O rany, chłopaki. Te tacos są do umarcia dla.
Zdecydowanie komfortowe jedzenie na maksa z grecką przyprawioną wołowiną, czosnkowym duszonym jarmużem i kremowym sosem z fety. Jest to rodzaj posiłku, na który masz ochotę po długim dniu, kiedy wracasz do domu głodny. I na szczęście jest dość łatwe do przygotowania, więc doskonale nadaje się do zrobienia po długim dniu, kiedy wracasz do domu głodny.
Najpierw podsmaż wołowinę z tonami oregano i czosnku. Możesz również użyć mielonej jagnięciny, a nawet kurczaka.
Następnie dusimy jarmuż z dużą ilością czosnku. Czosnek jest motywem przewodnim tego przepisu.
Następnie przygotowujemy kremowy sos z fety i ogórków, mieszając jogurt grecki, pokruszoną fetę, sok z cytryny, zioła i starty ogórek. Gah, ten sos po prostu robi to danie.
Ja podałam je w pełnoziarnistych pszennych tortillach, ale możesz też użyć chleba pita lub nawet chleba lavash, aby zrobić wrap. Jedzenie jest trochę nieuporządkowane, więc pamiętaj, aby mieć pod ręką dużo serwetek.
Greckie tacos z jarmużem i kremowym sosem z fety
Robi się 8
Składniki
Kremowy sos z fety:
¾ kubka zwykłego jogurtu greckiego
½ szklanki pokruszonej fety
1 mały ogórek, poszatkowany i lekko wyciśnięty, aby usunąć nadmiar płynu
Sok z połowy cytryny
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej szalotki
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine
1 ząbek czosnku, mielony
Tacos:
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku, obrane i zmielone
1 pęczek świeżego jarmużu, łodygi i posiekany
1 funt mielonej wołowiny
½ czerwonej cebuli, obranej i posiekanej
1 ząbek czosnku, rozdrobniony
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki kminku
¼ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
8 małych pełnoziarnistych tortilli
Instrukcje
1. W średniej misce wymieszać składniki na kremowy sos feta, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić do lodówki do czasu użycia.
2. Następnie usmażymy jarmuż. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund, aż stanie się aromatyczny. Wymieszać z jarmużem, wlać ¼ szklanki wody, przykryć i gotować 10 minut do miękkości. Zdjąć pokrywkę, doprawić solą do smaku i kontynuować gotowanie, aż płyn zostanie wchłonięty, a jarmuż będzie miękki, dodając więcej wody w razie potrzeby, aby osiągnąć pożądaną miękkość. Wyjąć zieleninę i odstawić na bok, aż będzie gotowa do użycia.
3. Ostrożnie wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, ustaw na średnio-wysokim ogniu i dodaj wołowinę, cebulę, czosnek, oregano, kminek i płatki papryki. Gotuj, rozbijając łopatką, aż mięso będzie ugotowane i zrumienione. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.
4. Podgrzej tortille w mikrofalówce przez 10-15 sekund. Rozłożyć zieleninę na tortillach, nałożyć mieloną wołowinę i dolną lub dwie porcje kremowego sosu z fety. Podawać natychmiast.
Więcej przepisów na taco:
Pikantne Tacos śniadaniowe z quinoa i czarnej fasoli
Chrupiące pieczone tofu Tacos
Kurczak w sosie kolendrowo-cytrynowym z grillowanymi bananami
Warto przeczytać
- 18 sierpnia 2022
Uwielbiasz cieszyć się niektórymi owocami morza, ale nie wiesz dokładnie, jak je przygotować samodzielnie. Przygotowywanie owoców morza może być dość przytłaczające i...
Czytaj dalej- 1 lipca 2022
Ślub to specjalna okazja, która gromadzi ludzi, aby uczcić nową parę i docenić więź dzieloną między nimi. Z tego powodu wszystko musi być specjalne i niezapomniane dla...
Czytaj dalej