Ten dymny wegański quinoa chili przepis pakuje z smakiem od puszkowanego chipotle chiles, chipotle proszek i ognistych prażonych pomidorów. To jest super satysfakcjonujące od białka bogatego quinoa i fasoli! Zrób dużą porcję do przygotowania posiłku!

Cały pomysł wegańskiego chili był zawsze super atrakcyjny ja, jako someone który lubi jeść więcej bezmięsnych posiłków i cieszy się przepisy które są posiłek prep przyjazny. Ale raz za razem znowu, zrobiłem przepisy które okazywali się być całkowitym puszek. Mdłe. Nudne. Bleh.

W końcu uderzam zwycięzcę z ten dymnym wegańskim quinoa chili przepisem! Quinoa dodaje wielką teksturę chili, i chipotle chiles i ogień prażeni pomidory dają mię pyszną dymność. Jak z wszystkie przepisami które zawierają chili, ten quinoa chili przepis smakuje lepiej następnego dnia gdy smaki dostają szansę stapiać wpólnie.

Smoky Vegan Quinoa Chili Receptury Adaptacje

Ten wegański quinoa chili przepis jest także wielkim sposobem pracować w różnych sezonowych warzywach. Używałem pomidory i rozdrobnioną cukinię, ale także czuje swobodnie próbować jarmuż, lato squash, lub grzyby.

Tam jest żadny potrzeba utrzymywać ten quinoa chili wegański jeżeli ty no chcesz. Robiłem ten przepis z indykiem i chorizo, który był naprawdę smaczny, i zrobił chili ekstra pikantny! Ty możesz także robić mię z wegańskim chorizo, który jest właściwie zaskakująco dobry.

Smoky Vegan Quinoa Chili Toppings

Kocham top mój chili z tonami różne toppings - dzwonię je bling! Ten dymny wegański quinoa chili przepis jest wielki topped z krojony avocado, mnóstwo siekany świeży cilantro i scallions, diced czerwona cebula, kwaśna śmietana (lub grecki jogurt). Możesz też dodać ostry cheddar, guacamole lub pokruszone chipsy tortilla.

Ten dymny wegański quinoa chili przepis uaktualniał dawać wam najlepszy treściom ewentualnym.


Smoky Vegan Quinoa Chili Przepis

Służy 6ish

Zaadaptowane z książki kucharskiej Marka Bittmana Food Matters.

Składniki:

- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra-virgin-
1 cebula, obrana i pos
iekana-

1 czerwona, żółta lub pomarańczowa papryka, łodyga, nasiona i posiekane-
6 ząbków czosnku, mielone-
3 łyżki stołowe pasty pomidorowej-
2-3 puszkowane chili chipotle, posiekane-
1 ½ łyżki stołowe chili w proszku-
1 funt cukinii, poszatkowanej na dużych oczkach tarki serowej-
2 14-uncjowe puszki ognistych pieczonych pomidorów, nieodsączone-
4-6 filiżanek wywaru warzywnego-
¾ filiżanki quinoa, opłukane-
2 14-uncjowe puszki fasoli kidney lub pinto, odsączone-
Opcjonalnie do podania: pokrojone awokado, kwaśna śmietana, kolendra, szalotki, posiekana czerwona cebula, pokruszona feta lub ser cotija lub rozdrobniony cheddar











Instrukcje:

1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodać cebulę, paprykę i czosnek ze szczyptą soli i smażyć aż zmiękną, około 5-7 minut.
2. Dodać koncentrat pomidorowy, chili chipotle i chili w proszku i mieszając gotować przez 2-3 minuty.
3. Wymieszać z cukinią, pomidorami i 4 szklankami bulionu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, aż warzywa będą ugotowane. Doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.
4. Wymieszać z quinoa, przykryć i gotować 15 minut, aż quinoa zmięknie. Wymieszać z fasolą i gotować dodatkowe 2-3 minuty, aż się podgrzeje. Pozostawić na 5 minut, doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku, a następnie podawać chili przyozdobione według uznania.



Jeżeli ty lubisz ten wegańskiego quinoa chili przepis, ty mogłeś także lubić:

Smoky Butternut Tortilla Soup z białą fasolą

Dynia Chipotle Chili

Pieczony pomidor Tortilla Soup


Warto przeczytać