O rany, chłopaki. Te tacos są do umarcia dla.

Zdecydowanie komfortowe jedzenie na maksa z grecką przyprawioną wołowiną, czosnkowym duszonym jarmużem i kremowym sosem z fety. Jest to rodzaj posiłku, na który masz ochotę po długim dniu, kiedy wracasz do domu głodny. I na szczęście jest dość łatwe do przygotowania, więc doskonale nadaje się do zrobienia po długim dniu, kiedy wracasz do domu głodny.

Najpierw podsmaż wołowinę z tonami oregano i czosnku. Możesz również użyć mielonej jagnięciny, a nawet kurczaka.

Następnie dusimy jarmuż z dużą ilością czosnku. Czosnek jest motywem przewodnim tego przepisu.

Następnie przygotowujemy kremowy sos z fety i ogórków, mieszając jogurt grecki, pokruszoną fetę, sok z cytryny, zioła i starty ogórek. Gah, ten sos po prostu robi to danie.

Ja podałam je w pełnoziarnistych pszennych tortillach, ale możesz też użyć chleba pita lub nawet chleba lavash, aby zrobić wrap. Jedzenie jest trochę nieuporządkowane, więc pamiętaj, aby mieć pod ręką dużo serwetek.


Greckie tacos z jarmużem i kremowym sosem z fety

Robi się 8

Składniki

Kremowy sos z fety:

  • ¾ kubka zwykłego jogurtu greckiego

  • ½ szklanki pokruszonej fety

  • 1 mały ogórek, poszatkowany i lekko wyciśnięty, aby usunąć nadmiar płynu

  • Sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty

  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej szalotki

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra vergine

  • 1 ząbek czosnku, mielony

Tacos:

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine

  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmielone

  • 1 pęczek świeżego jarmużu, łodygi i posiekany

  • 1 funt mielonej wołowiny

  • ½ czerwonej cebuli, obranej i posiekanej

  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • ½ łyżeczki kminku

  • ¼ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki

  • 8 małych pełnoziarnistych tortilli

Instrukcje

1. W średniej misce wymieszać składniki na kremowy sos feta, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić do lodówki do czasu użycia.
2. Następnie usmażymy jarmuż. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać czosnek i smażyć 30 sekund, aż stanie się aromatyczny. Wymieszać z jarmużem, wlać ¼ szklanki wody, przykryć i gotować 10 minut do miękkości. Zdjąć pokrywkę, doprawić solą do smaku i kontynuować gotowanie, aż płyn zostanie wchłonięty, a jarmuż będzie miękki, dodając więcej wody w razie potrzeby, aby osiągnąć pożądaną miękkość. Wyjąć zieleninę i odstawić na bok, aż będzie gotowa do użycia.
3. Ostrożnie wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, ustaw na średnio-wysokim ogniu i dodaj wołowinę, cebulę, czosnek, oregano, kminek i płatki papryki. Gotuj, rozbijając łopatką, aż mięso będzie ugotowane i zrumienione. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.
4. Podgrzej tortille w mikrofalówce przez 10-15 sekund. Rozłożyć zieleninę na tortillach, nałożyć mieloną wołowinę i dolną lub dwie porcje kremowego sosu z fety. Podawać natychmiast.



Więcej przepisów na taco:

Pikantne Tacos śniadaniowe z quinoa i czarnej fasoli

Chrupiące pieczone tofu Tacos

Kurczak w sosie kolendrowo-cytrynowym z grillowanymi bananami

Warto przeczytać