Po raz pierwszy odkryłam wspaniałą kombinację chili i mango na Buford Highway Farmers Market, międzynarodowym targu rolniczym w Atlancie. Możesz spędzić godziny na zwiedzaniu, a ja robię to za każdym razem, gdy odwiedzam moją mamę). W ich masywnym dziale produktów, sprzedają pudełka z pokrojonym mango podawanym z plasterkiem i limonką oraz chili w proszku do posypania. Może to brzmieć trochę dziwnie, ale zaufaj mi w tej kwestii. Jest to naprawdę popularne jedzenie uliczne w Ameryce Środkowej i Azji Południowo-Wschodniej, plus ma to całe słodkie i pikantne coś, co tak bardzo kocham.
Marzyłem o tych popsicles już od jakiegoś czasu, i nie jestem pewien, co zajęło mi tak długo, aby je zrobić. Ich przygotowanie w blenderze zajęło zaledwie 10 minut i są tak smaczną przekąską na gorące letnie dni! Dzięki zawartości tłuszczu z kremowego mleka kokosowego i bogatych w błonnik węglowodanów z całych owoców, te słoiczki są o wiele bardziej satysfakcjonujące niż standardowe mrożone soki (i o wiele smaczniejsze imo).
Są słodkie, cierpkie i kremowe, z naprawdę złożoną pikanterią dzięki połączeniu imbiru, kurkumy i cayenne. Nie są jednak mocno pikantne, chyba że jesteś naprawdę wrażliwy na ciepło. Jeśli tak jest, może po prostu trzymaj się imbiru i kurkumy, albo zacznij od 1/8 łyżeczki cayenne i zwiększaj po spróbowaniu.
Możesz też spróbować z ananasem lub kombinacją tych dwóch składników. Czuj się swobodnie, aby dostosować poziom słodkości tych popsicles, jak również. Czułam, że 2 łyżki stołowe to odpowiednia ilość, ale możesz zwiększyć lub zmniejszyć, jak chcesz. Ja właśnie upewniałbym się ty używać ciekłego słodzik versus cukier, który zostawia trochę ziarnistość w popsicle.
Chili Mango Popsicles
Robi się 6
Składniki:
- 3 filiżanki mango
- 1 filiżanka mleka kokosowego w puszce
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1 calowy kawałek imbiru, starty
- Sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki cayenne
Instrukcje:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze i mieszaj aż do puree, zatrzymując się, aby zeskrobać boki w razie potrzeby.
- Podzielić puree między 6 foremek do popsicle. Zakręcić i zamrozić 3-4 godziny do zastygnięcia.
- Kiedy będziesz gotowy do spożycia, włóż pod ciepłą wodę na 20 sekund, aby poluzować foremki.
Więcej zimnych przysmaków:
Krówki z awokado
Pieczone truskawki i kokosowe sopelki
Mrożony jogurt z bananem i orzechem laskowym
Warto przeczytać
- 18 sierpnia 2022
Uwielbiasz cieszyć się niektórymi owocami morza, ale nie wiesz dokładnie, jak je przygotować samodzielnie. Przygotowywanie owoców morza może być dość przytłaczające i...
Czytaj dalej- 1 lipca 2022
Ślub to specjalna okazja, która gromadzi ludzi, aby uczcić nową parę i docenić więź dzieloną między nimi. Z tego powodu wszystko musi być specjalne i niezapomniane dla...
Czytaj dalej