Uprość stir fry przygotowując go na blasze! To danie z kurczakiem i mango na blasze jest pełne smaku i bardzo łatwe do zrobienia w jeden wieczór! Możesz nawet zamienić tofu na wegańskie stir fry lub krewetki.

Kiedy piszę ten post w poniedziałek, nie jesteśmy dokładnie pewni, gdzie zmierza huragan Florence, ale prawdopodobnie w naszą stronę. Ostatnio widzieliśmy, wyglądało na to, że zmierza na północ od nas w kierunku Wilmington, a następnie Raleigh, ale biorąc pod uwagę, że właśnie wydałam wczoraj mnóstwo pieniędzy na łatwo psujące się jedzenie dla niektórych projektów rozwoju receptur, jestem dość pewna, że będzie huśtać się na południe tylko po to, aby wybić naszą moc. W każdym razie, jeśli jesteście w Wirginii i Karolinie, bądźcie bezpieczni! W zależności od tego, co się wydarzy, będziemy albo ukryci w domu z moimi standardowymi 4 skrzynkami hurricane lacroix, albo będziemy zmierzać do Atlanty, aby się ewakuować.

Dziś dzielę się jednym z moich ulubionych łatwych przepisów z tego lata - ten arkusz patelni kurczaka i mango stir fry przepis! Kiedyś byłam bardzo anty-owocowe w-savory-dishes przepisy, ale w ciągu ostatnich kilku lat, moje kubki smakowe zmieniły się, zwłaszcza z owoców letnich, takich jak wiśnie, brzoskwinie i mango. To daje dość standardowy stir fry, że miła równowaga słodki, pikantny, cierpki, słony, pikantny i umami, i sprawia, że czuje się miło i letni.

Gotowanie na blasze

Nie bez powodu gotowanie na blasze stało się ostatnio tak popularne! To sprawia, że tak łatwo jest ugotować zrównoważony posiłek używając tylko patelni, deski do krojenia i noża! Nie wymaga użycia rąk, więc po włożeniu do piekarnika możesz odejść. Kilka innych przepisów na patelnię, którymi się podzieliłam to kurczak ratataouille na patelni i kurczak tandoori na patelni z warzywami.

Podczas gdy ty zdecydowanie możesz przystosowywać ten blaszanego kurczaka i mango stir fry przepis robić mię w woku, gotować je na blasze patelni jest wielki dla ręk daleko gotować. Lub dla ludzi jak ja który lubi wielozadaniowość podczas gdy gotować i nieuchronnie kończyć up palenie coś. Podczas gdy stir-fry gotuje się w piekarniku, ja jestem w stanie umyć naczynia, więc mam tylko blachę, talerz i widelec do umycia po jedzeniu. Lubię gotować w ten sposób, kiedy mąż jest poza miastem, a ja nie mam komu przekazać zlewu pełnego brudnych naczyń.

Mój szczeniak Savannah również docenia moje gotowanie na patelni. Nie mamy najlepszej wentylacji w naszej kuchni, a z moją wspomnianą skłonnością do przypalania rzeczy, często uruchamiam czujnik dymu. Na szczęście Charlie nie słyszy, ale biedna Savannah jest przerażona. Wyłączyłam go już tyle razy, że teraz za każdym razem, kiedy gotuję coś na kuchence, czeka przy tylnych drzwiach błagając, żeby ją wypuścić z przerażoną miną. Yep. Wywołałam u mojego psa zespół stresu pourazowego.

Sugestie dotyczące serwowania

Lubię podawać to z ugotowanym ryżem lub quinoa. Na zdjęciu jest to trójkolorowy kiełkujący ryż z Trader Joe's. Wolę ryż krótkoziarnisty i uwielbiam sposób w jaki gotuje się ryż. Zapomniałam jednak, że te piękne kolory zlewają się ze sobą, kiedy gotuję go w szybkowarze, dlatego wygląda na czerwonawy! Jeśli chcesz zaoszczędzić czas lub nie brudzić kolejnego garnka, użyj ryżu mrożonego lub z mikrofalówki.

Adaptacje przepisu na kurczaka na blasze i mango Stir Fry

Możesz również zrobić to danie z tofu. Upewnij się tylko, że najpierw wyciśniesz wodę z tofu, tak aby wchłonęło całą mrożącą krew w żyłach marynatę. Ja robię to poprzez owinięcie tofu warstwą papierowych ręczników, a następnie czystym ręcznikiem kuchennym, po czym wciskam je pod ciężką patelnię lub dużą puszkę. Możesz też użyć krewetek, tylko może będziesz musiał wyjąć je z piekarnika przed warzywami, ponieważ będą się gotować trochę szybciej niż kurczak. Aby to zrobić, trzymaj krewetki i warzywa oddzielnie na blasze, abyś mógł je łatwo wyciągnąć, kiedy będą gotowe.


Kurczak na blasze i mango Stir Fry Przepis

Składniki:

  • 1 1/4 lb pierś z kurczaka, pokrojona na kawałki wielkości kęsa

  • ¼ filiżanki sosu sojowego

  • 1 łyżka stołowa mielonego imbiru

  • 1 ząbek czosnku, mielony

  • ¼ łyżeczki pokruszonych płatków chili

  • Sok z ½ limonki

  • 2 papryki, łodygi, nasiona i plasterki

  • 1 czerwona cebula, przepołowiona i pokrojona w półksiężycowate plasterki o grubości ¼ cala

  • 3 filiżanki posiekanego mango

  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub innego neutralnego w smaku oleju

  • Ryż, do podania

  • Posiekane cebulki, do serwowania

Instrukcje:

  1. Ubij razem sos sojowy, czosnek, płatki chili i sok z limonki. Marynować kurczaka przez co najmniej 15 minut lub do nocy.

  2. Rozgrzać piekarnik do 425 stopni F.

  3. Wrzucić paprykę, cebulę i mango z olejem do dużej miski. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć warzywa równomiernie na dużej blasze do pieczenia. Dodać kawałki kurczaka, a następnie skropić wierzch marynatą w ilości około 1/4 szklanki.

  4. Piec przez 14-16 minut, aż kurczak będzie ugotowany w całości. Podawać z ryżem, udekorowane cebulą.


Więcej wytrawnych przepisów z owocami:

Sałatka z makaronem kelp i mango z sosem orzechowym

Chrupiąca szynka i sałatka z ciemnych wiśni

Tropikalne kebaby z tofu z mango i awokado


Warto przeczytać