Ten post był sponsorowany przez firmę Unilever w ramach programu partnerskiego Agenci Zmian. Otrzymałam wynagrodzenie za ten przepis i post. Jak zawsze, wszystkie myśli i opinie są moje własne.

Kiedy wracam myślami do początków mojej pracy jako dietetyk, czuję się trochę skrępowana. Musiałam się jeszcze wiele nauczyć! Moja praktyka nie była zgodna z zasadami Health at Every Size i Intuitive Eating, tak jak ma to miejsce teraz, więc wciąż głosiłam idee odchudzania, liczenia kalorii i innych szkodliwych praktyk.

Pracowałam również z ludźmi o niskich dochodach i było wiele sposobów na to, by mój przywilej stanowił barierę, która uniemożliwiała mi pomaganie pacjentom, z którymi pracowałam, w sposób, który był dla nich użyteczny. Skupiałam się na edukacji, myśląc, że jeśli tylko będą wiedzieli, co jeść, to moi pacjenci będą w stanie dokonywać zdrowszych wyborów żywieniowych. Byłam nieświadoma faktu, że wielu z nich miało ograniczony dostęp do świeżych produktów, a także brakowało im czasu i doświadczenia kulinarnego, aby przygotować zbilansowane posiłki. Żałuję, że nie wiedziałam, że dawanie ludziom zasobów jest o wiele bardziej wzmacniające niż wykład. Na przykład, zamiast mówić ludziom, żeby jedli warzywa, dajmy im warzywa!

Jestem bardzo podekscytowana tym, co robią miejskie farmy, czyniąc pożywną żywność bardziej dostępną i często zapewniając lekcje gotowania, aby dać pozytywne, praktyczne doświadczenie. W naszym sąsiedztwie mamy mały miejski ogródek i uwielbiam patrzeć, jak ludzie wpadają do nas, żeby zerwać marchewkę lub odciąć kilka liści kolendry, kiedy ja wychodzę na spacer z psami.

Dlatego jestem zachwycona, że mogę współpracować z firmą Unilever i podzielić się tym przepisem na sałatkę z kurczakiem w kokosowej panierce curry z dressingiem z mango i miodowej musztardy, przygotowaną z organicznych orzechów kokosowych i nasion Growing Roots®. Dwa lata temu firma Unilever nawiązała współpracę z organizacją New Yorks "Building Healthy Communities" oraz Green City Force, aby wesprzeć utworzenie sześciu miejskich gospodarstw rolnych w Nowym Jorku. To partnerstwo zainspirowało Growing Roots®, linię organicznych, roślinnych przekąsek w formie kęsów i klastrów, z których 50% zysków przeznaczono na inicjatywy związane z miejskimi gospodarstwami rolnymi.

Myślę, że powinieneś czuć się dobrze ze wszystkimi swoimi przekąskami, ale to jest jedna z tych przekąsek, z którymi możesz czuć się wyjątkowo dobrze. Nie tylko dlatego, że kęsy mają niską zawartość cukru, są zrobione z pełnowartościowych składników i są doskonałym źródłem kwasów ALA omega-3. Ale również dlatego, że kupowanie produktów Growing Roots oznacza pomoc w poprawie dostępu do świeżych produktów w społecznościach o niskich dochodach.

Co najważniejsze, smakują świetnie! Zdecydowanie wolę pikantne niż słodkie przekąski, więc uwielbiam unikalne kombinacje smakowe w ich kąskach. Ananasowo-kokosowy rum jest doskonały z jogurtem, a kukurydza i nasiona Maple Bourbon i Cocoa Chipotle są uzależniająco chrupiącą przekąską samą w sobie.

Użyłam kokosowych kąsków i nasion Coconut Curry jako chrupiącej, pikantnej panierki do kurczaka w tej sałatce. Kęsy zawierają również kurkumę i trawę cytrynową, co sprawia, że chrupiąca panierka jest o wiele bardziej interesująca niż zwykły 'ole smażony kurczak'! Można cieszyć się te przetargi kurczaka z domowej roboty musztardą miodową na własną rękę jako główny, ale uwielbiam je na zieleni z soczystym mango, kremowym awokado i nerkowców dla tej tropikalnej sałatki inspirowanej.

Growing Roots jest dostępny w całym kraju na Amazon, gdzie są one sprzedawane za 15,96 dolarów za pakiet odmian z wszystkich czterech smaków.


Coconut Curry Crusted Chicken Salad z Mango i Dressing Musztarda Miodowa

Serwuje 4

Składniki:

Sałatka:

  • 1 funt kurczaka

  • ½ szklanki mąki

  • Sól i czarny pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • 1 torebka Growing Roots coconut curry coconut-and-seed bites

  • Oliwa z oliwek w sprayu

  • 1 torebka 5 uncji mieszanej zieleniny

  • 1 mango, obrane i pokrojone w plasterki

  • 1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki

  • 1/3 szklanki tostowanych nerkowców

Dressing:

  • 2 łyżki musztardy Dijon

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki octu jabłkowego z cydru

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ½ łyżeczki soli

Instrukcje:

  1. Piekarnik rozgrzać do 425 stopni.

  2. Przygotować 3 miski do posypania kurczaka. Umieścić mąkę w płytkiej misce i doprawić solą i czarnym pieprzem. Ubić jajka w innej płytkiej misce. Lekko zmiażdżyć kęsy Roots Growing w torebce (ja lekko rozbiłem je tłuczkiem do mięsa), a następnie wlać do trzeciej płytkiej miski.

  3. Aby pokryć kurczaka skórką, zanurz każdą cząstkę w mące, następnie w jajku, a potem w kokosowych kąskach curry. Ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej sprayem. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami kurczaka. Spryskać wierzch kurczaka olejem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, aż kurczak będzie upieczony.

  4. W międzyczasie przygotuj dressing, mieszając razem składniki dressingu. Odstawić na bok, aż będzie gotowy do użycia.

  5. Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, podziel sałatę pomiędzy talerze. Na wierzchu ułożyć mango, awokado, nerkowce i kawałki kurczaka. Skropić dressingiem miodowo-musztardowym i delektować się.


Więcej letnich sałatek:

Chopped Heirloom Caprese Sałatka

Kale Tortilla Salad z Jalapeno-Lime Dressing

Śródziemnomorska sałatka z prosa z pieczoną ciecierzycą

Warto przeczytać