Ten post był sponsorowany przez firmę Unilever w ramach programu partnerskiego Agenci Zmian. Otrzymałam wynagrodzenie za ten przepis i post. Jak zawsze, wszystkie myśli i opinie są moje własne.
Kiedy wracam myślami do początków mojej pracy jako dietetyk, czuję się trochę skrępowana. Musiałam się jeszcze wiele nauczyć! Moja praktyka nie była zgodna z zasadami Health at Every Size i Intuitive Eating, tak jak ma to miejsce teraz, więc wciąż głosiłam idee odchudzania, liczenia kalorii i innych szkodliwych praktyk.
Pracowałam również z ludźmi o niskich dochodach i było wiele sposobów na to, by mój przywilej stanowił barierę, która uniemożliwiała mi pomaganie pacjentom, z którymi pracowałam, w sposób, który był dla nich użyteczny. Skupiałam się na edukacji, myśląc, że jeśli tylko będą wiedzieli, co jeść, to moi pacjenci będą w stanie dokonywać zdrowszych wyborów żywieniowych. Byłam nieświadoma faktu, że wielu z nich miało ograniczony dostęp do świeżych produktów, a także brakowało im czasu i doświadczenia kulinarnego, aby przygotować zbilansowane posiłki. Żałuję, że nie wiedziałam, że dawanie ludziom zasobów jest o wiele bardziej wzmacniające niż wykład. Na przykład, zamiast mówić ludziom, żeby jedli warzywa, dajmy im warzywa!
Jestem bardzo podekscytowana tym, co robią miejskie farmy, czyniąc pożywną żywność bardziej dostępną i często zapewniając lekcje gotowania, aby dać pozytywne, praktyczne doświadczenie. W naszym sąsiedztwie mamy mały miejski ogródek i uwielbiam patrzeć, jak ludzie wpadają do nas, żeby zerwać marchewkę lub odciąć kilka liści kolendry, kiedy ja wychodzę na spacer z psami.
Dlatego jestem zachwycona, że mogę współpracować z firmą Unilever i podzielić się tym przepisem na sałatkę z kurczakiem w kokosowej panierce curry z dressingiem z mango i miodowej musztardy, przygotowaną z organicznych orzechów kokosowych i nasion Growing Roots®. Dwa lata temu firma Unilever nawiązała współpracę z organizacją New Yorks "Building Healthy Communities" oraz Green City Force, aby wesprzeć utworzenie sześciu miejskich gospodarstw rolnych w Nowym Jorku. To partnerstwo zainspirowało Growing Roots®, linię organicznych, roślinnych przekąsek w formie kęsów i klastrów, z których 50% zysków przeznaczono na inicjatywy związane z miejskimi gospodarstwami rolnymi.
Myślę, że powinieneś czuć się dobrze ze wszystkimi swoimi przekąskami, ale to jest jedna z tych przekąsek, z którymi możesz czuć się wyjątkowo dobrze. Nie tylko dlatego, że kęsy mają niską zawartość cukru, są zrobione z pełnowartościowych składników i są doskonałym źródłem kwasów ALA omega-3. Ale również dlatego, że kupowanie produktów Growing Roots oznacza pomoc w poprawie dostępu do świeżych produktów w społecznościach o niskich dochodach.
Co najważniejsze, smakują świetnie! Zdecydowanie wolę pikantne niż słodkie przekąski, więc uwielbiam unikalne kombinacje smakowe w ich kąskach. Ananasowo-kokosowy rum jest doskonały z jogurtem, a kukurydza i nasiona Maple Bourbon i Cocoa Chipotle są uzależniająco chrupiącą przekąską samą w sobie.
Użyłam kokosowych kąsków i nasion Coconut Curry jako chrupiącej, pikantnej panierki do kurczaka w tej sałatce. Kęsy zawierają również kurkumę i trawę cytrynową, co sprawia, że chrupiąca panierka jest o wiele bardziej interesująca niż zwykły 'ole smażony kurczak'! Można cieszyć się te przetargi kurczaka z domowej roboty musztardą miodową na własną rękę jako główny, ale uwielbiam je na zieleni z soczystym mango, kremowym awokado i nerkowców dla tej tropikalnej sałatki inspirowanej.
Growing Roots jest dostępny w całym kraju na Amazon, gdzie są one sprzedawane za 15,96 dolarów za pakiet odmian z wszystkich czterech smaków.
Coconut Curry Crusted Chicken Salad z Mango i Dressing Musztarda Miodowa
Serwuje 4
Składniki:
Sałatka:
1 funt kurczaka
½ szklanki mąki
Sól i czarny pieprz do smaku
2 jajka
1 torebka Growing Roots coconut curry coconut-and-seed bites
Oliwa z oliwek w sprayu
1 torebka 5 uncji mieszanej zieleniny
1 mango, obrane i pokrojone w plasterki
1 awokado, obrane i pokrojone w plasterki
1/3 szklanki tostowanych nerkowców
Dressing:
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego z cydru
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki soli
Instrukcje:
Piekarnik rozgrzać do 425 stopni.
Przygotować 3 miski do posypania kurczaka. Umieścić mąkę w płytkiej misce i doprawić solą i czarnym pieprzem. Ubić jajka w innej płytkiej misce. Lekko zmiażdżyć kęsy Roots Growing w torebce (ja lekko rozbiłem je tłuczkiem do mięsa), a następnie wlać do trzeciej płytkiej miski.
Aby pokryć kurczaka skórką, zanurz każdą cząstkę w mące, następnie w jajku, a potem w kokosowych kąskach curry. Ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej sprayem. Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami kurczaka. Spryskać wierzch kurczaka olejem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, aż kurczak będzie upieczony.
W międzyczasie przygotuj dressing, mieszając razem składniki dressingu. Odstawić na bok, aż będzie gotowy do użycia.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia, podziel sałatę pomiędzy talerze. Na wierzchu ułożyć mango, awokado, nerkowce i kawałki kurczaka. Skropić dressingiem miodowo-musztardowym i delektować się.
Więcej letnich sałatek:
Chopped Heirloom Caprese Sałatka
Kale Tortilla Salad z Jalapeno-Lime Dressing
Śródziemnomorska sałatka z prosa z pieczoną ciecierzycą
Warto przeczytać
- 18 sierpnia 2022
Uwielbiasz cieszyć się niektórymi owocami morza, ale nie wiesz dokładnie, jak je przygotować samodzielnie. Przygotowywanie owoców morza może być dość przytłaczające i...
Czytaj dalej- 1 lipca 2022
Ślub to specjalna okazja, która gromadzi ludzi, aby uczcić nową parę i docenić więź dzieloną między nimi. Z tego powodu wszystko musi być specjalne i niezapomniane dla...
Czytaj dalej