Czasami, kiedy robię zakupy w Trader Joe's, myślę sobie, że praca w dziale rozwoju produktów musi być najlepszą pracą w historii. Wyobrażasz sobie dzień, w którym wpadli na pomysł dżemu bekonowego? Albo bycie osobą, która miała okazję spróbować różnych przepisów na masło do ciasteczek? I mam nadzieję, że ktokolwiek wpadł na pomysł przyprawy do wszystkiego bajgla dostał dużą podwyżkę.

Wszystko bajgle (z serkiem śmietankowym i lox oczywiście) są jednym z moich komfortowych pokarmów. Więc kiedy po raz pierwszy zobaczyłem przyprawę Wszystko oprócz bajgli w TJ's, podkradłem 10 butelek na wszelki wypadek, gdyby to była jedna z tych rzeczy, które będą sprzedawać przez miesiąc, a potem przestaną, jak tylko wszyscy się w niej zakochamy.

W zeszłym tygodniu wymyśliłam ten przepis, kiedy próbowałam wymyślić coś, co mogłoby wykorzystać trochę mrożonego łososia i świeżego koperku, które miałam pod ręką. Jest on niezwykle prosty do wykonania. Wystarczy zmielić świeżego łososia z przyprawą do bajgli, uformować w placki i usmażyć na patelni. Aby uzyskać wilgotny (przepraszam) burger, pamiętaj, aby go nie rozgotować. Podczas gdy będziesz smażyć burgery, ubij składniki na kremowy sos musztardowo-koperkowy i opiecz bułki.

Kremowy sos koperkowo-musztardowy jest sosem, który przygotowuję tak często, że prawie nigdy nie korzystam z przepisu. Uwielbiam go podawać z gotowanymi ziemniakami, na prawdziwym chlebie pumpernikiel z wędzonym łososiem lub na wolno pieczonym łososiu. Zwykle używam ziarnistej musztardy, ale miałam pod ręką tylko dijon, więc ta miała w sobie odrobinę kopa. Jedna mała uwaga do przepisu, aby uczyć się na moich błędach - polecam użycie jogurtu greckiego, aby sos był nieco gęstszy i nie wylewał się zbytnio poza krawędź burgera.


Wszystko Bagel Salmon Burger z kremowym sosem musztardowo-koperkowym

Robi się 4

Składniki:

  • 1 1/2 funta świeżego łososia

  • 2 łyżki stołowe wszystko bagietka przyprawa

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 4 bułki burgerowe, tosty

  • 1 pomidor, pokrojony w plasterki

  • Cebula czerwona w plasterkach

  • Liście sałaty

Kremowy sos musztardowo-koperkowy:

  • 1/3 szklanki jogurtu greckiego

  • 2 łyżki stołowe musztardy ziarnistej

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżki stołowe posiekanego świeżego koperku

  • 2 łyżki stołowe posiekany świeży szalotka

Instrukcje:

  1. Grubo posiekaj łososia i dodaj do robota kuchennego z przyprawą do bajgli. Mieszać aż do połączenia.

  2. Podgrzać olej rzepakowy na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Jeśli chcesz przetestować przyprawę (według mnie jest wystarczająco słona, ale możesz chcieć więcej), odłam trochę łososia, usmaż na patelni i spróbuj. Uformuj łososia w cztery placki, dodaj na rozgrzany olej i smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż będą usmażone.

  3. Podczas gdy burgery z łososia się gotują, ubij razem składniki na kremowy sos musztardowo-koperkowy. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

  4. Kiedy burgery będą gotowe, ułożyć je na bułce z liśćmi sałaty, pomidorem, czerwoną cebulą i sosem.


You might also like:

Burgery z tuńczyka z sosem jogurtowo-koperkowym

Burger z pieczarek portobello

Pikantny burger z pieczarek i soczewicy

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać