Ten przepis został pierwotnie zamieszczony w marcu 2014 roku. Zdjęcia i tekst zostały zaktualizowane.
To mój pierwszy oficjalny dyniowy przepis w tym sezonie! Mimo, że w ten weekend dostałam poparzenia słonecznego, kalendarz mówi o październiku, więc idziemy do przodu z jesiennymi przepisami.
Nie przepadam za niczym z przyprawami dyniowymi. Możecie mieć swoje PSL - dla mnie oznacza to więcej miętowej mokki! Ale uwielbiam prawdziwą dynię, zwłaszcza w daniach pikantnych, takich jak ta pizza. Słodka dynia? Meh. Pikantna, pikantna, lub serowa dynia? Tak, proszę.
Pizza jest tak łatwym posiłkiem na jeden wieczór, a ten przepis jest jednym z naszych ulubionych. Czasami dodaję do niej prostą sałatkę z rukoli z dodatkiem oliwy z oliwek, balsamicznej, soli i pieprzu, aby stworzyć sałatkę do pizzy. Bardzo smaczna jest też podawana z pieczoną brukselką, na przykład z moją brukselką pieczoną w klonowym miso.
Aby przygotować tę pizzę, zazwyczaj wybieram schłodzone ciasto z delikatesów. Czasami, jeśli mam ochotę na coś bardziej wymyślnego, robię ciasto na pizzę bez zagniatania, zazwyczaj z mieszanki mąki białej i pełnoziarnistej. Jest to bardzo proste do zrobienia! Podczas gdy karmelizowana cebula zajmuje trochę czasu, cała reszta zajmuje zaledwie 10 minut.
Pizza z dynią, gruszką i gorgonzolą
Składniki
1 duża żółta cebula, bardzo cienko pokrojona
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine, plus 1 łyżeczka
1 kulka ciasta do pizzy
1 ząbek czosnku, rozdrobniony
1/2 łyżeczki mielonego rozmarynu
1 filiżanka dyni z puszki
1 gruszka, przepołowiona wzdłuż, wydrążona i pokrojona w plasterki
2/3 szklanki pokruszonej gorgonzoli
Pesto, do dekoracji
Instrukcje
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzejemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cebulę, szczyptę soli i powoli smażyć, mieszając co kilka minut, aż cebula stanie się złotobrązowa, dżemowata i skarmelizowana.
Rozgrzej piekarnik do 450 stopni. Posyp dużą blachę do pieczenia lub kamień do pizzy mąką kukurydzianą. Umieść kulkę ciasta na blasze lub kamieniu i wyciśnij lub rozwałkuj na duży okrąg. Skropić łyżeczką oliwy z oliwek i posypać rozmarynem i czosnkiem.
Doprawić dynię solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozłożyć na pizzy.
Na wierzchu ułożyć karmelizowaną cebulę, gruszki i gorgonzolę. Wstawić do piekarnika i piec 12-14 minut, aż będzie chrupiąca i ser się rozpuści. Wyjąć z piekarnika, posypać pesto i podawać.
Więcej przepisów na pizzę:
Pizza na cieście kalafiorowym z dynią, shiitakes i gruyere
Chleb z karmelizowaną cebulą, szynką, figami i sosem balsamicznym
Pita Pizza z ricottą, grillowaną cukinią i szalotkami
Warto przeczytać
- 18 sierpnia 2022
Uwielbiasz cieszyć się niektórymi owocami morza, ale nie wiesz dokładnie, jak je przygotować samodzielnie. Przygotowywanie owoców morza może być dość przytłaczające i...
Czytaj dalej- 1 lipca 2022
Ślub to specjalna okazja, która gromadzi ludzi, aby uczcić nową parę i docenić więź dzieloną między nimi. Z tego powodu wszystko musi być specjalne i niezapomniane dla...
Czytaj dalej