona

  • Kilka garści rukwi wodnej

Wskazówki

  1. Umieścić jajka w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia na średnio-wysokim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, przykryć i wyłączyć ogień. Pozostawić jajka na 10 minut, a następnie ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą. Schładzać przez 10-20 minut, a następnie obrać.

  2. Posiekaj jajka i umieść w misce z jogurtem, majonezem i szczypiorkiem. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

  3. Chleb tostowy opiecz aż będzie chrupiący. Każdą kromkę posmaruj łyżeczką masła i natrzyj ząbkiem czosnku.

  4. Na chleb połóż rukwię wodną, pokrojone w plasterki awokado i gałkę sałatki jajecznej. Udekoruj plasterkami rzodkiewki.


Więcej przepisów z jajkiem i awokado:

Pikantne Pieczone Jajka i Tortille

Tacos śniadaniowe z kimchi

Pikantne Tacos śniadaniowe z quinoa i czarnej fasoli


Warto przeczytać