Mój czarny samochód jest już oficjalnie żółty, więc nadszedł czas, aby uwolnić się od przepisów na szparagi, zaczynając od tej wiosennej pizzy ze szparagami i kozim serem!

Pizza jest moją ulubioną potrawą i jem ją co najmniej raz w tygodniu. W zeszłym tygodniu jadłam ją dwukrotnie, najpierw z przepisu na pizzę, którym się dzisiaj dzielę, a następnie z improwizowanej pizzy na wynos, kiedy świętowaliśmy ostatni dzień pracy przyjaciela.

Dla wielu ludzi pizza to strach przed jedzeniem, ale tak naprawdę to tylko węglowodany, białko, tłuszcz i czasami trochę warzyw, jeśli używasz sosu pomidorowego i/lub warzywnych dodatków. Nasze ciało nie odróżnia pizzy od innych pokarmów, które są biologicznie podobne, ale (ogólnie rzecz biorąc) mają mniejszą intensywność emocjonalną, jak sery i wędliny czy kanapki. Kiedy glukoza, aminokwasy i kwasy tłuszczowe zostaną wchłonięte do naszego krwiobiegu, nasz organizm nie wie już, skąd się wzięły.

To, co sprawia, że jedzenie jest przerażające, to nasze przekonania na jego temat, które kształtują się na podstawie często niedokładnych i mylących informacji pochodzących z kultury żywieniowej lub doświadczeń, jakie mieliśmy z tymi produktami. I oczywiście, przekonania, które mamy na temat jedzenia, często wpływają na nasze doświadczenia z nim związane. Na przykład, pizza w późnych godzinach nocnych to dość standardowa tradycja na studiach. Być może czujesz, że nie potrafisz się kontrolować, ponieważ wielokrotnie zdarzyło Ci się jeść pizzę do momentu, w którym nie czułeś się dobrze pod względem fizycznym lub emocjonalnym. Czy gdybyś nie wierzył, że pizza jest "złym" jedzeniem, lub że twoje zahamowania muszą być obniżone przed jej zjedzeniem, czy nadal jadłbyś pizzę w ten sam sposób? Czy czułbyś się tak samo winny po jej zjedzeniu?

Aby strach przed jedzeniem stał się mniej straszny, ważne jest, aby neutralnie zaplanować jedzenie tego typu pokarmów w ciągu tygodnia - w tym celu możesz potrzebować pomocy dietetyka. Celowe planowanie jedzenia w momentach, kiedy nie odczuwasz intensywnego głodu, pomoże znormalizować to jedzenie i udowodnić, że możesz je jeść w sposób, który jest dla ciebie dobry. Tak więc umieść tę wiosenną pizzę ze szparagami i kozim serem w menu, abyś mógł cieszyć się smaczną pizzą na kolację, zamiast rezerwować ją na dni, kiedy jesteś wyczerpany i spragniony po długim dniu pracy. Mam wrażenie, że będzie to o wiele przyjemniejsze doświadczenie żywieniowe - plus osobiście uważam, że ta pizza smakuje lepiej niż ta na wynos!

Podczas gdy zazwyczaj jestem nieugiętą zwolenniczką sosu pomidorowego na pizzy (jest to ciągła kłótnia pomiędzy mną a moim mężem, który jest zwolennikiem białej pizzy), uwielbiam ten placek polany oliwą czosnkową, dwoma serami, chrupiącymi szparagami i cienkimi plasterkami ziemniaków Yukon Gold. Nie bądźcie sceptycznie nastawieni do ziemniaków na pizzy - chrupiące kawałki ziemniaków są tak dobre! I w chwili, gdy to piszę, zdaję sobie sprawę, że proscuitto lub bekon byłyby bardzo mile widzianym dodatkiem.

Mam nadzieję, że ten przepis spodoba się Wam tak samo jak mnie! Koniecznie podzielcie się nim na Pintereście! Rozpowszechnianie moich przepisów pomaga wprowadzać nowych ludzi do intuicyjnego odżywiania i nie-dietetycznego wellness, zwłaszcza ludzi, którzy w przeciwnym razie nie mogliby zetknąć się z tymi podejściami.


Wiosenna pizza z szparagami i kozim serem

Składniki:

  • 1/2 pęczka szparagów, zdrewniałe końcówki odłamane

  • 1 kulka ciasta na pizzę plus mąka do wałkowania

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, plus więcej do posypania

  • 2 ząbki czosnku, mielone

  • 4 uncje koziego sera, pokruszonego

  • 1 1/2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli

  • 2 małe i średnie ziemniaki woskowe, bardzo cienko pokrojone

  • 2 szalotki, pokrojone w plasterki

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 450 stopni.

  2. Szparagi gotować na parze przez 1 minutę, aż będą chrupiące. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na kawałki wielkości kęsa.

  3. Ciasto na pizzę posypać odrobiną mąki, a następnie za pomocą wałka lub rąk, uformować duży okrąg na kamieniu do pizzy lub blasze do pieczenia.

  4. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek i czosnek, a następnie rozprowadź równomiernie na cieście. Na wierzchu rozsyp pokruszony kozi ser i mozzarellę. Rozłóż równomiernie plastry ziemniaków na całej powierzchni pizzy, a następnie dodaj pokrojone szparagi. Skropić oliwą z oliwek i posypać odrobiną czarnego pieprzu. Wstawić do piekarnika i piec 15-17 minut, aż ser będzie bąbelkowy, a skórka lekko złota.

  5. Podawaj na gorąco, udekorowane cebulką szalotki.


Więcej przepisów na pizzę:

Flatbread z karmelizowaną cebulą z szynką i figami

Pita Pizza z grillowaną cukinią i ricottą

Pizza z gruszką dyniową i gorgonzolą


Warto przeczytać