Jednym z moich ulubionych miejsc na lunch w Columbii jest Rosewood Market, gdzie przygotowują najlepsze na świecie miseczki zbożowe. Kluczem jest to, że ich warzywa i białka są naprawdę dobrze przygotowane - doskonały łosoś z chrupiącą skórą, karmelizowana brukselka, sezamowe tofu, grzyby z imbirem. Moim osobistym faworytem jest ich babaganoush bowl, z dużą porcją kremowego babaganoush na brązowym ryżu, kurczakiem z rożna i dressingiem cytrynowo-tahini. To plus zimny pamplemousse lacroix to najlepszy lunch na dzień powszedni. Ten przepis jest jakby moją domową wersją tego dania!

Najlepszy babaganoush jaki kiedykolwiek jadłam był w Turcji, gdzie robiono go piekąc bakłażana na grillu na węglu drzewnym. Był tak dymny, kremowy i doskonały. Prawdopodobnie jedzenie na zewnątrz, na łodzi w środku Morza Śródziemnego dodało też trochę smaku. Od tamtego czasu, ja przygotowuję bakłażana na grillu gazowym, co nie jest dokładnie takie samo, ale wciąż pyszne. Dzięki temu bakłażan staje się jedwabisty, dymny i gładki, idealny do przyrządzenia z jogurtem, tahini, mnóstwem czosnku i ziół.

Nie krępuj się użyć innych białek lub warzyw do tego dania. Smaczna byłaby cukinia lub pieczona marchewka. Możesz też użyć kurczaka z rożna lub grillowanej wieprzowiny. Wiem, że to danie wymaga wielu kroków, ale w rzeczywistości robi się je trochę szybciej niż mogłoby się wydawać!


Wegetariańska miska Babaganoush

Robi się 4

Składniki:

Babaganoush:

  • 1 duży bakłażan
  • 1 ząbek czosnku, mielony
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/4 szklanki posiekanej pietruszki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki stołowe zwykłego jogurtu
  • 2 łyżki tahini
  • 1/4 łyżeczki soli

Szybka marynowana czerwona cebula:

  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 3/4 szklanki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku, rozbite i obrane
  • 5 ziaren czarnego pieprzu

Kuskus:

  • 1 filiżanka kuskusu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe posiekanej szalotki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry

Miska:

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
  • 1 główka brokułów, posiekana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pomidor, pokrojony w cząstki
  • oliwki Kalamata
  • cząstki cytryny
  • Sumak, do przybrania

Instrukcje:

  1. Najpierw przygotować babaganoush. Rozgrzać grill na średnio-wysokim ogniu. Nakłuć bakłażana na całej powierzchni zębami widelca. Położyć na gorącym grillu, przykryć i piec, obracając od czasu do czasu, aż zmięknie i zwęglony ze wszystkich stron, łącznie około 10 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  2. Podczas gdy bakłażan się gotuje, przygotować marynowaną czerwoną cebulę. Doprowadzić garnek z wodą do wrzenia. Podczas gdy woda będzie się gotować, ubij ocet, cukier i sól w misce, aż do rozpuszczenia, a następnie dodaj czosnek i czarną paprykę. Dodaj cebulę do wrzącej wody i gotuj przez 10 sekund. Odcedź i dodaj cebulę do mieszanki z octem. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Resztki cebuli można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
  3. Następnie, upiecz brokuły. Rozgrzać piekarnik do 400 stopni. Wrzucić brokuły z oliwą z oliwek, doprawić solą i czarnym pieprzem. Rozłóż równomiernie na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut, przewracając w połowie. Wyjmij, gdy będą miękkie, złote i lekko chrupiące.
  4. Następnie, przygotować kuskus. Doprowadzić do wrzenia 1 szklankę wody i oliwę z oliwek w średnim garnku. Wymieszać z kuskusem, przykryć i gotować na parze przez 5 minut. Zdjąć pokrywkę, spulchnić widelcem i wmieszać świeże zioła.
  5. Kiedy bakłażan będzie wystarczająco chłodny, aby się z nim zmierzyć, przygotować babaganoush. Przetnij bakłażana na pół i wydrąż miąższ. Grubo posiekać miąższ i wymieszać z czosnkiem, ziołami, sokiem z cytryny, tahini, jogurtem i solą.
  6. Aby przygotować miseczki, rozdzielić kuskus pomiędzy cztery miseczki. Na wierzchu ułożyć ciecierzycę, pokrojone pomidory, gałkę babaganoush, pieczone brokuły, oliwki i czerwoną cebulę. Udekorować skrapiając sokiem z cytryny i posypując sumakiem. Podawać.

Miska z Quinoa z Dukkah

Miska z brązowego ryżu z pieczonymi brokułami, ciecierzycą i sosem musztardowo-sojowym

Miska z pieczonego kabaczka z harissą

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Warto przeczytać